Ще излезе ли Венецуела скъпо на Москва?

Русия ще бъде големият губещ, ако режимът на Мадуро падне
26 яну 2019 21:00, Красимир Ангелов
452
Ще излезе ли Венецуела скъпо на Москва?
Снимка: Reuters

Русия ще бъде големият губещ, ако режимът на Мадуро във Венецуела действително падне. Руските кредитори ще има защо да се тревожат за своите заеми. А цената на петрола на световните пазари може да падне, пише в свой анализ DW.

Във Венецуела се води борба за власт между режима на Николас Мадуро и опозиционното мнозинство. Дълго време Кремъл подкрепяше Мадуро. Възниква обаче въпросът какво би означавала за Русия загубата на един дългогодишен съюзник?

Още по темата
Всички погледи сега са отправени към най-големия руски държавен петролен концерн "Роснефт", чийто председател на надзорния съвет е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. "Роснефт" участва в общо пет проекта на държавния венецуелски петролен и газов концерн PDVSA. Руските дялове в тези проекти варират между 26 и 40 процента. Колко голяма е вероятността тези активи да бъдат загубени?

Изглежда съмнително, че едно ново правителство, в случай че Мадуро падне от власт, ще одържави активите на чуждестранните инвеститори. При положение, че дяловете са придобити законно и без корупция. Това означава, че инвеститорите, които тази седмица бързаха да са отърват от акциите на "Роснефт" на московската борса, са действали прибързано. По данни от 2017 година, "Роснефт" е отпуснал заем на Венецуела в размер на 6 милиарда долара. Този кредит се покрива чрез участието в гореспоменатите проекти и чрез добиваните количества суров петрол. Напоследък имаше закъснения на доставките и шефът на "Роснефт" Игор Сечин трябваше до лети до Каракас. Договорът за заема изтича още през 2019 година. Руският държавен концерн обаче вече е получил голяма част от сумата по заема.

Заемите за оръжейни покупки

Малко по-сложна е ситуацията със заемите, които Русия отпуска на Венецуела за покупката на руски оръжия. Руските медии информират, че през последните 20 години Москва е превела на Каракас 11 милиарда долара за тази цел. Не е известно каква част от сумата вече е погасена. Има обаче информации, според които венецуелските дългове са били преструктурирани при изгодни условия.

Не е ясно дали едно ново венецуелско правителство ще погаси тези кредити. Украйна например и до днес отказва да погаси милиарден кредит от Русия от 2013 година, отпуснат от Москва за подкрепа на тогавашния проруски президент Виктор Янукович.

Руските пари във Венецуела обаче няма да бъдет напълно изгубени. Те се изразходват за покупката на руски калашници, бойни самолети, хеликоптери, танкове и друго оръжие и по този начин подкрепят руската индустрия.

Какво може да излезе наистина скъпо на Москва

Общите руски загуби, в случай на смяна на властта във Венецуела, могат да достигнат около 11 милиарда долара. Или малко повече. Това обаче би било нищо в сравнение с последиците от евентуално намаляване на добива на петрол и понижаване на цените на световните пазари за дълго време. Много често Венецуела се споменава като страната с най-големи петролни резерви в света. Но 20-годишното социалистическо управление на Уго Чавес и на Николас Мадуро доведе до упадък на петролната индустрия. Ситуацията е толкова драматична, че днес Венецуела не играе почти никаква роля на световния петролен пазар.

Ако властта се смени и добивът на петрол бъде ръководен ефикасно, и ако прогонените западни концерни се завърнат в страната, износът на петрол може да получи нов тласък. Бъдещите договори за доставка могат да бъдат сключени при нови условия и да понижат дългосрочно цената на суровия петрол на световните пазари. И това ще бъде истинският кошмар за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят Ун заяви, че е доволен от последното писмо на неговия колега Доналд Тръмп което е получил по официалната дипломатическа поща.
226
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела народа пука от глад, какво правим.
225
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната загуба за САЩ. Вече от всякъде ги изгониха, само ние в България ги търпим.
224
3
 
7
 
! Отговори
Ех ,Пацо демокрацо преди 5 години
Паци пий си лосиончето и не се занимавай с Л. Америка, нито си бил във Венецуела, нито познаваш ситуацията преди и след Чавес.Най-големите инвеститори във Венецуела са Британия и САЩ, следва Китай, и Русия 17 милиарда.Сега помисли дали Китай ще си остави инвестициите там.Британия блокира златото над един милиард на Венецуела, откъде да знаеш?
223
6
 
9
 
! Отговори
Цинизъм преди 5 години
Забележете САЩ кой назначиха за "отговорник за възстановяване на демокрацията във Венецуела"?Елиът Абрамс - познат ли ви е този прес$тъпник, беше уволнен, заради аферата "Иран - контри", оръжия от САЩ през Иран за Никарагуа - ескадроните на смъртта.Той подготви неуспешният преврат 2002 г. срещу Чавес, където стреляха със снайпери по демонстранти, както в Украйна.САЩ полудяха, само на "Зелените" им остана капка здрав разум!
222
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в русия какъв е основния проблем?що пиете лосион?Щото сте много богати ли?
221
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука един руски *** твърди, че с 2$ заплата във венецуела нямало гладни и бедни.А в България с 260Е сме умирали от глад.хахаха60% от руснаците пият лосион за вана
220
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен269fake news типично по рускиНяма конфискувани венецуелски пари в Брюксел.
219
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен270пак питам - бил ли се във Венецуела та твърдиш, че няма бедни и гладуващи?или просто си плямпаш пропагандни клишета.Щото не ми се връзва да си с 2 долара заплата и да твърдиш, че не си беден.
218
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен267Определено не си бил скоро в България.Ти си руски ***.единствените просяци в българия са ромчетата с класическото "бате дай некоя стинка".По кофите в България се рови за вторични суровини, не за храна.Виждал съм в москва обаче просеща бабичка. Дойдоха обаче милиционери и я изгониха.
217
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен265Ти бил ли си във Венецуела? колко венецуелци познаваш, че твърдиш, че преди Чавес били живели по-добре?
216
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен260Това го чета вече за 50-ти път. Пишеш го вече с години.Навсякъде по Света има болни и починали.А във Венецуела няма лекарства в аптеките.
215
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо което ме учуди за Венецуела, е че имат милиони глави ***, но липсва мляко за населението там.
214
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците си тръгнаха от Венецуела преди 20 години.А мадуровците си останаха с достойнството, престъпността и 2 долара заплата.
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен250Признавам си - не съм ходил във венецуела. Нито преди, нито сега.Ама не ми се вярва преди Чавес да е било по-лошо от сега.
212
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела наистина положението е трагично нито имат лекарства, а и храната им е оскъдна и трябва да отиват до Колумбия за да си купят лекарства и храна.
211
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Николас Maдypo:"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство"Бoйко Борисов"Дано началниците се разберат, ние ще направим това което решат началниците"
210
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българките избраха да работят в Германия, 90% от интимните услуги в Германия се държат от българки. Немеца е богат, Ханс дава на българката 50 евра за 20 минути интимен сеанс. Българките работят легално, за себе си, цивилизовано и никой не ги закача. Плащат си и осигуровки, води им се за стаж. С няколко клиента на ден една българка може да изкара 5-6 хил евро месечно и като си плати таксите и осигуровките храна и квартира остават и чисти около 3 хил евра - това са 250 хил рубли само за един месец.
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките гладни американци.Умират от глад завалиите.И се напиват с кока-кола.
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.