Даряват кръв, продават дрехите си - учители в САЩ на прага на бедността

Списание "Time" публикува покъртителни истории за ниските заплати в системата
Обновена: 16 сеп 2018 19:49 | 16 сеп 2018 19:28,
301

В навечерието на първия учебен ден у нас - списание "Time" публикува покъртителни истории на учители, които живеят на прага на бедността заради ниските си заплати.

Да даряваш кръв и да продаваш дрехите си - понякога това плаща сметката за електричество или месечната вноска за колатa, но се оказва, че не е дългосрочно решение на проблема, разказва Bulgaria ON AIR.

Все повече преподаватели в системата казват, че не получават адекватно заплащане за работата, която вършат.

Следват протести. Учители от шест щата изразиха недоволството си от размера на заплатите.

Назряват и още. И всичко това на фона на взети мерки, които са в ущърб на съсловието.

Тази година законодатели от щата Колорадо гласуваха да повишат годините, на които се пенсионират учителите и да намалят облагите им.

Според данни на Националния център по образователна статистика, годишната заплата на учител в държавно училище сега е близо 59 хил. долара - сума, която варира в различните щати, но недостатъчна за високите стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
До 228 преди 5 години
Ако си мислиш , че проблема е в депутатите , то ти нищо не разбираш от българските проблеми.
208
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-) 230Добре ще си живее, има си пенсия, осигуровка. Има си Сошъл Секюрити Систем, Федерал Сошъл Иншуранс, Прайвит Пеншън Бай Дъ Емплоърс. Поинтересувай се малко, попрочети и се ограмоти. Това да не тие ***!
207
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те американците като даряват кръв данъците ли им намаляват??! :)))))))))))))Така, значи даряват а само дрехите си продават за да си платят сметките и общо взето да оцелеят до края на месеца. А не бъркат ли по кофите за лапачка? А може би кара с едни дънки и маратонки по 10 години?!
206
3
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Виж сега, то е ясно, че не е България. Става въпрос за това, че фирмата ще ти плаща данъците временно, докато се върнеш на работа.. А, как ще живее тоя човек като пенсионер? Ще чака децата да го издържат ли? Или харлитата ще продава? В същност това не е важно, нали сега живее американската мечта;) Живи и здрави!
205
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 227Ти да не си от героите на Рей Бредбъри - трифид?:)))))))) Илюзия е българското съществуване в Българоя. Вижда се и не може да се скрие. Има само един недостатък че за работа се пътува средно по 50-100 мили на ден. Това е.
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До г 222Те българските сметки са същите като на родолюбивите ни депутати. Писанието ти е като на *** с 4ти клас. Да не съм живял там - да не знам. Като едно време при Татио където всеки комунист на събрание разправяше как избягалите българи спяли под мостовете и искали да се върнат но видиш ли, били изменници.
203
7
 
9
 
! Отговори
До: подучул преди 5 години
Пичага, това, че си изкарал една и половина бригада в САЩ въобще не ти дава ясна преценка как в същност се случват нещата там.. Болшинството американци никога не са напускали Америка. Можеш да се сцепиш от бачкане, но много рядко ще успееш да си купиш собствено жилище, освен ако не е в някой трейлър парк. Американската мечта е илюзия за заблудени хора. Живот на заем - фалш. Повечето българи си устройват някакъв живот, но цената е солена!
202
1
 
3
 
! Отговори
Свят без свян преди 5 години
Омръзна ми от журналисти , които са болни от синдрома на Карбовски.Те живеят от нещастието на хората и ако го няма , те сами го предизвикват.Лично видях , как тоя мерзавец купи хероин на едно момиче , само и само да си напише статията.Но жалкото е , че всеки с депресия му се радва , той им дава сила за самоубийствените мисли в главата.
201
0
 
3
 
! Отговори
R.I.P EMINEM 2018 преди 5 години
А някой може ли да ми каже Мишо тираджията колко тира трябва да подкара, че да живее добре в САЩ?
200
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-) 221Какво да стане, има си застраховка, плащат му данъците от фирмата. Той си изплати къщата. Е не е в огромен град но не е лишен от нищо. Има и два Харлея старички но добре подържани като джипките. 99та отиде и от тогава се върна в България само един път за да вземе родителите си. Там не е като в България да се чудиш какво да правиш ако не можеш да работиш!
199
10
 
7
 
! Отговори
г преди 5 години
данъцире в САЩ са убуственни !на 59 хиляди заплата този учител плаща поне 14 хиляди ДОДплаща поне 12 хиледи здравна засраховкаплаша поне 10 хиляди данък за дървената си къща отгоре на това плаща дългове:поне 1000 на месец ипотекапоне 400 на месец за ток, газ и водапоне 600 на месец изплаша коласметай нататък какво му остава да живее
198
2
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
До 212:Този роднина твоя, с който се правите на индианци замислял ли се е какво ще стане с огромната му къща и гаража за четири коли, ако случайно не може да работи или какво става след като навърши възраст, която не позволява работа..?
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, няма какво да говорим повече.В САЩ са се скапали от немотия.Не е като в България например. Или в Русия?
196
3
 
12
 
! Отговори
Подочул преди 5 години
Като човек живял там, мога да кажа следното... Само който много го мързи ( основно черните), не могаг да се оправят с парите и чакат на помощи. Там който и да иде, ако му се работи, за 6-7 години е абсолютно възможно да направи честно първия си милион, само да жертва време. Не съм най-добрия пример понеже не стоях толкова заради семейни причини и болни родители и се прибрах в бг, но комуналните услуги там и бърсането на маси са добри стартови професии, за неизучил се човек. Срамна работа няма.
195
4
 
2
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"А 4000 долара не им стигат. Акдепосмалиманго"недей да мериш с твоя аршин навсякъдети в София спокойно може да минеш и без кола, но в САЩ не повече от 10-15 града имат градски транспортразстоянията са такива че без кола не може дори и в градовете където има градски транспортизплащането най-евтината кола в САЩ струва поне 120$ ха седмица + застраховка поне 20$ на седмица + бензин - поне 50$ на седмицас доход по-малък от 45 хиляди на година буквално (не преувеличавам) се глад
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 212Има 3 американски джипки, не са нови но запазени и добпе подържани от него. Има канал в гаража. Има какви ли не инструменти, машини и какво ли не. Има скутер, джет и голям арсенал пушки, лъкове, арбалети и полу-автомати. Природата там е нещо изключително красиво. Езера, водопади, плажове, хотелчета и къмпинги. Все едно не си на земятя. На дали един средно статистически българин е в състояние да живее в такава красота и, по нашенски стандарти, лукс.
193
1
 
3
 
! Отговори
к преди 5 години
"годишната заплата на учител в държавно училище сега е близо 59 хил. долара"средния доход на домакинство в САЩ е 55 хиляди според правителствената статистикав САЩ не се живее лесно пичове !реалната безработоца в САЩ е 15-18%а повече от половината работещи в САЩ получават минимална заплата
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продал един непран чораб ,платил лизинга на колата. Продал другия чорап,и платил за другия месец. А 4000 долара не им стигат. Акдепосмалиманго
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕМ КО ДА ГИ ПРАЙШ- ХАМЕРИКАНЦИ- ТУЙ 5000 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ ЗА НИЩО ГО НЯМАТ, АМА ТЕ УЧИТЕЛИТЕ ИМ ИМА ЛИ И ПРЕДИМСТВА....КО ДА КАЖАТ НАШТЕ УЧИТЕЛИ ДЕТО СА С 760 ЛВ- НЕ НА ЧАС НА МЕСЕЦ.
190
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой роднина живее в Колорадо от около 17 години. Работи в една фабрика за пластмасови отливки - шприц и взима около 4.5 хиляди след данъци. Работи там вече 10 години и е много доволен. Има огромна къща, двор и гараж за 4 коли. Води ме на лов с лък за елени и диви прасета. Един елен му изкарва за 2 месеца месо, едно диво прасенце също. Лятото ходят на палатка със семейството, къпят се в язовири, ловят риба и си живеят идеално. Децата му са студенти в универсистети и им е платено от държавата.