28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?

"Имитиращите продукти" – само пакетирани и на отделни щандове
20 авг 2018 11:00, Златко Желев
77
28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?
Снимка: Reuters

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти, става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.

В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.

Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните.

Още по темата

Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.

"Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните", обясниха от агенцията пред "24 часа".

С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на "мляко" и "млечни продукти" и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на Агенцията по храните.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.

"Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини", обясни министърът.

Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак ни будалкат, защо не забранят хидрогенезираната палмова мазнина, която е силно канцерогенна да се влага в хранителните продукти напълно!?
В САЩ от 1юли е криминализарано използването на такава мазнина и се наказва с 2 години затвор в Дания е същото!
Но в България продължава тровенето на хората безнаказано!
Да е чул някой за затворена мандра?
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Карат го с едни цистерни палмовото масло.
9
1
 
8
 
! Отговори
повече крави искат преди 10 месеца
От броя на КРАВИТЕ зависи броя на хората подават тестове проведени след масовите убииства на стотици хиляди крави по време на ликвидацията на ТКЗС
8
0
 
34
 
! Отговори
Мечо преди 10 месеца
Според мене 80%и повече от мандрите не работят със сурово мляко, защото по селата се отказаха да гледат животни, поради недостатъчна рентабилност. Отскоро научих, че един собственик на мандра си е купил крава ,за да яде семейството му истинско сирене!
7
0
 
19
 
! Отговори
!!! преди 10 месеца
за бога, братя, не купувайте!
6
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 10 месеца
4 е прав, независимо от цената сиренето и кашкавала са все бokлуци. Държавата е абдикирала да контролира мандрите или по-скоро контролиращите вземат парички под масата да си мълчат.
5
0
 
0
 
! Отговори
я па ти преди 10 месеца
Как каво слагат-пермолин.
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се лъжете - и в така наречените скъпи "качествени" млечни продукти няма мляко. Специално съм изследвал кашкавал от 45 лева/кг и 99% е съдържанието на палмово масло в него.
3
0
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
Клиентите на тия мандри няма да живеят дълго - но за собствениците е важно да богатеят за сметка на здравето на другите - пука им
2
3
 
17
 
! Отговори
алхимик преди 10 месеца
Ами ГМО-соя с лепило от тапети за стабилизатор и емулгатор!За 4 лв сирене-толкоз!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти."

Аз пройзвеждам екскременти. Мога ли да се впиша и аз?