Емигрираме на Запад, а същевременно внасяме работници от Виетнам!

Виетнамците ще заемат работни места, които българите не искат
Обновена: 13 фев 2019 10:53 | 13 фев 2019 10:50, Боряна Павлова
164

13389 гледания   |  Още видео
През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване. Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.
 
Икономистът Стоян Панчев коментира в студиото на "България сутрин", че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.
Още по темата

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

"За българския бизнес това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ.

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
10
 
! Отговори
бай Ван преди 2 месеца
Правителството не го търсете за работа, то българите не може да задържи в България та камоли да осигурк работа за виетнамците. Брюксел веднага ще им дръпне шалтера.
147
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Петьо преди 2 месеца
Ако си учил хвърчиловодене в Дупнишкия Свободен Университет, по добре запиши докторантура. Другата ти възможност за работа е да започнеш да зареждаш гориво на бензиностанция. Там нямаш големи шансове, защото всички заловени с наркотици и уволнени бивши полицаи и катаджии са с предимство което е около 95% от напусналите системата на МВР.
146
1
 
3
 
! Отговори
няма преди 2 месеца
Утрепах се да търся работа: висши -две на брой, съгласен на всичко, дори всичко и за среднист, НЯМА!! Няма, братко, няма! Сега разбирам, че аз " предпочитам да не работя, за да ползвам услугите на социалната ни държава" (!!). Ами не знаех.
145
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в крайна сметка да не се залъгваме,от много години насам нашите работодатели просто не плащат. И по дванадесет часа на работа пак не ми увеличиха заплатата,а точно обратното.Когато си взех трудовата книжка при напускане установих, че са ме водили на 4 часов работен ден. А като започвах, подписах договор на 8 часа, кога са ми фалшифицирали договора така и не разбрах. Това е положението в БГ за съжаление. И да отиде проверка знам пак ще си платят където трябва и пак няма да са виновни.95400
144
2
 
5
 
! Отговори
Виетнамките хубави преди 2 месеца
Виетнамките са хубави и работливи ,което ще доведе до по-голяма конкуренция за мъже сред жените :-D
143
4
 
16
 
! Отговори
Стар набор преди 2 месеца
Да идват виетнамците, че да ни избавят от бездомните кучета. По времето на моите стидентски години през 70-те на миналия век, в София този "деликатес" беше много трудно да се намери, цели общежития бяха пълни с виетнамци.
142
4
 
15
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Малко ме съмнява виетнамци да дойдат...То там в момента нещата се развиват по-добре от тука.Доходите може да са по-ниски,ама перспективите по-големи.
Иначе е добре да дойдат точно виетнамци-ще се отървем от бездомните кучета.
141
0
 
18
 
! Отговори
Пак съм аз преди 2 месеца
Мамини сладки експерти! Изкопани сте от някой ледник!
140
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Белгийските летища днес стачкуват.Техните синдикати как не са се сетили да внесат азиатци да им работят за без пари?Хората си отстояват интересите, затова имат високи заплати , тук като всеки за себе си.Затова сме на тоя хал.
139
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Там където Русия владее и бъка от русофили нищо не функционира, та ако ще и швейцарци да внесат !

за справка виж: руския Гулаг, Сирия, Венецуела, Куба, Никарагуа, Сърбия, България,...!
138
0
 
32
 
! Отговори
бай ганю преди 2 месеца
работната ръка е в гетата
там има над 1 млн не квалифицирана ръка която храним вместо да допринася за държавата
но няма компетентни управници чрез правилната схема да ги накарат да заработят
137
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не иска повишаване на доходите. Искат евтин труд и започнаха да го търсят из света. По-лесно е да ги пратим във Виетнам да заработват, а да плащат данъци в България.
136
0
 
23
 
! Отговори
Forever преди 2 месеца
Чудят се ,и се маят какъв рай да построят в България,виетнамски ли да е,или индийски.
135
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да изпратим бизнес във Виетнам. Така правят богатите страни.
134
0
 
21
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Пак няма да ви се вържат сметките с тези платени седянки. Искат хора от първия свят да работят в страна от третия.
133
2
 
8
 
! Отговори
Do 133 преди 2 месеца
До Иван Паспалджиев

И какво изводи да си правим?
То, половината народ ще се чувства горд от това заявление.
Тук, да пребиеш някой по-различен...и немиришещ на шкембе чорба, си е геройство.
132
3
 
24
 
! Отговори
Иван Паспалджиев преди 2 месеца
Говорих с едно момиче от Нигер, беше преди година в Германия. Много мило момиче,възпитано но както говорихме и като разбра че съм Българин се дръпна два метра назад! :) "Аууу в България много лошо, там бият"! Само това ми каза, наведе глава и замина... правете си изводите.
131
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Канят и хора от маалата и разговорът е примерно такъв:
-Ще работите на 3 смени за 640 лв., като ви се полагат и ваучери за храна за 60 лв. Нощният труд се заплаща допълнително по 2 лв. на смяна, т. е. 10 на седмица допълнително. Това са нашите условия.
-Вие л_уди ли сте?
И така даже хората от маалата не искат да работят и са прави. Откъм работа сме капитализъм, откъм заплащане сме комунизъм.
130
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка фирма може да си привлече работници от испания , германия, полша и т.н.

Ахахахаха, даааааа, точно оттам ще привлекат работници.
Те мрънкат, ако трябва да плащат 700 на месец, ще привлекат работници точно оттам, ама друг път.
129
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България се развиват едни нормални процеси. Глупаци гонят умните от държавата.
Нито има умни политици, нито нищо. На всякакви нива България е объзкървена. И това започва през 1944 г.