На 30-тата минута била първата линейка до автобуса ковчег

Не е имало никакво закъснение, отчитат от Спешната помощ
42
На 30-тата минута била първата линейка до автобуса ковчег
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече информацията, че линейките, които са изпратени, за да помогнат на ранените в катастрофата с автобуса край Своге, са закъснели.

Още по темата
По думите й първият екип е пристигнал на мястото на катастрофата на 30-ата минута.

"Първата е пристигнала точно на 30-тата минута. За последната вече не мога да кажа, нямам тази информация пред мен в момента, но пак казвам: това е път. Няма никакви над 55 минути, над 50 минути и така нататък. Бяха мобилизирани линейките на Драгоман, на Костенец, от София-град. Това са 15 линейки, което е огромен ресурс за нашия капацитет, които бяха концентрирани на място, работиха през цялото време. Нощната смяна също пое", отсече тя пред БНР.

Пътят София - Своге - Мездра, на който се случи вчерашната автобусна катастрофата, е компрометиран и опасен. Това са констатирали експерти от Института за пътна безопасност в свое становище, публикувано преди дни.

"Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен", припомни Богдан Милчев от Института.

Разследването на причините за катастрофата ще продължи поне 3-4 месеца, прогнозира Георги Илиев - бивш следовател от Националната следствена служба.

"В нашата държава, както вървят нещата, в 99 процента от случаите при пътно-транспортните произшествия вината е на самите водачи. Много рядко се отчита пътната обстановка, атмосферните условия, състоянието на пътя и състоянието на моторното превозно средство, което се управлява. Всички тези неща трябва да бъдат прецизно проверени, защото ние имаме пътища, някъде магистрали, които се ползват от много хора, и на които не се обръща абсолютно никакво внимание", коментира той.

В манастира "Рождество Богородично", известен и като "Седемте престола", в понеделник ще бъде отслужена панахида за загиналите в катастрофата край Своге, които са се връщали от посещение в светата обител. С решение на правителството утре - 27 август е обявен за ден на национален траур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Най-тревожното е че от Спешна помощ считат 30 минути за 'никакво_закъснение'...
38
0
 
8
 
! Отговори
журналя преди 5 години
Не ми изтривай коментара, оправи си заглаеието на статийката, м. ъ. р. ш. л. е. к, стига с този автобус - ковчег бе празноглавции, стига с тези сензационни заглавия, от вчера сте ги заповтаряли тези ковчези кухи драскачи, имайте малко уважение тъпани, колко по различно ще е да пропуснете тази дума, ши.. баните ви статийки повече ли се четат пишейки така? М.м.ви. е.. а малумна. е...а.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма хеликоптери, като в Германия?
36
1
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Анонимен 33//Напрегнете и минималните си когнитивни възможности "Антонов Ан-14 Пчьолка (условно наименование на НАТО: Clod) е съветски лек транспортен самолет. Производството започва през 1966 г.Поради изключително стабилните си характеристики, с Ан-14 може да лети всеки, които е изкарал няколко часа тренировъчни полети. Няколко дузини от този самолет са останали в експлоатация.Виж те става въпрос и за любимото ви НАТО, а то е нашата гордост и упование
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
правителството прави милиони от трева и проституция.ако тези сфери бяха законни с париоте от данъци, можеха да се купят десетки медицински хеликоптери и да се разпределят в страната, за да не се чака 30 мин, а 10 !! властта има най-голяма вина, другото са човешки грешки и случайности !
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некачествени пътища с които се гордеят шайката от Гроб!
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тези, които не знаят. Тези 30 минути онези от линйките ги броят от момента, в който линейката тръгва по това повикване, а не от момента на обаждането по телефона. Обаждаш се в 16:00, линейката тръгва в 16:59, пристига в 17:00, според Спешна помощ е пристигнала за една минута, а не за един час, както е в действителност. Та така с тези 30 минути.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
звено "Медицинска авиация",което имаше Ту134,с две операционни зали,отделно няколко Ан-14 , хеликоптери Ка-25,Ан-2,които бяха като въздушни линейки.-Пххххаааааа!Парашутисте, и ти ли излезна без нормално разкритие! :))))Кога е има такива работи, май си пийнал метилова водюка и бълнуваш. Интересно колко въртолета могат да кацнат на тая ***, или Ту-134 ще се приземи вертикално? Оставям настрана моделите Ан14 и Ка25, които съществуват само в травмирания ти от форцепса мозък...
31
2
 
8
 
! Отговори
*Джем* преди 5 години
До Анонимен: Автобусът се е преобръщал. Без колани са били като в месомелачка - мятали са се от пода до тавана и обратно 2-3 пъти поне и са се блъскали в седалките. Коланите не са само елемент от модния дизайн... хъм...
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покривът е смачкан, значи който е успял да легне на пода или под седалката има шанс. Ако са били с колани загиват правомерно по закон. Без колани са нарушители, но живи!
29
3
 
21
 
! Отговори
Бате Борисов преди 5 години
Автобус - КовчегВлак - ФаклаЗастрахователи и Банки - ОфшоркиГарантирано от ГРОБ
28
1
 
17
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
Логично еСъщо е логично вместо до дава правителството 200 милиона от нашите пари за реклама на европредседателството да даде по 10 000 лв на всички град да си организира спешно звено тип национална гвардия (не медицинско но е критично при бедствия да го има докато пристигнат от по-далеч линейки и пожарна)
27
1
 
4
 
! Отговори
Вашия Премиер преди 5 години
До FallschirmspringerЕееех ,мечтиииии.............
26
1
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Не е ли логично България да има "Медицинска авиация".Няколко хеликоптера примерно 8-10 за площ и терен като България ще са достатъчни.Някои от болниците имат в прилежащите им паркове имат хелекоптерни площадки.Някога по време на тъмния социализъм имаше звено "Медицинска авиация",което имаше Ту134,с две операционни зали,отделно няколко Ан-14 , хеликоптери Ка-25,Ан-2,които бяха като въздушни линейки.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По този път ако се кара с повече от 50 си е опасно и когато е сухо. Това е планина, испйни места. Ако някой не си е правил сметка, сам си е виновен.
24
1
 
15
 
! Отговори
:):) преди 5 години
румънците са с авио звено 12 вертолета към 112, ние кога....
23
4
 
8
 
! Отговори
Само ГЕРп преди 5 години
На 16 Септември 2018г. от 12:00 ще се проведе Мегапротест пред Народното събрание в София! Всички български граждани са поканени на протеста срещу правителството и всички мафиотски партии - герб, бсп, дпс и т.н. Страницата на протеста - https://facebook/borisovmafia/
22
1
 
13
 
! Отговори
казване преди 5 години
До питанеЗа да има повечко пари за Премиера.
21
1
 
13
 
! Отговори
питане преди 5 години
Защо в Своге няма спешно звено? Граждански организации като националната гвардия в САЩ?
20
0
 
15
 
! Отговори
Летящият Честмир преди 5 години
До Много бързи линейки!От София,Драгоман и Костенец за колко време да пристигнат!?