Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?

60% от цената на крайния продукт са акцизите и данъците
29 окт 2018 14:00,
301
Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?
Снимка: Reuters

Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със същите трендове, с които се увеличава цената им в ЕС, коментира пред "Труд" експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев по повод организираните протести в страната срещу високите цени на горивата.

Данните наистина показват, че у нас дизелът и бензинът бъркат най-малко в джоба ни и са поскъпнали дори по-малко в сравнение с горивата в останалите европейски държави.

Увеличението на цената се дължи на поскъпването на суровия петрол, което доведе до 10-12% ръст на горивата у нас и в ЕС, обясни Бенчев.

Още по темата

"Петролът е борсов продукт и не може да се използва за социална политика", настоя експертът.

Той припомни, че 60% от цената на крайния продукт, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и данъците при формиране на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.

Държавата обаче не може да намали нивата им, защото и към момента акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, обясни Бенчев.

Евентуална промяна на начислявания данък също би била изключително трудна. Въпреки че у нас горивата се облагат с 20% ДДС, а в Люксембург например с 4-5 % ДДС, цените у нас са дори малко по-евтини, разясни експертът.

"Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разходи при формирането на продажната стойност на продукта", обясни Бенчев.

В Северна България логистичните бази са много по-малко в сравнение с Южна България, затова и в градове като Велико Търново при определяне на продажната цена се включват и разходите за зареждане с автомобилните цистерни, разясни той.

Според експерта на асоциацията не се очаква цените на бензина и дизела да стигнат нива от 2,60-2,70 лева за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, но дали този тренд ще се запази зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви санкции ще бъдат наложени на Иран.

Ако бъде ограничен износът на петрол от тази страна, това не може да не се отрази на световните пазари, въпреки че Саудитска Арабия е заявила готовност да увеличи своите доставки и така евентуално да компенсира дела на иранския петрол. От голямо значение е и дали най-големият потребител на ирански петрол в света – Индия, ще спази санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
6
 
! Отговори
tihomir.tanev2 преди 5 години
Горивата са ни скъпи щот сте ***!
235
3
 
12
 
! Отговори
Ееех времена преди 5 години
Как да обясним на децата какво е социализъм:- Карайте ги да вършат домакинска работа, и давайте 50% от джобните им пари на мързеливи непознати деца от квартала.
234
0
 
12
 
! Отговори
Търкай преди 5 години
Вода, ток, горива, парно, нищо няма значение. Революцията ще започне, когато се вдигат цените на талоните на Националната лотария.
233
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОДЗАГЛАВИЕТО ДАВА ОТГОВОР НА ВЪПРОСЪ ЗАЩО СА СКЪПИ ГОРИВАТА.ГЕРБ СА НАЛОЖИЛИ ТОЛКОВА ВИСОК АКЦИЗ, ЧЕ ДОГОДШНО Борисов няма да раздава по 28 милиона всеки ден, а по 50.
232
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До L7S90 Ими колега поръчкова статия. Не е за първи път и нема да е за последен. Тук така са нещата само хвалебствия за съжаление.
231
0
 
14
 
! Отговори
L7S90 преди 5 години
Люксембург 1 литър в момента е без значение 95 или дизел 2.47лв за 1л при повтарям при минимална ( ЗАПЛАТА 2000 +- ЕВРО ) ТУК 2.50 +- 510 лв минимална ЗАПЛАТА...
230
2
 
1
 
! Отговори
Кучиязъг преди 5 години
Триувата за коня нали е евтина. Бинзиня да е скъп.
229
0
 
28
 
! Отговори
Losho преди 5 години
Хахах тези какви очи имат така да лъжат! Някакви глупави оправдания с логистичните разходи в различни части на България. Тога да обясни защо в Бургас, където е рафинерията, горивата са най-високи??? Сами се оплитат в лажите си. Горивата не са най-евтини тука от цяла Европа. Това е долна лъжа. Също така тука маржина печалба на литър е един от най-високите в цяла Европа( да не спомена и целия свят) Марешки правеле дъмпинг . Доста време във Варна всички бензиностанции държаха неговите цени.
228
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно Герб3 няма да изкара до февруари даже
227
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо смешно са някои писания относно някаква си пазарна икономика в България! В България няма пазарна икономика! Има далавера, усвояване и рекет! Това, на което ви учат в някакви си училища е теория за някакви държави, нямащи нищо общо с мутренскта ми държава! В коя пазарна икономика има мутри и мутрите управляват държавата?! Стараейки се са напишете нещо умно, често е доста тъпо, особено отнесено към битието!
226
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално за порещия черва, Цената на горивата, не зависят от желанието клиента. Единствения вариант, е ВСИЧКИ клиенти да не купуват горива, определено време. Тогава на пазара ще се появи излишък, който ще свали цената. Нереално нали, в рамките на съществуващата действителност.Може да разпориш Боко, Златев, КЗК, ОПЕК и който си пожелаеш, но закона за търсенето и предлагането, не можеш да промениш с физическо действие. Насочи енергията си в друга посока.
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В.ъшльо не говори глупости за в.т-во,да не би горна Оряховица да е много далеч от в.т-во,а там горивата са по евтини,товар политика на геноцид.
224
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дошло е време разделно! Време е да се разделим с мутрите от прехода!
223
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са ни скъпи горивата питайте кръглия суджук от Банкя
222
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчкова и манипулативна статия.
221
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Скъпи горива ли? От центъра до Бъкстон - средната скорост 14 км. в час. Всичко се е накачулило на коли и се вози. Ще се оправи трафика като горивата станат по 2.
220
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера отрепките, които защитават високите цени на горивата! Вие въобще нормални ли сте? Писва ми вече да ви чета малоумията и ще ви подкарвам! Ще ви разпора червата, скапаняци!
219
6
 
1
 
! Отговори
До 236 преди 5 години
Ами внеси горива от Турция, продай ги в БГ - 20% от реалната пазарна цена и ще станеш милионер. Може и от Русия, ако ти е по добре. Само да не се окаже, че свободни обеми за нашия пазар, на такава цена няма да ти предложат. Що си мислиш, че няма хора с възможности и желание да станат милионери+ за няколко месеца.Ама неясно защо всички тези, с възможностите, на Европейския пазар се борят. Що ли?Това ти го оставям за домашно. Може и да се светнеш
218
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ми се, да слезе народа масово от колите. Ще имаме по чист въздух. Ще се раздвижваме повече, и ще сме по здрави. Ще си общуваме по спирки и в обществения транспорт. Ще се ядосваме по малко, щото няма да има задръствания, ще бързаме бавно, и ще успяваме в всичко.И много други неща ми се искат, ама офците, са си офци, Тръгне ли една и всички тръгват, и ми разбиват мечтите. Ама да блеят могат много, чак ти продънват ушите.Може би, следващото организирано човешко общество, ще е от друг вид.
217
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-) 233 Ами г-н ексерта по горивата защо не обясни защо дизелът в Турция е 1.60 лв. да тя не е в ЕС и също внася петрол който също е борсов продукт. Същото е и с бензина в Турция по евтин е от тук, също е и с газта . Ние сига от къде последно ще ни карат газ не се разбра.