Конфликтът в Либия: Кой срещу кого, с кого са Русия и САЩ?

Руски печат: Ще се споразумеят ли Сарадж и Хафтар?
8 апр 2019 11:20, Елка Василева
45
Конфликтът в Либия: Кой срещу кого, с кого са Русия и САЩ?
Снимка: Reuters

Призивите на международните посредници да бъде спряна горещата фаза на либийския конфликт, избухнал с нова сила в края на миналата седмица, не се увенчаха с успех. Противниците задействаха бойната си авиация, констатира "Комерсант".

Вестникът припомня началото на "решаващата битка за столицата Триполи", където заседава признатото от международната общност правителство на националното съгласие на Файез Сарадж. Вчера неговите военновъздушни сили размениха удари с авиацията на Либийската национална армия на Халифа Хафтар, напредваща към Триполи.

Сарадж се закани, че Хафтар "ще срещне сила и твърдост" и ще бъде арестуван. В отговор самолети на Хафтар бомбардираха столично предградие.

Приближени на командира на източнолибийските сили заявиха, че правителствената контраофанзива "Вулкан на гнева" се е провалила - според тях силите на Хафтар атакуват предградията на Триполи, посочва изданието, цитирано от БТА.

Въпросът е дали Сарадж и Хафтар ще се споразумеят или ще воюват до победа, коментира пред "Новая газета" Алексей Малашенко, ориенталист и арабист.

Събитията в Либия от януари и февруари говорят според него за "известно равенство" между страните. "Самият Хафтар бе готов да преговаря. Планирана бе някаква общонационална конференция, където по принцип се очакваше страните да постигнат консенсус, но в един момент Хафтар се почувства силен. Армията му наистина е добре организирана, доста свястно въоръжена, включително с руски оръжия. Той има боен опит, спечелил е няколко важни победи над терористите и екстремистите. И преди седмица-две усети, че е дошло време да щурмува и превземе Триполи, без да се договаря със Сарадж", казва аналитикът.

Ако съдим по новините, Хафтар вече води битки на летището, сиреч фактически е влязъл в Триполи. Кой ще му окаже съпротива? Да, там има сили, верни на правителството на Сарадж, но има и неформални военни части. Ако хората се разбягат - включително групировките, определяни като радикални, екстремистки, Хафтар естествено ще превземе града, разсъждава експертът.

Още по темата

"Русия естествено подкрепя Хафтар в този конфликт. Независимо че е прекарал 20 години в Америка, той знае руски, има чудесни връзки в страната, добри отношения лично с (руския министър на отбраната Сергей) Шойгу, ние му даваме оръжия, включително (противовъздушни ракетни) комплекси С-300. Колкото до Сарадж, той е по-близък с Европа и САЩ. Но има и друг момент: Русия постоянно изтъкваше необходимостта от преговори. Позицията на Москва е "прохафтаровска", но при все това и двойствена. Защото ако Хафтар внезапно изгуби (това е Либия, там може да стане какво ли не), това ще означава проблеми за Русия", добавя Малашенко.

Хафтар ще получи пълен контрол над петролния бизнес в Либия, едва щом премахне двувластието в страната. Точно затова военачалникът започна настъплението си срещу Триполи и не склони да преговаря със Сарадж с посредничеството на ООН, казва пред "Независимая газета" руският военен експерт полковник Владимир Попов.

За американците никак не е изгодно в Либия да дойде на власт местното армейско ръководство, защото зад него стои Русия. Предвиждайки изострянето, те вече изтеглиха от Либия своя контингент по съображения за сигурност, както съобщи на 7 март Африканското командване на въоръжените сили на САЩ, посочва той.

"Американците тиражираха и още тиражират данни, получени уж от Службата за сигурност на Украйна, че гръбнакът на руските частни военни компании в Либия били опълченци, калени вече в Донбас и Сирия", заявява Попов. По думите му "специалните служби на САЩ съдействат на украински военни специалисти" да подпомагат правителството в Триполи и да укрепват неговите войски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Сащ са най-велики ама на компютърни игри. В реалния свят са бивша колония от потомствени каторжници на 200г. Не се месете в Либия!
38
2
 
2
 
! Отговори
USA преди 5 години
САЩ са най-великата държава в историята на човечеството, два пъти по-голяма по територия от Римската Империя в своя пик и пет пъти повече като население. Никой никога не се е доближавал дори близо до политическото, военното, културното, научното и цивилизационното влияние върху света като тази велика сграна. God bless America! Амин!
37
3
 
2
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
а цялата дандания с мирис на боряшник е за един договор между Либия и росгаз частично слючен от Кадафито и с крайно неясно бъдеще при това правителство а и при Хавтар ... Общо взето един корумпиран военнен лидер ( обърни плащ) се бие с корумпирано правителство за наследството на един хахо куромпиран диктатор заминал си от щик в Д то имено от хора на Хавтар ... в цялата дандания има и ислямисти срещу който се бият чат пат всички а и те по междуси ...
36
3
 
0
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
Когато Бомбиха кадафито ...Команва една от милицийте (била се срещу муамара )в последствие развила се до това нещо СЕГА на което с клизмa може да му се каже армия ( в основата са му три племени опълчения) ... Противниците му са правителството на националното помирение Признато от ООН но не много харесвано от ЕС САЩ и русия ... поради ред различни причини ... Хавтар от своя страна си търси покровител а и $ в кеш ...последно обещаваше военни Бази на китай в триполи и бенгази ...
35
3
 
0
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
Хавтар и Кадафи завършват по едно време полковници са познават се меко казано ...Заедно правят преврата с който Моамара захапа власта... Скарват се жестоко след като армията на Хавтар е разбита и самия той пленен във Чат ...Кадафи се отрича от него и оня гние с години в панделата ... В последствие Хавтар оглавява емигранска съпротива и миткосва из половин африка вее и ссср и Американско че и Югославско знаме стига някой да плаща ...
34
2
 
1
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
Ако такива покемони са им експертите. русия няма бъдеще
33
3
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Абе, ти виждал ли си Либия дори на снимка????За какво забогатяване плещиш глупости?Освен ако не ти е такава инструкцията от Сорос за тролене, не мога да си обясня този примитивен интусиазъм да пишеш тези глупости.
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада изпусна и Либия. Язък за бежанците, които си самопрати и самопокани, за да падне Кадафи и да дойде прозападен сатрап. Поне Русия ще спре бежанците към Европа. Пак ще я спаси от самата нея.
31
1
 
13
 
! Отговори
бивш гурбетчия преди 5 години
Работих не в посолство,а като редови лекар.По- точно в Дерна.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бивш гурбетчияЗа тебе е било прекрасно в посолството! Заплата в долари , далавери, уиски, имунитет! Попитай медицинските страни, работниците, шофьорите, които заради един камион панели и кола търпяха ограбване и унижения!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старо диктаторско правило (персийци, македонци, кръстоносци, викинги, наполеоновци, пруси, араби и др.) една силна и добре въоръжена армия трябва да се държи далеч от дома й!Може би това са отговорите на Сирия, Венецуела и Либия?
28
2
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТА КЪДЕ ДНЕС Е ФРАНЦИЯ ,КОЯТО С РАКЕТИ И САМОЛЕТИ/ОТ ДАЛЕЧЕ/ УНИЩОЖИ КАДАФИ ??? ЛИБИЯ Е ПЛЕМЕННА ДЪРЖАВА И ИЗТОЧНИТЕ И ЮЖНИТЕ ПЛЕМЕНА СА СЕ ОБЕДИНИЛИ СРЕЩУ "ЦЕНТРАЛНО -ЗАПАДНИТЕ" И ЩЕ ЗАВЛАДЕЯТ ЛИБИЯ И ЩЕ ЛИШАТ "МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ" ОТ КОНТРОЛ НАД ТЕХНИЯ СИ ПЕТРОЛ !!! КАКВО И ОСТАНА НА "МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ" ... САУДИ И ИНДОНЕЗИЯ/ ПЕТРОЛ/ ,НО САУДИ СЕ ПРЕОРИЕНТИРА , А ИНДОНЕЗИЯ Е 90% МЮСЛИ ...А ВЕНЕЦУЕЛА ??? ДА И НИГЕРИЯ ГУБИ ПЕТРОЛ СИ ОТ БРИТАНЦИТЕ ,НО Е ВРЕМЕННО !?!?!?
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19, това, че Хафтар е ходил в Москва и се е срещал с някой си, не означава автоматично, че е руско протеже.
26
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Зозо"Вагнеровците са там от около месец. Значи пак ще се чуе от Кремъл - "их там нет" като ги избомбят"Практически на всякъде където "Их там нет" Врангеловци охранява петролните рафинерии и сондажи. И съответно осигуряват транспорта на петрола и продажбата(като си взимат процент). Толкоз а че с това фиансират и съответия лоялен към Москва субект е страничен проблем. Ако местни племена нападнат "Их там нет" - племето ще бъде изтребено (ако бяха военни то тогава е военно престъпление но не)
25
3
 
20
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До Карта на териториитеНапълно са възможни натовски "демократични" бомбардировки!Ако Хафтар превземе Триполи,обедини страната и въведе ред,това ще е страхотен удар по Запада!
24
3
 
17
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Положението в Либия е един от примерите за прилагането на политиката "разделяй и владей" и разрушителните последствия от тази политика.Тази политика се подхранва от продажността,жаждата за власт на местните елити,от алчността,от некадърността и неспособността да се вземат верни решения,както и от слабостите и пороците в манталитета на местното население.Да припомня ли кои пострадаха от тази политика -като се почне от СССР начело с Горбачов и Елцин и се стигне до Сирия с Асад!И ние сме в кюпа!
23
2
 
19
 
! Отговори
Твърда ръка преди 5 години
араби и африканци могат да бъдат управлчвани единствено с твърда ръка. Демокрация там означава винаги размирици, междуродови войни и масови убийства. Няма ли твърда ръка в Африка, идват винаги страшно кървави времена.
22
5
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Как само се промени светът напоследък-Западът разваля,Русия оправя!А преди беше обратното.
21
3
 
14
 
! Отговори
Карта на териториите преди 5 години
Вижте карта на бойните действия в интернет. Триполи е паднал до месец два, ако не случи някое натовско чудо
20
4
 
20
 
! Отговори
Ислямистко преди 5 години
От запада признато ислямистко правителство