Заради Либия може да тръгне нова миграционна вълна към Европа

Западни издания коментират развоя на събитията в страната
9 апр 2019 11:20, Елка Василева
33
Заради Либия може да тръгне нова миграционна вълна към Европа
Снимка: Reuters

Либия е на ръба на пълномащабна гражданска война, която може да сложи кръст на продължаващите от години дипломатически усилия за помиряване на двете враждуващи фракции, пише днес британският вестник "Гардиън".

Изданието коментира, че развръзката на сегашната ситуация може да оформи не само политическата сцена в Либия, но и ситуацията със сигурността в целия Средиземноморски регион.

В друга статия по темата вестникът отбелязва, че подновената гражданска война в Либия може да наруши доставките на петрол и газ, да предизвика нова миграционна вълна към Европа и да позволи на радикални ислямисти да се възползват от хаоса.

Още по темата

Настъплението на Хафтар към Триполи обедини противниците му, пише "Индипендънт" и посочва, че военната офанзива на либийския полеви командир Халифа Хафтар срещу столицата е постигнала това, което години не е било възможно да се постигне с преговори - да се обединят мощните милиции от западната част на Либия, за да предприемат мащабно усилие да защитят Триполи.

Вестникът пише, че според някои анализатори Хафтар може би цели да завземе няколко града около Триполи и после да ги покаже по телевизията, за да да шокира столицата и тя бързо да се предаде, или поне за да засили позициите си преди преговорите с посредничеството на ООН, които е планирано да се състоят в края на седмицата в западния град Гадамес.

"Телеграф" набляга на бойните действия и посочва, че вчера боевете за Триполи драстично са се ожесточили, след като верните на Хафтар бунтовнически сили са нанесли въздушен удар по единственото действащо летище на либийската столица. В коментар за общата ситуация в Либия вестникът допълва, че е трудно да се следи какво се случва на терен, донякъде защото двата враждуващи лагера разполагат с нестабилни съюзи на въоръжени милиции, а не с професионални армии. Но въпреки сблъсъците в южните предградия на столицата изглежда настъплението на Либийската национална армия на Хафтар не е постигнало особен напредък, посочва "Телеграф", цитиран от БТА.

"Уолстрийт джърнъл" също акцентира върху удара по летище Митига и отбелязва, че той е бил нанесен въпреки американския натиск за спиране на настъплението към Триполи. Вестникът пише, че наредената от Хафтар миналата седмица офанзива срещу Триполи е тласнала Либия към една от най-тежките й кризи след смъртта на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише в редакционна статия, че заради разногласията в Европа по темата за Либия за Русия е по-лесно да спечели стратегическо предимство в този конфликт. Трудно е да се каже дали днес Либия щеше да е по-стабилна, ако НАТО не се беше намесила, коментира изданието, цитирано от ДПА. Сигурно е обаче, че пълният провал в тази северноафриканска страна допринесе за тенденцията западните правителства да намаляват военното си присъствие в т.нар. провалени държави (failed states). От друга страна, други играчи засилват участието си, в това число Русия, която изпълва всеки вакуум, оставен от Америка на стратегическата карта, пише вестникът. С други думи в Либия Вашингтон и Москва отново се изправят един срещу друг зад кулисите и това води не само до обичайните игри в Съвета за сигурност на ООН.

Фактът, че европейците са все още разделени по темата за Либия - по-специално Италия и Франция - не улеснява задачата да се повлияе на двата враждуващи лагера отвън, допълва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: гражданска войнаЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либия щяла да бъде по-стабилна с Кадафи...За какво ни е стабилна Либия, съюзник на Путин?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SKYPI GOSPODA I TUK ARABSKATA KRADLIVA PROLET SVYRSCHI IDVA GORESCHTO IZGARQSCHTO USA GYZYT LQTO STRANNO NIKOI NESCHTE KRADLIOVCITE I UBIICITE OT USA
23
4
 
10
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Да бе....Те САЩ са виновни, че социализмът на. Кадафи беше черен режим.А , че арабите не са готови за Европейска демокрация кой е виновника?
22
7
 
8
 
! Отговори
обаче преди 5 години
Ще ми е кеф да видя либийци да страдат така, както нашите медици в Либия!
21
4
 
7
 
! Отговори
либийците да отговар преди 5 години
До АнонименДраги номер 21! Може би сценаристите да са били американци в случая с нашите медици, обаче изпълнителите бяха либийци и трябва да си платят за това! Когато си готов с доказателствата срещу американци, моля, пак ще обсъждаме. А дотогава да мятаме либийците на скарата - те попуътно ще си кажат кой им е заповядал да измъчват българи, и въобще заповядвал ли им е някой. ПО-удобен момент няма - само да ми се появят бежанци от Либия, ще насъскам кучетата.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ми е кеф,да се привлекат на международен съд за престъпления срещу човечеството тия дето съсипаха Либия и у ищожиха държавността и.И особено тези които заразиха 400 деца в Либия със СПИН,а после обвиниха българските мед.сестри за тази антихуманна постъпка.Трябва международно разследване да има,за да се изтрие петното което бе хвърлено и срещу България.Всеки трябва да отговаря за делата си.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сащ са виновни за конфликтите в Сирия, Либия, Ирак и Афганистан. В Либия и Ирак бяха свалени лидерите на тези страни които макар и диктатори спираха африканци и араби да нахруват в Европа. Сега по демократични ли са тези страни, по свободни ли са, има ли мир ? Отговора е не, опитаха се и в Сирия но не им се получи, за Афганистан те си живеят в родовообщинния строй и никой додега не успял да ги промени досега.
18
5
 
13
 
! Отговори
върнете им го преди 5 години
Ха! Либийците имат очи да търсят убежище в България или да минават през България, търсейки убежище?! След случая с нашите медици! Убийте с камъни всеки либиец, стъпил у нас, независимо колко е беден и изпаднал! Ако имат деца, отнемете им децата още на границата и никога повече да не видят децата си! Гиди либийски маймуни! Каквото сторихте на нашите медици, това сега ние ще направим с всеки либийски бежанец!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз сам си докарваше мигрантите. Спасяваше ги на европейския континент. Вече май започнаха да ги спасяват на африканския континент и мигрантите станаха от "бежанци" на "пирати". Никой няма да дава пари на трафиканти и лодкари и да рискува, ако го връщат обратно. Истинските трафиканти бяха европейците, които довършваха работата на трафикантите и желанията на мигрантите.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афганистана го освободиха преди 18 години, сега се отказват от него, бил провалена държава. Либия не ги интересува до отиването на Русия там или на друго място.
15
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво търсят "Вагнер" и руските инструктори в Либия? А във Венецуела и Сирия?
14
12
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До фактПоложението е "Стани да седна". Путин и в Сирия се намеси за да не допусне арабския газ да стигне до Европа!
13
3
 
19
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Обединяването на Либия,възстановяване на държавността и постигане на траен мир там ще е тотален провал за Запада и по-точно САЩ и Великобритания!Ще се наложи и да връщат откраднатите стотици милиарди!Естествено че ще са против!Отделно тежките имиджови щети.Иначе стабилно правителство в Либия ще е от полза за всички останали,освен другото,ще намали и мигрантския натиск!
12
5
 
31
 
! Отговори
факт преди 5 години
До ЗозоЦитирания маршал иска обединение на страната да изгони западните крадци който сега грабят нефта,техните марионетки и терористи.
11
4
 
33
 
! Отговори
я стига преди 5 години
А западните медии защо не пишат кой докара Либия до тук кой я нападна,съсипа,ограби и напълни с терористи?!Франция,Англия и САЩ това бяха страните който нападнаха Либия и убиха Кадафи който пазеше Европа от хуните,а сега същите пищят?
10
22
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Може да тръгне вълна не заради Либия, а заради насъсканият от Путин маршал Хафтар!Обаче е по - вероятно е да му свият перките набързо :)))))))))))))))))))))))) Вагнеровците пак ще бъдат изпарени от Томахавките!
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е момента да се засили растежа на популациите от хищни риби в Средиземно море. Достатъчно е да има кой да потапя лодките. Реваха за демокрация и си я получиха. Да си се оправят. Имат си нефт, какъв и им проблема?
8
5
 
42
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
На заради Либия ,а заради ,,Арабската пролет,, и тия които я предизвикаха - САЩ !!! Кадафи ги спираше !!!
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи американските прозападни мекерета, осигурили разграбването на страната, ще се юрнат да си спасяват еврохатлантическите кожи на наш гръб? Килъри Клинтън и Баракудата да си ги заселват във Флорида.
6
14
 
8
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Да идват в България, при нас винаги има място, ще се погрижим за бежанците. Важно е да се зачитат човеческите права, нека ние да бъдем на първите позиции.