28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?

"Имитиращите продукти" – само пакетирани и на отделни щандове
20 авг 2018 11:00,
77
28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?
Снимка: Reuters

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти, става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.

В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.

Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните.

Още по темата

Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.

"Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните", обясниха от агенцията пред "24 часа".

С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на "мляко" и "млечни продукти" и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на Агенцията по храните.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.

"Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини", обясни министърът.

Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично съм видял с очите си в една мандра,коята "пройзвежда кашкавал",суровината от която се "пройзвежда "кашкавала.Това са едни големи калъпи около 20кг наподобяващи *** и вкуса е подобен.Та в тази мандра тези калъпи се разфасоват,пакетират поставя се етикет със стандарти по БДС и отива в търговската мрежа.За мляко не може и въпрос да става,такова няма като суровина!
26
0
 
38
 
! Отговори
Защо преди 5 години
не казвате кои са тези фирми? Само си пишете ,а не ги обявявате. Разбрахме ,че ядем *** поне кажете от кои фирми да не купуваме.
25
0
 
23
 
! Отговори
колкото да има преди 5 години
А уж в "истинските" продукти слагат мляко, колкото да има ако се направи проверка, останалото са пак някви баласти и химии....
24
1
 
30
 
! Отговори
а бе,човек преди 5 години
До МечоОт Франция се внася сухо мляко,и то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се купува от мандрите!Няма мърдане,иначе ще последва съдбата на собственика на "Елена"!И тъй като е скъпо се слагат евтини заместители!Иначе всички са много изненадани,и се държат като ощипани девици!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама нямате ей ***
22
1
 
18
 
! Отговори
Логика преди 5 години
По данни на държавни институции вече над 6 000 000 (паднали сме под 7 млн.)! И пак по тайни данни за 2017г сме внесли на 12 000 000 кг. палмови мазнини ! Какво ли е станало !!!
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези "признания" за неистинско мляко , масло и сирене ще имат смисъл, ако се обявят фирмите, които произвеждат ментета . другото си е бла бла бла.-------има ги качени на интернет старницата на БАБХ .
20
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 16:Не пиши глупости.Проблема с чумата е от един месец,а ***,дето ги произвеждате са от началото на демокрацията.В нормална държава,отдавна да са ви иззели лицензите.Колко народ изпоразболяхте,за да си напълните джобовете.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли, че в така известните Oreo бисквитки белият пълнеж е само палмова мазнина без никакво мляко. Ако не вярвате прочетете съдържанието на опаковката.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, бре Злат.ко напиши ги тези Фирми да спрем да купуваме *** и те сами ще си фалират!
17
1
 
4
 
! Отговори
Бритиш преди 5 години
Слагат шит уит ликс за флевър.
16
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези "признания" за неистинско мляко , масло и сирене ще имат смисъл, ако се обявят фирмите, които произвеждат ментета . другото си е бла бла бла.
15
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами позволихте избиването на хиляди крави които бяха уж чумави , щете не щете ще нагъвате палмовото масло и ще си траете .
14
2
 
22
 
! Отговори
Г.Донев преди 5 години
Имената!!!Иначе не е необходима инфо,мацията за тези 28!!!!
13
12
 
7
 
! Отговори
До #4 преди 5 години
Покажи резултата от изследването черно на бяло, ще ти дам имейл. Ако нямаш такъв, значи си поръчка от Позитано.
12
19
 
3
 
! Отговори
пазарна икономика преди 5 години
не може да казвате кой какво ще произвежда , да лепят етикети , ако не ви изнася НЕ яжте :)
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съотношението на производителите на ментета е по-скоро обратно общо взето у нас производителите са по-вече от кравите така, че няма как да се прави някакъв продукт от мляко.
10
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ни будалкат, защо не забранят хидрогенезираната палмова мазнина, която е силно канцерогенна да се влага в хранителните продукти напълно!?В САЩ от 1юли е криминализарано използването на такава мазнина и се наказва с 2 години затвор в Дания е същото!Но в България продължава тровенето на хората безнаказано! Да е чул някой за затворена мандра?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карат го с едни цистерни палмовото масло.
8
1
 
9
 
! Отговори
повече крави искат преди 5 години
От броя на КРАВИТЕ зависи броя на хората подават тестове проведени след масовите убииства на стотици хиляди крави по време на ликвидацията на ТКЗС