Експерт: Атентатът в Шри Ланка - най-кървавият терористичен акт

18 хиляди бойци от Сирия и Ирак действат като скрити клетки
29 апр 2019 16:50, Красимир Ангелов
24

"Въпреки пораженията, които са нанесени на Ислямска държава, тя остава основна международна заплаха. Тя остава най-сериозната терористична група, която е възможно да проведе големи по мащаб, по сложност и с много жертви терористични атаки", заяви в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, като се позова на Доклад за международния мир и сигурност на генералния секретар на ООН, базиран на доклади и данни от страните-членки.

Още по темата
"Ислямска държава владееше една територия почти колкото България и по размер, и по население", каза експертът в разговор с водещата Милена Милотинова. По думите му на територията на Ирак и Сирия имало до18 хиляди бойци, които са преминали вече във формата на скрити клетки. "Има и 3000 чуждестранни бойци, които са от различни държави", заяви Йордан Божилов в отговор на въпрос наистина ли Ислямска държава в Сирия и Ирак е унищожена, каквито бяха твърденията преди месеци, и как при това положение групировката е успяла да извърши терористичните актове в Шри Ланка.

Сестрата на едно от камикадзетата в Шри Ланка: Беше нормален...

"Това е глобална мрежа. И още по-лошо – това е глобална идеология",  допълни експертът.

"Шри Ланка беше обявена за най-добрата туристическа дестинация по много критерии, включително и сигурност. След разгрома на тамилските тигри на практика нямаше някакви сериозни проблеми за сигурността там. Това (експлозиите в хотели и църкви миналата неделя, взели над 350 жертви) може би ще се окаже един от най-кървавите атентати въобще в историята на тероризма", каза още Йордан Божилов.

"Ислямска държава (ИД) започва да действа на базата на клетки, които са в най-различни държави и тенденцията, която се отбелязва в анализите на ООН, са всяка една такава клетка сама да се финансира. Ислямска държава има изключителни финансови средства – говори се за над 300 млн. долара във всеки един момент, с които те могат да разполагат. Тези пари могат да бъдат трансферирани, тези пари могат да имат движение, но самите клетки сами набират и въображение, и финансиране, и подготовка провеждат. Ние виждаме, че да се извърши един терористичен акт вече не е и толкова скъпо, не изисква и големи подготовки", заяви още Йордан Божилов.

9 камикадзета извършили атентатите в Шри Ланка

"Това е проблемът на този глобален тероризъм – той е инспириран от една идеология, той може да извърши атаката във всеки един момент на всяка една точка от света", каза експертът по сигурност.

"Проблемът е, че не само терористични организации могат да действат, имаме случаи на отделни граждани, радикализирали се и чрез терористични атаки изразяват своето отношение към ИД като продължение на нейната дейност и това е най-трудното за разгадаване – кой е този човек, който може да извърши атака. Преди няколко години британските служби излязоха с доклад, че няма единен профил на терориста", заяви Божилов.

Целия разговор на Милена Милотинова с Йордан Божилов и проф. Нако Стефанов - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си мислете , че Китай и Русия ще ги оставят да си правят каквотоси поискат както досега . Тепърва им предстои да плащат за всичко .
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милотинова беше първата, която показа натурално една руска жертва на ислямисти от войната в Чечения през 2000 година. Беше уволнена от БНТ заради излъчването. Тогава Запада и България бяха за чеченците, представяха ги за борци за свобода.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейският съюз и САЩ ще отделят друга територия за ИД. С автобусите ще ги закарат. Може да ги закарат и в Южна Америка, да се борят за свободата на венецуелския народ.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А " милостивите " европейци защо не плачат за жертвите християни, както плакаха за мюсюлманите в Нова Зеландия??? Или политкоректността забранява?
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По важното е кои им осигуряваха коридори за изтегляне вместо да ги избият до крак. Какво са си мислели че като им осигурят коридори те ще се самоубият и вече никога няма да правят бомбажи ли. Не е друго са си мислели тези дето им осигуряваха коридорите. С тях ще държат света в ръчичките си и ще си продават оръжието. А кои са те. Някой сеща ли се. Ако не се сещате по добре не се занимавайте да се правите на пистели и коментатори.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за да бъде циркът пълентрябва му и специална брадичка .Слушателите много да не се задълбочават в сладките муприказки .
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко беше военният бюджетна сащ ? А , че то е много изгоднотайно да се поддържа такаваорганизация и да се правим чесе борим с нея . Ще има и трохиза армия експерти с 2 грама пилешки мозък .
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ са селските хитреци вглобалното село .
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е никакъв експерт . Това еамериканско слугинче , плаща му се да трови мозъците на наивнитес измислени анализи .
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам идея какво значи "най-кървав атентат" - през 21-ви век на 11 септември са загинали малко под 3000 човека, а в Шри Ланка - малко над 250.И на двете места източник е Уикипедия.Не знам откъде си намирате експертите, ама май трябва да ги смените.Информацията е публична - за 2019 почти всеки месец има атака с над 80 загинали някъде по света.Тези "експерти", дето ги каните, вместо да инвестират в костюми за пред телевизията да инвестират малко в образование.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази милотинова още ли не е уволнена ?Като че ли няма за какво може би .
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правят американски войски вИрак ? Иракчаните им казват --махайте се не ни трябвате .
6
7
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Не е вярно,най-големият терористичен акт е окупацията на Афганистан,Ирак,Сирия, Либия,Сомалия от кръстоносците.Според статистиката на ООН в света 185 милиона Мюслюмани са емигранти. Само през 2018 г. в Средиземно море 2241 души Мюслюмани губят живота си. 20.000 Мюслюмански деца пристигат в Европа без родители. В Афганистан,Ирак,Сирия,Либия и Сомалия са убити милиони старци,жени и деца.Прокудени са десетки милиони.Само в Турция живеят 4 милиона.Напуснете земите на Мюслюманите и ще има мир в Света
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямизмът е продукт на борбатана арабите срещу американскотозаробване . Ако не бъде денацифициранаамерика той ще продължава да севъзпроизвежда . Същото се отнасяи до ес -- това слугинска организация насащ ли е ?
4
3
 
8
 
! Отговори
Каломан Асен преди 4 години
Ислямът трябва да бъде забранен, като нацизма. Да се преселва от закона!
3
2
 
17
 
! Отговори
Абсолютен факт преди 4 години
Ислямът трябва да бъде изчистен на 100% от Европа!Останалите ако искат да се избият напълно-тяхна си работа!
2
7
 
2
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Страхотен експерт, страхотно заглавие, страхотни журналисти. Само дето няма нищо вярно.
1
1
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Най-доброто лечение на хисляма е чрез екарисаж на високи температури. То успешно се бори срещу злото. Никакви ЦеРеУта,спецчасти не вършат работа