"Росатом" готова да участва под всякаква форма в "Белене"

Централата може да се изгради най-бързо от всички други подобни проекти
16 апр 2019 19:20,
38
"Росатом" готова да участва под всякаква форма в "Белене"
Снимка: Архив, Reuters

Енергийната компания "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно решение за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", да участва под всякаква форма в процеса по изграждането на централата, заяви първият заместник-генерален директор на руското дружество Кирил Комаров на XI Международен форум "Атомекспо-2019" в Сочи.

Той добави, че българската страна, както и бъдещият собственик и инвеститор, ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на "Росатом", съобщи БТА.

"Ние сме готови да участваме под каквато и да е роля, започвайки от консултант, завършвайки като отговорник за каквато и да е част от оборудването и за всички дейности, за да може да бъде пусната централата", обясни Комаров.

Той е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене", като счита, че в сравнение с други подобни проекти това е централата, която може да се построи най-бързо в Европа. Причина за това е, че основното оборудване вече е готово. Освен това проектната документация е напълно изготвена и много бързо може да се издаде лиценз за съоръжението.

За гаранциите Комаров изказа лично мнение, че днес никъде в света не може да се изгради нито един атомен проект без участието на държавата.

По думите му обаче България като минимум ще участва в този проект с това, което е направено досега. Това включва произведеното оборудване, подготвената площадка и извършените строителни работи.

Това се оценява на сума, която превишава 1,5 млрд. евро, което е голям принос на България по този проект, посочи Комаров.

Той допълни, че българският енергиен министър Теменужка Петкова го е информирала вчера, че България е готова да премине напълно към ново ценообразуване на електрическата енергия. Това ще стане факт, след като страната ни синхронизира своя енергиен пазар с този на Европа.

"Това е съвсем нов завой, който означава, че в инвеститорите ще има повече сигурност за това какви ще бъдат цените на пазара и ще могат ли да защитят инвестицията си", изтъкна първият заместник-генерален директор на "Росатом".

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът вече върви по съвсем друг път, Белене е тотална глупост. Веднъж си я плащаш като поп, после си купуваш горивото и накрая плащаш за съхранение. Бъдещето е в студения синтез, свръхпроводниците, пробив при батерийте, ВЕИ-тата. Тия с АЕЦ- ите са големи индустриални държави, който все още нямат алтернативи и пак Германия и Япония ги закриват. НЕ НИ ТРЯБВА БЕЛЕНЕ.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо ни плюха сега пак се натискат. После ни плюха за потока въпреки че ЕС го спря ...Сега пяк се натискат. Аман от лоцемерии. Ако бяха хора на място отдавна щяха да имат патокаа и централатаа. Ама алчен гъзз глава затривааа.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росатом може да помогне на България единствено ако си вземе обратно самоварите и ги подари на Венецуела.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските кютуци са "най-безопасните"...гърмят на 50 години веднаж, ама дано не е в Бългапия !
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли ще влизаме в Съветския съюз ?
28
7
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 5 години
Руските централи са най-добри, не са като чайниците на Уетингхаус.Добро пожаловать, братушки!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези кога ще разберат, че това е Европейски съюз, а не Руска федерация! Да си пълзят в Китай. Да не ни замимават с алчността си! На нас пари ни дават европейските граждани, русначетат само взимат и изнудват. Цялата мутризация е по техен модел, донесен от Луканов. Да си правят в Сибир колкото си искат централи. Изпуснаха целия пазар на балканите!
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, благодарим! Махайте се! Щом аз като отявлен русофил го казвам, значи и на мен ми писна от вврейските им номера!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в светанаймного реактори сащ-99франция 75% от енергията от аецостаналото е за плебса дето не си знае интереса и го опъват разни банкянски соджуци и им се радваа за новото ценообразуване от ЕС честито- до сега не е имало случай да се намалидемек стягайте коланите- за да викате по-силно - демокрациятуй като приказката за неволятадемокрация има само в празни кратуни- никъде другаде по света
24
1
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
С атоми може ли да участва?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в България всичко е на загуба. Затова няма един депутат или шеф на Енерго дружества в затвора. Само бездарни лапачи на хранилка.Явно трябва един преврат с прочистване тип Пол Пот или военна диктатура като в Гърция. Тогава Гърция от група села е заприличала на държава.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далекоправоди има до Козлодуй, Тец Марица Изток, Кремиковци и Лукойл Бургас. Трасе Белене ще струва още толкова.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Росатом" ще ви "забратушка" яко...ама Меркел ще е в пенсия и няма да има кой да ви плати сметката ?
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не 1 ,а 10 АЕЦа да направим и да изтребимвсичко с радиация,тока за плебса няма да падне.Туй то!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти ако разбираше от ядрени инсталации нямаше изобщо да задаваш толкова мaлоумен въпрос. Вземи и прочети нещо да не ставаш за смях. Ти знаеш ли кой произвежда ядреното гориво за американските АЕЦ?
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще добиваме ел.енеегия по нова зелена технология .Ще получаваме ток от генно модифициран лапат и алабаш. И праз светещ в тъмното.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 Я посочи в колко държави/без СССР/ има от,, високотехнологичните и евтини"руски реактори! Няма да е трудно, по-малко са от пръстите на едната ръка!
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който се интересува от ядрени технологии, енергетика, химия, физика и тн знае че руснаците са на светлинни години пред останалите. А американците са по-назад дори от европейците в тази област. Това което са направили руснаците преди 30-40 години в момента американците дори не могат да си помислят да го направят. Няколко пъти вече опитаха и не им се получи. Това е и причината да произвеждат ядрено гориво по най-енергоемкия и скъп метод. Просто нямат знания за друго.
15
2
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Ами един реактор за много цели . Но много по малък от сегашните .За голяма подводница два за самолетоносач 4 за София 4 за Москва 8 . Много по безопастни ще са с много малки инвестиции .Няма да е нужен похлупак който да хвръкне като в чернобил .А намаляването на цената няма да кажа от къде ще дойде но ще е в пъти на напред във времето .Има и други конструктивни грешки .топлата пара си отива на горе ;)
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък Расии очень важен для руски и люди!Така че българските роби са длъжни да плащат!