Градът на сенките: Сюрреалистичната дистопия в Каракас, 6 дни без ток

Правителството обвинява САЩ в саботаж, но хората стоят гладни и на тъмно
13 мар 2019 21:15,
156

Снимка: Reuters


Когато нощта се спусне над някога оживената столица на Венецуела, вместо жужене на метрополис, Каракас е обвит в раздразнителна тишина.

"Усещаш дълбока тишина навсякъде около теб", разказва Алехандро Гузман, 26-годишен адвокат и един от милионите венецуелци, които останаха на тъмно след като електрозахранването в страната буквално спря. "Сякаш е град на сенки", казва Алехандро.

Като много венецуелци той е прекарал последните дни без електричество. Администрацията на президента Николас Мадуро смята, че чуждестранен саботаж е причина за безпрецедентното затъмнение, което започна в четвъртък следобед. Не след дълго цялата страна беше в тъмното - буквално и преносно.

Още по темата

"Чувствам се фрустриран и ядосан за всичко случващо се, но знаехме, че ще се случи", обяснява Алехандро Гузман пред Guardian. По обяд в неделя неговият квартал в Каракас вече е с възстановено захранване. Не всички обаче имат този късмет.

Неговата 80-годишна баба не живее в един от кварталите, които вече се радват на електричество. Тя е възрастна, страда от Алцхаймер и живее в един от западните квартали на венецуелската столица, които все още нямат ток.

"Ситуацията е критична", обяснява внукът й. "Тя има хора около себе си, които я обичат. Но всички на нейната възраст са в опасност при тази ситуация", смята мъжът.

Кметът на Каракас Ерика Фариас заяви пред държавната медия в неделя, че електрозахранването е възстановено в 22 от 32 района на столицата.

С идването на нощта светлините започват да мъждеят в града, повдигайки мракът, който от четвъртък насам рядко е бил нарушен от светлина. В страх, че токът отново може да спре, жителите започват да се запасяват с храна и вода от малкото магазини, които отварят вратите си в столицата. На много места в провинцията обаче кризата продължава.

Появиха се притеснения, че кризата с тока може да предизвика безредици и съответно репресии. В неделя се появи информация за безредици в поне два от 23-те района на Венецуела.

"Венецуела е на ръба на тотален колапс", написа в Twitter бившия президент на Боливия Хорхе Кирога. "След няколко часа сюрреалистичната дистопия на "Лудия Макс" ще се отприщи", допълни Кирога.

Мадуро, който се е появил публично само веднъж от началото на кризата с тока се опита да увери гражданите, че правителството държи ситуацията под контрол.

"Полагаме огромни усилия да възстановим подаването в следващите часове", написа наследникът на Уго Чавес в Twitter.

Пред митинг на подкрепящи президента венецуелци Мадуро заяви, че кризата е резултат на подкрепяна от Белия дом "електрическа война", която цели да го свали от власт и той да бъде заменен от американска пионка.

От другата страна, Хуан Гуайдо, самопровъзгласилият се венецуелски президент, който има на своя страна подкрепата на международната общност, критикува лявото правителство, че не успява да възстанови електрозахранването и предупреди, че предстоят "трудни дни", когато стане ясен целия мащаб на кризата.

"16 щата са все още напълно в тъмнина. Трябва да се справим с тази катастрофа сега", заяви Гуайдо.

Хуан Гуайдо призова народа на Венецуела да излезе на протести и свика извънредна сесия на опозиционния парламент за понеделник, когато се закани да обяви извънредна ситуация в страната. Пред репортери той описа ситуацията в страната като сцена от "научнофантастичен филм".

Болниците в страната вече са в кризисно положение, а без ток има и притеснения за терминално болните пациенти, както и за новородените бебета, които трябва да бъдат настанени в интензивно отделение. По непотвърдена информация дузина новородени са починали в болница в западния град Маракаибо. Има данни и за 13 пациенти, които също са загубили живота си заради липсата на ток.

Съпругът на Зораида Кордоба е на диализа и преди да успее да намери помощ в клиника в Каракас е прекарал 4 дни без да премине нужната процедура.

"Няма ток в къщата ми от четвъртък следобед. Не можем да си купим дори храна, защото банкоматите не работят", казва Зораида, докато се реди на опашка за хранителни помощи.

Там е и Марлене Маркес, която обяснява, че родителите й са буквално заклещени на 16-ия етаж на кооперацията си заради кризата.

"Те са блокирани в дома си, защото не могат да слязат и да се качат по всички тези стълби", обяснява жената.

"Това спиране на тока означава, че всичко ще се развали. Пилешкото и месото във фризера ще се развалят, както и лекарствата, които трябва да стоят на студено", обяснява жената. И допълва, че както няма ток, така няма и вода.

През нощта улиците на Каракас изглеждат като от апокалиптичен филм. Без средства за комуникация хората стоят на покривите на колите си, отчаяно надявайки се да хванат сигнал. Междувременно митничарите използват фенерчетата от телефоните си, за да проверяват паспорти.

Дезире Гарсия, майка на три деца, недоволства от обясненията на Николас Мадуро, че опозицията и САЩ стоят зад кризата.

"Не е сериозно да се каже, че е саботаж. Всичко това е лъжа", беснее Гарсия, която оцелява само заради парите, които нейният съпруг й изпраща от Чили.

"Не съм чавист, нито съм от опозицията. Просто казвам това, което виждам... Няма светлина, защото не си вършат работата, не поддържат нещата", категорична е венецуелката.

Алехандро Гузман е съгласен, че кризата с електричеството, е можело да бъде предотвратена и е до голяма част причинена от некомпетентността на правителството и от корупция. И е сигурен в едно - липсата на ток ще предизвика още повече протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да не само Венецуела?Утре управници ако решат-и в БГ може да стане същото,само да слушкате големите батковци..Сега занимават хората с чужди продлеми,за да не виждате под носа какво става..
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка номер 3 показва начинът да се снабдиш със всичко във всяка социалистическа държава. Имаш ли доларчета животът е песен. Говоря от опит в соцБългария.
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стоки има-пари няма! Средната заплата е $8. Това и ние българите го помним от времето, когато управляваше БСП начело с Жан Виденов. При социалистическо управление винаги се стига дотам. За щастие, тогава българският народ бързо измете тая гнусна шайка.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХейтърВ кой век живееш, още Мария Антоатета е казала, ако няма хляб, яжте торти. Иначе огромните щандове в магазините са безнадежно, буквално празни, с изключение на малко рафтове със стоки чиито цени са непосилни за средния гражданин
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВместо да пишеш глупости, направи малко усилие и виж десетките репортажи в интернет от магазините. С една средна месечна заплата можеш да си купиш 0,6кг пилешко или 1 кг кафе или 4 кг ориз. Изборът е твой. Има и по-евтини храни срещу купони, раздавани ако гласуваш за Мадуро. За да коментираш трябва поне малко да си осведомен. В противен случай си просто безотговорен ***.
75
5
 
7
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
До 0СТАПТочно мислех да го напиша досега отвсякъде тръбяха че там нямат тоалетна хартия па камо ли хляб, а на снимките се виждат пълни рафтове, сладкарницата предлага торти. А иначе имало криза????
74
5
 
9
 
! Отговори
0СТАП преди 5 години
ИНТЕРЕСНО НЕЩО СТАВА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА. УЖ НЯМАЛО НИЩО ПО МАГАЗИНИТЕ, А НА СНИМКИТЕ ОБРАНИ ПЪЛНИ СТИЛАЖИ СЪС СТОКИ.КРАДЕ СЕ НЕЩО ДЕТО ГО ИМА, А НЕ ДЕТО ГО НЯМА.НО ВАЖНОТО Е ДА СЕ ПЛЮЕ МАДУРО.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И мен ме дразни тази реклама и по тази причина спирам да купувам въпросната марка.
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички путинусти при мъдуру , на помощ
71
6
 
4
 
! Отговори
До до Гошу преди 5 години
По-полека с това за еврейските фамилии, понеже Мадуро самият се признава за евреин, публично, по линия на баба си и дядо си е сефард - тоест 50% семит! Разбирам че, си му фен, така че, намери си други аргументи!
70
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато няма ток, вода и олио, a хладна самота от вашия хладилник вей, един е лозунгът - Мадуро - ДОЛУ! Съюз със Ю ЕС ЕЙ!
69
5
 
11
 
! Отговори
Applause преди 5 години
Платена статия от днес БГ за добро утро
68
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агенция Фокус написа, че Китай е засякъл хакерската атака и е помогнал на Венецуела за възстановяването на електроснабдяването. Също - че ще продължи да помага за изправността на електрическата мрежа.А тук Вие пишете, че някакво семейство се оплаква за размразен фризер. Ако хората са бедни, няма да имат фризер.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекаляваш с подобни обвинителни квалификции и заяжданици. Немой с лошо. Всеки си казва мнението, иначе ще заприличаме на казарма под строй
66
9
 
20
 
! Отговори
абе евреите преди 5 години
нали във Венецуела нямах кво да ядат нали магазините им бяха ужким празни това на снимките не ми мяза на празни магазини Украинците такива магазини не са виждали от 2013 !твари най-ниски сте това евреите !
65
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки русофил е българомразец и родоотстъпник! Доказано!
64
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде "момичета", времето ви изтече! Купувайте билети за Масква! Не ви ли се иска ли? И те не ви искат,нито ви плащат като хората - на едната гола любов ви ***. То бива, бива любов, ама не можете вече да седнете на задницата си вече.
63
13
 
8
 
! Отговори
до 83 преди 5 години
Смотан русофоб
62
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аа, документално и свидетелски си е доказано, че за номенклатурата си е имало специални инструкции и незаразена с радиация храна докато народа си рупаше радиация. После, що мрял простия народ, а Ленин е вечно жив си стои в Мавзолея залепен до Кремъл, като vampire. А аватарите му дращят по форумите за жълти копейки.
61
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша работа. Мелницата на камарадос Мадурос за финно аржентинско брашно спря работа поради липса на ток. Този факт накара собственика на мелницата товарищ Путин да побеснее и да крещи по телефонос на главния мелничар камарадос Мадурос.