НАТО иска Русия да върне пленените моряци

Действията са пряко военно нападение, отчита Алианса
26 ное 2018 21:40, Красимир Ангелов
163
НАТО иска Русия да върне пленените моряци
Снимка: БТА

Като пряко военно нападение определи НАТО действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море срещу пленените украински моряци. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници.

Още по темата
По неговите думи съюзниците призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила.

Всички съюзници изразиха пълна си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, добави Столтенберг. Той призова за спокойствие и сдържаност, както и Русия да осигури безусловен достъп до украинските пристанища и свободно движение на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море.

Столтенберг отбеляза, че днешното заседание бе свикано след разговора му тази сутрин по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Той поясни, че Украйна има правото да поиска такова заседание в случай на пряка заплаха за териториалната си цялост, политическата независимост или сигурността.

По думите на Столтенберг последните събития само припомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съюзници осъдиха агресивното руско поведение. Русия трябва да спре подкрепата си за отцепническите военни групи. Наблюдаваме много внимателно обстановката, за да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна, посочи Столтенберг.

Той определи вчерашните събития като "много сериозни". Столтенберг посочи, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на поведение на Москва и влошават обстановката.

НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.

Столтенберг утре ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Ekimciev преди 5 години
Ami vie ko napraite s turskite moriaci v bg vodite?! Pusnahte li gi? I kade gi pusnahte?
26
4
 
25
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Военно нападение срещу кораби навлезнали в твои териториални води? Русия имаше пълното право да ги потопи. Сега нека да ги задържи няколко дена, за да си научат урока урките.
25
18
 
2
 
! Отговори
той преди 5 години
До ТHE Патриотстивай да вземаш рубли
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще прегази Украйна и НАТО като валяк глиcти
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УикипедияСпоред някои украински изследователи...:):)
22
2
 
25
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Защо нато съществува изобщо в 21-ви век????
21
12
 
3
 
! Отговори
Уикипедия преди 5 години
През 1954 г. Кримският полуостров е предаден в състава на Украинската ССР. Широко разпространено е вярването, че това е станало по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов в името на дружбата между народите на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Събранието от Переяславъл). Съвременните историци обаче твърдят, че това твърдение не е съвсем вярно[7]. Според някои украински изследователи, предаването на Крим на Украйна е била необходима мярка, поради т
20
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще ги наврe на кучето в гза. Изобщо и понятие си нямат за какво става дума. И още нищо не е станало а може да стане много скоро. Западните отрошляци и джендерасти като тоя *** ще се напикаят нахлуе ли руската армия в Украйна. Мислят си че могат да блъфират до безкрайност. Да ама не. И тогава целия свят ще ги види какви са мижитyрки и смешници.
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15е хубаво де, ще им ги върне-Да върне и Крим!
18
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водите на протока са международни и съгласно спогодба на Украйна и Pycия е свободен за взаимно плаване и на двете страни!Ботокса разлюлява и подкопава цяла Европа, иска да чертае нови граници, като започна с вероломната кражба на Крим. Бас ловя, че ще иска да копне и Мариопул, да не говорим за двете източни области, както и на насъска Унгария по западната граница!Какво ли се готви и по нашето черноморие, вече всеки се пита?Никакъв Грипен (те това искат ***, щото е по слаб) , само Ф16!
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооооооооо.....няма да ги върне преди ДА ГИ ОСЪДИ!!! Вече са задържани двама от СБУ и са дали показаня на камера, как се получили НАРЕЖДАНЕ ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ПРОВОКАЦИЯТА!!! Утре ще видите кадрите навсякъде в нета.
16
1
 
15
 
! Отговори
Реципрочно преди 5 години
А акво стана с отвлечения кримски риболовен кораб?
15
2
 
9
 
! Отговори
Kr преди 5 години
НАТО иска Украйна ще спре цирк. не?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е хубаво де, ще им ги върне
13
4
 
18
 
! Отговори
Как стааа така? преди 5 години
Ако дразниш мечока - ша ти откине главата!
12
5
 
26
 
! Отговори
Дмтр преди 5 години
И кой поиска мнението на НАТО?))))Русия има свои собствени интереси.
11
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Както Русия не може.Да заповядва на Американското САТАНАТО.Така и То не моце да ЗАПОВЯДВА НА РУСИЯ! Украйнците с целият си акъл.Отишли в леговището на вълка! И ако това не е провокация какво е?
10
3
 
35
 
! Отговори
ХА ХА ХА ! преди 5 години
Ха сега Нато да организират един прайд-парад в Брюксел за да накажат Русия!
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе какво? Ще се разреват ли?
8
3
 
28
 
! Отговори
... преди 5 години
НАТО се оказа една говорилня. Къде е НАТО в конфликта Гърция - Турция? Къде беше НАТО в конфликта Кипър - Турция? Къде е НАТО в конфликта Япония - Китай? Къде беше НАТО в конфликта Ю и С Корея (освен декларации, редица морски злополуки в района, и "санкции" нищо повече). Какво очаквате да стане сега?! Русия ще анексира половин Украина до 1-2 години и ще стане най-великата страна в света, притежавайки почти половината от сушата и над 3/4 от природните ресурси. Погледнете глобуса...