28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?

"Имитиращите продукти" – само пакетирани и на отделни щандове
20 авг 2018 11:00, Златко Желев
77
28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?
Снимка: Reuters

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти, става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.

В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.

Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните.

Още по темата

Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.

"Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните", обясниха от агенцията пред "24 часа".

С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на "мляко" и "млечни продукти" и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на Агенцията по храните.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.

"Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини", обясни министърът.

Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
бай Вълчо преди 1 година
За влагането на палмова мазнина в сиренето и кашкавала вина имаме и ние потребителите. Искаме и се спускаме да купуваме евтин продукт. Големите вериги за да ни привлекат с ниски цени извиват ръцете на производителите и те в стремежа си да запазят статуса си на доставчик на някоя от немските вериги тук се принуждават да влагат палмовата мазнина. А защо никой не споменава влагането на калциев карбонат в сиренето? За бяло и твърдо сирене плащаме гипс не мляко.
70
1
 
1
 
! Отговори
Gosho преди 1 година
Raspberry jam and vanilla flavour cream filled sandwich biscuits (UK):
Съдержание:
FORTIFIED WHEAT FLOUR, palm oil, sugar, RASPBERRY JAM (10%), milk whey powder, raising agent sodium hydrogen carbonate, salt, flavourings.
На 100 гр: 22.4 гр мазнина (палмово масло), 31 гр захар
На Запад е палмовото масло нормална храна, а и лобито на мултинационални компании е силно
69
0
 
1
 
! Отговори
Gosho преди 1 година
Потребителите у нас купуват все повече продукти с палмово масло.
За 2017 година у нас са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, съобщи Иван Грънчаров от УС на Асоциацията на млекопреработвателите.
Експертът обясни, че проблемът у нас е, че растителните мазнини се влагат в кашкавала и сиренето в големи количества.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 67/ Това селско мляко което си купувал и при варене няма каимак или му е избито маслото или е кръщавано с вода. Имам крава и млякото като го сваря каимака илиза от тенжерата а на дъното и оставт 5 мм масло. Така 4е са ти продали селска води4ка.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе, и мляко от село съм купувал, но какво ли продават! каймак едва става, сякащ вариш вода за чай!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 28 са си признали.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?

ми, гасена вар!
64
2
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 1 година
капитализмът ни убива с буклуците си
63
0
 
17
 
! Отговори
някой преди 1 година
Страната ни държи челно място по внос на палмово масло.
Къде и в какви хранителни продукти се употребява това масло?
Има го във всички храни на пазара, маскирано като "растителна мазнина".
Преди мислех, че това означава олио, но не, това си е чисто хидрогенирано палмово масло.
Така че и хляба, който ядем е с "растителна мазнина", разбирайте хидрогенирано палмово масло.
Защо не се спре вносът му?
Тогава ще изчезнат всичките тези безсмислени статии и ордите контролни органи, които имитират дейност
62
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
и вкрайна сметка истинско сирене има само при баба на село...който живее в село е облагороден...който живее до село ако има възможност да купува тенекия сирене ще яде качествено сирене , ако ли не ще ядем батаци.Това е....7 милярда тъй се хранят с естествени продукти..няма как да стане..
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова мляко от село и правене на сирене,кашкавал,извара и каквото си щете,никак не е трудно.Или си поръчвате да ви го направят на село.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A аз съм американо
59
12
 
2
 
! Отговори
ваню хокинг преди 1 година
Аз пък нищо здравословно не си купувам. МОга да изкарам 2 месеца на чипс,бира и кренвирши. През шнура ми е колко ще живея,вие искате вечно ли?
58
2
 
7
 
! Отговори
A? преди 1 година
Какви мазнини се влагат в бисквитите на Запад и Америка ???
Знаеш ли ?
Ами, палмово масло.
57
1
 
29
 
! Отговори
цирк бг преди 1 година
Значи те ни лъжат и убиват бавно с лоши продукти а вия им пазите достойнството като не публикувате имената на мошениците за да може хората да се пазят от тях,страна работа....
56
1
 
20
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
само преди 50 г на света е имало два пъти по-малко хора,свиквайте с боклука и пластмасовата храна. И по-лошо ше става,даже не ми се мисли какво ,а и няма да съм жив за радост!
55
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купувам само кашкавал и няма проблеми.
54
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Анонимен-52,недей така,във всеки магазин,има слоган,"купувайте българското"най-качествено и вкусно било,и аз съм на същото мнение,нека фарират,те не се наядоха,нито сиренари,нито месари,нито зеленчукопроизводители,преди месец вдигнаха цената на хляба,заради слабата реколта,вчера, днес пак пишат из вестниците,много добра е реколтата на пшеница,а накрая,потърпевшите сме ние.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
б.лгаристанецо не спи а спираи да купуваш нека отрепките да фалирват
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шумкарите крадяха от мандрите на хората, а техните наследници фалшифицират сиренето с палмово масло.