Саломе Зурабишвили положи клетва: Президент на Грузия

На церемонията в Тбилиси присъстваха 18 000 гости
16 дек 2018 19:02, Петя Славова
28
Саломе Зурабишвили положи клетва: Президент на Грузия
Снимка: БТА

Избраната за президент на Грузия Саломе Зурабишвили встъпи днес в длъжност, предаде ТАСС. Церемонията по поемането на поста държавен глава, която се предаваше пряко по няколко телевизии в страната, бе в царския комплекс "Батонис цихе" - някогашна резиденция на цар Ираклий II (1720-1798).

Още по темата

66-годишната Зурабишвили положи клетва. На церемонията присъстваха 18000 метни и чуждестранни гости, включително делегации от 55 страни. Франция бе представена от бившия президент Никола Саркози.

Церемонията се проведе в присъствието на властите на страната, представители на опозицията и духовенството.
На 28 ноември в Грузия се състоя вторият тур от президентските избори, в който участваха независимите кандидати Саломе Зурабишвили, подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта", и Григол Вашадзе, издигнат от основната опозиционна сила - "Единно национално движение". Саломе Зурабишвили спечели с 59,52 процента.

Новата президентка на Грузия Саломе Зурабишвили призова големия съсед и съперник на страната, Русия, да спазва международното право, предаде ДПА.

В първата си реч след встъпването си в длъжност Зурабишвили разкритикува Москва, че признава отцепилите се от Грузия региони за независими държави.

"Абхазия и Южна Осетия са окупирани от Русия. Това е неприемливо. Ние няма да го приемем", каза тя.
Грузия смята отцепническите региони за част от своята територия, въпреки че няма фактически контрол нито върху Абхазия, нито върху Южна Осетия след войната с Русия през 2008 г. Зурабишвили обеща днес, че Грузия ще продължи да се опитва да стане член на Европейския съюз и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тя си е баш за Макрон бе.
18
1
 
1
 
! Отговори
що така бе Миме преди 5 години
никой не ще да има взимане даване с Русия всеки иска ЕС и НАТО
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зурабишвили беше май кандидата за президент на Москва, а що се отнася до ЕС то и Янукович на инагурацията обещаваше на украинците че ще ги води към членсгво в ЕС.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тая сукка вокзальная Нато и Ес ще и върнат Абхазия и Осетия колкото на нас ни върнаха Македония. Най-много да получи едно договорче за добросъседство с новата държава Северна Осетия и да си направи обша снимка с премиера Ну Заев ну Погодидзе
15
4
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Тая като и чух първите изявления срещу Москва, значи ми е ясна каква е.Няма да имате Южна Осетия и Абхазия докато лаете против Москва.А запада ще ви оказва само морална подкрепа. Кой го интересува във Вашингтон за вас?А да - и в ЕС и НАТО също няма да влезете, защото имате териториален спор.Па и да влезете, нема да литнете.Ние сме в ЕС, но имаме по-малък БВП от Сърбия.
14
2
 
5
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Има една картина,една опера и разказ за Саломе.А тази е дипломат и се разбира с Франция,щом там е бил Саркофаг. Очаквайте плюене по Русия,да направи известна Грузия като Украйна и да иска и тя Е С и НА ТО. Гледай Украйна и се учи Саломе ина че да не станеш и ти като Михаил тв водещ щото Грузия го изгони после и сега мисля че е още в Украйна.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една американска марионетка...............
12
4
 
8
 
! Отговори
Ее преди 5 години
И каква е разликата между Осетия Абхазия и Косово...не трябваше ли НАТО да бомбардира Грузия за нападението над Абхазия и Осетия...да се намеси КФор и т.н.
11
4
 
11
 
! Отговори
Ддд преди 5 години
Обърнала се към съседа си Русия!!!!Абе поиграхте си там на война преди 10г. и се вайкате сега....
10
3
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименможе да видиш едни снимки от царящото развитие в южна осетия, от миналото лято. горе доле, като селията в северозападнал бyлгаристан.
9
1
 
5
 
! Отговори
татул преди 5 години
Има нужда от жени в...Като гледате кака Мей и нейнитеврътки,спите ли спокойно.А тази детони спря потока и си направи втори.Любвеобилната сръбкиня с обратенпревес,нашето, дето незнае какво секазва и го викат за солови изяви.Да има нужда от жени в...
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нужда от жени в политиката, те са по-отговорни от мъжете и не толкова егоисти.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдбата на решилите се , да станат членове на НАТО , съседи на Русия е такава . Откъсване на територии населени с други народности , които безвъзвратно ще загубят . Проблема на всичките "демократично" развиващи се страни , че се усилва национализма им и желанието им , да подтискват други народи на тяхната територия , кото си въобразяват , че ще имат помощ от Запад и се оказват , че губят територии . Запада дава само декларации и подклажда конфликти , но неолибералната гейова младеж , не воюва .
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър избор. Жените не носят вратовръзки.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абхазия и Южна Осетия , като се развият финансово, културно и политически по добре от Грузия ще я превземат и нея.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Руски герб е от 1990г. с орлите и те на друг ми приличат от по-рано.
3
6
 
6
 
! Отговори
Салам Задебили преди 5 години
Абхазия и Южна Осетия - връщаме си ги още следващата година! На 30 февруари!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя герб зад нея ми изглежда изключително познат. Чудно откъде ли са го изкопирали? Примерно нашият е въведен през 1997-***, а техният- 2004г.
1
1
 
4
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Аз съм чувал за Саломе,само че, за видение ,което е ефирно и потъвашцелият ,ако нямаш разум.Все пакда им е честита.