Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?

60% от цената на крайния продукт са акцизите и данъците
29 окт 2018 14:00,
301
Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?
Снимка: Reuters

Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със същите трендове, с които се увеличава цената им в ЕС, коментира пред "Труд" експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев по повод организираните протести в страната срещу високите цени на горивата.

Данните наистина показват, че у нас дизелът и бензинът бъркат най-малко в джоба ни и са поскъпнали дори по-малко в сравнение с горивата в останалите европейски държави.

Увеличението на цената се дължи на поскъпването на суровия петрол, което доведе до 10-12% ръст на горивата у нас и в ЕС, обясни Бенчев.

Още по темата

"Петролът е борсов продукт и не може да се използва за социална политика", настоя експертът.

Той припомни, че 60% от цената на крайния продукт, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и данъците при формиране на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.

Държавата обаче не може да намали нивата им, защото и към момента акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, обясни Бенчев.

Евентуална промяна на начислявания данък също би била изключително трудна. Въпреки че у нас горивата се облагат с 20% ДДС, а в Люксембург например с 4-5 % ДДС, цените у нас са дори малко по-евтини, разясни експертът.

"Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разходи при формирането на продажната стойност на продукта", обясни Бенчев.

В Северна България логистичните бази са много по-малко в сравнение с Южна България, затова и в градове като Велико Търново при определяне на продажната цена се включват и разходите за зареждане с автомобилните цистерни, разясни той.

Според експерта на асоциацията не се очаква цените на бензина и дизела да стигнат нива от 2,60-2,70 лева за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, но дали този тренд ще се запази зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви санкции ще бъдат наложени на Иран.

Ако бъде ограничен износът на петрол от тази страна, това не може да не се отрази на световните пазари, въпреки че Саудитска Арабия е заявила готовност да увеличи своите доставки и така евентуално да компенсира дела на иранския петрол. От голямо значение е и дали най-големият потребител на ирански петрол в света – Индия, ще спази санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Едва ли са най евтините горива ! Пропорционално на средната работна заплата са си скъпи. Дизела в Малта струва 1.23 ? , при средна заплата от 1100 ? !!!!
215
0
 
1
 
! Отговори
Картелко преди 5 години
https://bg.globalpetrolprices/gasoline_prices/https://tradingeconomics/bulgaria/gasoline-priceshttps://tradingeconomics/germany/gasoline-prices
214
1
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Този 'експерт' да обясни как примерно в САЩ литъра е левче.. Нима там петрола не е борсов продукт? Или в Люксембург взимат 500 Евро заплата? Аман от такива експерти ***..
213
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основата на корупцията в България са медиите. Те преекспонират едни проблеми за сметка на други и така управляват ощественото внимание.Така създават една симтяща маса податлива на социалистическите илюзии.На дневен ред е ореваване за високите цени на горивата.
212
0
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Както се разбра горивата у нас не са от най-евтините, но ще поскъпнат - вие как мислите се преизпълнява бюджета за да има гепене - по-високи цени- по-високи приходи от ДДС и Акциз! Като турат и тол системата цтоките ще стигнат небето - или си мислите че превозвачите ще се бръкнат у джода?
211
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте ревали за цената на бензина и дизела...............аман от ревлювци и ревли!!!Те вашите баби и дядовци само коли са карали, нали???Хората са се возили на магарета и са живели бедно за да може вие сега да се фукате със скъпи коли и смартфони..............ама вие сте неблагодарни и на малкото, което имате!!Искате всички да карате скъпи коли и да не слизате от тях............аман от претенции без покрития!!!
210
0
 
30
 
! Отговори
анализ преди 5 години
Цените на горивата са нормални европейски цени................но заплати и пенсии в България са африкански, това е положението!!Защото България е страна от третия свят вече поради следните две причини:1.политическият "елит" краде като за световно;2.западните ни "приятели" искат ние да сме бедни.Кое му е трудното за разбиране???
209
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Държавата не може да определя цените на горивата, но може, и трябва да се бори срещу картела на търговците на горива. Не може в един град цените на горивата да са примерно с 10% по-високи от цените в съседни градове и да няма картел. Но държавната комисията КЗК все не може да го види.
208
0
 
16
 
! Отговори
ром=сиганин преди 5 години
Бях в Италия и заредих с 95 за 1.55 евро,а у нас зареждам 100 за 1.40 евро . Да най-евтното гориво е у нас ,но по цена ,а по покупателна споспоност на парите ,наврно сме в челната 3-ка,ако и не водим и класацията. Защо забравят да кажат и за ПСП ,тоест покупателната споспоност на парите.
207
0
 
5
 
! Отговори
До222 преди 5 години
ДДС се плаща и на акциза, така е в целият ЕС. Не че е правилно.
206
0
 
9
 
! Отговори
Ралин преди 5 години
Злото от срам не умира!Ти го плюеш, то прогресира!
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тренда какво общо има с цената на горивата?а българска дума за тренд няма ли??
204
1
 
0
 
! Отговори
stoian79 преди 5 години
PALNI IDIOTSHTINI.ETO GI CENITE NA GORIVATA ZA DNES V GARCIA:Benzin 95-1.66,Dizel-1.45 EURO.AZ LICHNO ZAREDIH BENZIN 95 na 16.09 V HRISOPULI NA 1.6 EURO NA SHELL.
203
0
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
И защо се начислява ДДС на цената на стокта с акиза? Демек се плща ДДС и н акциза, който реално е данък.
202
2
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Караме с "най-евтините"горива!?!?А бе вие *** ли сте или ни правите нас на такива?
201
0
 
6
 
! Отговори
инж преди 5 години
Над 60% са акциза плюс ДДС, транспорт и печалба. То ви пример:Цена от Лукойл - 0.80 лв/литъракциз - 0,80 лв/лДДС - 0.32 лв/лтранспорт и дистрибуция - 0.15 лв/л Сумата до тук е 2.07 лв./лКакво се получава при увеличение на нефта и курса на долара - 15%Цена от Лукойл - 0.90 лв/лакциз - 0.80 лв/л(той е постоянен, до ново решение)ДДС - 0.34 лв/лтранспорт и дистрибуция - 0.20лв/л( съзнателно съм го увеличил)Сега цената става 2.24лева на литър!А къде са 2.40, че и 2.50 лв/л?
200
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
караме наи скъпите горива в евр. съюз защото всички знаем че правителството на боиче борисовски направи стандарта на живот като за наи изостаналаТА АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА но затова сме си виновни ние не можем да докараме например гърците да ни помогнат трябва ние народът да намерим решение но ние по традиция сме разидинени и кротки и страхливи като овце затова си заслужаваме съдбата
199
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъпи са защото картелът така е решил.Разбира се с подкрепата на сумати агенции,комисии за борба с корупцията и най вече ....сещате се за кой.
198
3
 
11
 
! Отговори
М даа преди 5 години
ЗАЩОТО БОРИСОВ СИ ВЗЕМА СЕРИОЗЕН ПРОЦЕНТ ОТ ТАМ...
197
1
 
14
 
! Отговори
:):) преди 5 години
не очайвайте държавата да си мръдне пръста, тя е на далавера от скъпите гирива, едно е ДДС на 1,8 за литър, друго е на 2,5, струват ви се дребни стотинки но като с етнеш колко литри на ден се продава никак не е малка сумата за държавста