Путин и Ердоган дадоха старт на "Турски поток". Къде сме ние?

Руският газ ще задоволява нуждите на 15 млн. домакинства
Обновена: 21 ное 2018 21:56 | 21 ное 2018 21:30,
85

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган откриха преди броени дни първата морска тръба от газопровода "Турски поток" на церемония в Истанбул. По думите на Путин проектът ще помогне за развитието на целия черноморски регион.

Руската компания "Газпром" започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 година. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция.

Още по темата

От там газопроводът ще се разклони на две. Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Предвижда се доставките да започнат от първи януари 2020 година.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов припомни, че този проект първоначално бе предложен на нашата страна под името "Южен поток", но той така и не бе реализиран.

"Идеята е руският природен газ да задоволява нуждите на 15 милиона турски домакинства. Ще има и транспортиране на този газ до Европа. Нас ни интересува пък откъде ще минава този газопровод към Европа", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Международният експерт е категоричен, че в момента отношенията между Ердоган и Борисов са доста топли, но реално голямата дума откъде да мине тръбата за Европа е именно на Москва.

"Отношенията между Русия и Турция постоянно се променят. Двете страни имат доста допирни точки, защото постоянно биват критикувани от Западна Европа. Това определено ги обединява", сигурен е Димов.

На 3-и ноември всъщност се отбелязаха 16 години от управлението на Реджеп Ердоган в Турция. Според бившия консул в Одрин нещата в южната ни съседка са се влошили: "В момента в Турция обществото е ангажирано с политическия ислям. Има доста голямо разслоение в обществото".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
23
 
4
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 5 години
Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.
52
6
 
29
 
! Отговори
Осман преди 5 години
За Русия беше по удобно и евтино трасето да преминава през България. Те бяха започнали проекта. Но понеже България се управлява от американското посолство проекта беше неуспешен. Сенатора Маккейн с още други сенатори принудиха Орешарски. Борисов пък още тогава беше против ЮП както и "зелените" и прокопиевците. Маккейн днес гори в Ада. Надявам се. Не заради Потока а заради Идил.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Макрон като каза че Ес трябва да има своя армия кой се "обиди"? Тръмп."--------------... и започнаха вълнения, демонстрации и улични размирици... Откъде ли му дойде на Микрончо? Да позная ли от 1 път?
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва чавка да ти е изкълвала мозъка за да си мислиш, че Путин ще предпочете България пред Турция за трасе на газопровод.
49
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция и Китай взимат горива от множество източници.Там руски монополи, Лукойл-и,Газпроми и клонингите им не вървят. Който успя да продаде тези тръби и полагането на другаря Потин изкара печалбата.
48
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турцияи и по селата вече има газ и доста се подобри замърсяването от твърдо гориво а в София още горят гуми ама се фукате руснаците това турците онова. Недейте да злобеете елате има хляб за всички стига да има добро желание.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На леля ми на сестра и на мъжа и в топките! Там сме!
46
4
 
6
 
! Отговори
До51 преди 5 години
Аз не казвам, че такъв съюз е срещу ЕС. Казвам, че ако има такъв съюз значението на ЕС ще намалее чувствително.
45
7
 
20
 
! Отговори
Крис преди 5 години
След като подариха трите енергийни проекта ни очакват танкери с такъв от Америка! Познайте на какви цени! Следва изабраната на твърдо гориво и само след пет години 50на 100от населението е небитието! Жлагодарим ви тиквоизбиратели!
44
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османе, спри да лъжеш кат пиян руснак.Дръж се на положение моля те
43
4
 
21
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До 44Според мен съюз между Русия и Турция не е против Европа а против САЩ. Слаба Европа не е в интерес на Русия и Турция но виж за САЩ нещата са други. Макрон като каза че Ес трябва да има своя армия кой се "обиди"? Тръмп.
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме му на Путин за южна и югоизточна европа. Турция е вторият по големина потребител на руска газ след Германия. След СП2 Германия ще си гарантира доставките, а с турски поток Турция ще стори същото. Защо Путин да си мърда пръста за някакво мижаво потребление от България, Сърбия и Гърция?
41
24
 
10
 
! Отговори
Шистовата газ преди 5 години
За Полша с 30% по еФтина тт блядистанската ЕС ползва вече 20% шистов газ Катар предлага въечнена газ евтинжосТурция строи два тернимала за втечнен газ, Гърция единПрощай , расПутинНяма да ни липсваш ;)
40
20
 
8
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Бах ти тръбата..Газта стига до Туркия и от там...Ами път към голямата икономика и големия потребител Европа ..няма.Сега щели да умуват през България ли,през Гърция ли,през Адриатика и Албания ли..Важното е двамата източни диктатора да си помпат омекналия рейтинг и скапаната валута с *** проекти .А руснаците палят Близкия изток,за да не мине конкурентно трасе.
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интереса на народа в Русия е във всяка фирма съдружник от КГБ! Газпром всяка година е с увеличение на добива и спад на прихода.Сега тлъст дюнер или Сибир на Китай?
38
4
 
14
 
! Отговори
Осман преди 5 години
За какво да лъжа. Това са мои впечатления. Нали наблюдавам медиите. Представи си руски правителствен говорител да се появи по Бтв и да ти говори на български за газа, за Сирия, Украйна, САЩ и т.нт. Това има положителен ефект над масите. Това е политика. Песков каза интересни неща за Украйна които не бях прочел никъде.
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съюз между Русия и Турция праща ЕС в трета глуха.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете: ...втората ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Ще има и транспортиране на този газ до Европа. Нас ни интересува пък откъде ще минава този газопровод към Европа. ...реално голямата дума откъде да мине тръбата за Европа е именно на Москва.------------------------Дали сте неинформирани или искате да ни заблудите?Още преди 2 години Путин пределно ясно каза, че втората тръба ще стигне до гръцко-турската граница- хъб - и, който иска газ да си вземе от там. Можете да гребете с кофи.
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то от 2020 Еврипа ще отреже Турция и Русия едновременно в енергиините им амбиции.Европа отдавна няма думата. Европа се чуди как хем да угоди на Америка която не иска руска газ да стигне до Европа, хем да получава същата тази газ. Европейските политици са слабо характерни страхливци. Ердоган единствен каза на Америка да си гледа работата и да не се бърка там където няма работа. Ердоган избра интереса на народа си, а не както някои други които избраха интереса на америка. А народа ..като вятъра
34
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 супертанкера в Гърция и руската енергиина хегемония в източна европа приключва