В ООН: САЩ не се церемонят с Берлин, Лондон и Париж

Днес американците и европейците се карат редовно!
3 май 2019 19:45, Елка Василева
55
В ООН: САЩ не се церемонят с Берлин, Лондон и Париж
Снимка: архив, Reuters

В Съвета за сигурност САЩ не се церемонят със своите отдавнашни и най-близки съюзници от Европа - Берлин, Лондон и Париж. Закани с вето, конкурентни проектодокументи . . . Ситуация, небивала досега, твърдят някои в ООН.

"Това на нищо не прилича!", възмущава се пожелал анонимност европейски дипломат, смаян от нежеланието на САЩ да преговарят и безразличието им към риска да се озоват в изолация на международната сцена.

"Не помня друго правителство на САЩ, дотам настроено срещу традиционните си съюзници", коментира, също анонимно, друг дипломат.

Петнайсетте членове на Съвета за сигурност се събират през този уикенд за годишна равносметка в околностите на Ню Йорк, но без особени надежди западняците да се сплотят отново, както преди, пише Франс прес.

Вашингтон се е спречквал и в миналото с някои свои съюзници, например с Франция при нахлуването в Ирак през 2003 г. "Днес обаче американците и европейците се карат редовно", отбелязва Ричард Гауън от международния аналитичен център "Крайзис груп".

През декември американският гняв се стовари върху Обединеното кралство. Заплашвайки с вето британски текст за Йемен, Вашингтон настоя в него да бъде осъден Иран и да отпаднат критиките срещу Саудитска Арабия. Като допълнително унижение САЩ за общо учудване предложиха собствен текст, за да наложат идеите си. Шокирани от случая, европейците го помнят и до днес.

"Американците и французите винаги са имали разправии в ООН, но рядко се случва САЩ да бъдат толкова груби с британците", признава Ричард Гауън.

В средата на април - ново неразбирателство. След обсъждане по темата в П-3 (формат, включващ Вашингтон, Лондон и Париж) британците раздават в Съвета за сигурност проект за спиране на огъня в Либия. Същия ден Доналд Тръмп разговаря по телефона за бъдещето на тази страна с маршал Халифа Хафтар, опитващ се да превземе с войските си Триполи . . . Знаел ли е Лондон за това обаждане? Без американска подкрепа Великобритания се наложи да прати текста си в кошчето.

Вашингтон отрича, че се държи зле със съюзниците си. "Бяхме предупредили, че обсъждаме нещата със страните (от конфликта) в Либия и че трябва да се изчака, докато разискванията свършат", уверява служител, поискал анонимност.

"Както към китайците"

Миналата седмица дойде ред и Берлин да капитулира пред Белия дом. Вносителка на документ за сексуалното насилие при конфликти, Германия, под заплаха от американско вето и без възможност да се гласува "въздържал се", изхвърли от текста всички пасажи за международното правосъдие, сексуалните и репродуктивните права на жертвите.

"Не можем да правим компромиси с американските закони", обясняват във Вашингтон и се позовават на опасения да не бъдат насърчени абортите, ограничавани в САЩ. А "германците упорстваха до последно", добавят със съжаление там.

Проблемът с Венецуела също дразни европейците, които смятат за "непоносимо" американски представители да използват един след друг трибуната на ООН, за да настояват за смяна на режима. Пред Съвета говориха държавният секретар Майк Помпео, специалният пратеник Елиът Ейбрамс и вицепрезидентът Майк Пенс, който решил да донесе пюпитър с името си - идея, изоставена в крайна сметка заради резервите на ООН.

"Това говори много" за отношението на американското правителство и едностранните му подходи към ООН, въздиша един дипломат.

Европейските реакции зад кулисите са различни. "Отнасят се към нас като към китайците", казва един източник. "Не смятам П-3 за много сплотена", добавя дипломат от страна извън тази група. "О, не, П-3 не е в криза, там просто има различни мнения", твърди негов колега, според когото трансатлантическото партньорство е "достатъчно силно, за да толерира противоположни възгледи и да продължава напред".

В миналото тази група улесняваше постигането на консенсус, а "днес П-3 е вече само една възможност, по липса на нещо по-добро, но има и други" (П-5 - петте постоянни членки на Съвета, и П-10 - десетте непостоянни), отсича друг дипломат.

Според Ричард Гауън "отсъствието на стратегическо единство между страните от Запада в Съвета за сигурност отваря пред Русия и Китай дипломатически булевард, по който да прокарват интересите си в Ню Йорк".
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 4 години
САЩ са една бивша колония на 2 века от робовладелци и каторжници. Без намесата на Велика Франция сега нямаше да ги има. Франция ги цивилизова, прави ги република, дава им конституция, писана по идеите на Монтескьо за раделение на властите. Дори Статуята на Свободата е подарена от Франция за 100г. от независимостта им. Така че тези пaлячовци и *** да хванат и да покажат уважение към създателя си! Към люлката на цивилизацията и към най-великата страна в историята - Франция!
50
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 5 години
макята си жаса!
49
6
 
1
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Че той Берлин винаги е капитулирал пред Вашингтън няма и как да е друго едната държава е Световен лидер с огромен потенциал територия индустрия ресурси и тн.Докато германиика е една държава джудженце самозван лидер с потенциал по-малък от турският!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и САЩ се правят на сърдити, а останалата част от Световния цирк да се запозарадват. Поредното лицемерие.....
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага Европа да се раздели от НАТО.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами сори, ама вчера казаха, че нивата на безработица в САЩ са най-ниските от 1969 насам. Та много добре си знаят американците
45
1
 
3
 
! Отговори
малко хумор преди 5 години
Вижте какво казват холандците цпо този поводAmerica first Holland second. Donald Trump. - https://youtube/watch?v=3k_E8huQR8I
44
16
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Аз съм дълбоко убеден в правотата и действията на САЩ алтернативата е червен комунистически и гнусен азиатски терор.САЩ нямат алтернатива в модерният Свят доказано с десетилетия.Кой ще ги замени немската крадлива държава ли която тровеше хората с дизелови коли досега и лъжеше или Франция която кляка всеки път на немчугите или Англия с кмет пакистанец.ЮСА и Тръмпи знаят как.Не можем да си позволим самозвани измислени държави като германия да управляват каквото и да било камоли да тропат по масата
43
9
 
2
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Немският терор над Франция и другите държави продължава.Пладнешки обир и геноцид за 3 път отстрана на германия.Добре че е САЩ отново ще съдерат от ритници немските дупета.Много си позволяват и ще ядат големи шамари а може и ракети.Това е Сащ а не някаква Португалиа или Дания пред която дс си развяват коня.
42
8
 
1
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Немската сбирщайн държава не стига че има територия по-малка от Полша ами и претенции само шамари за тия самозвани "лидери" !
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нещо друго.Да Америка на първо място и ако управляват и други крайнодесни и Германия и Франция и т.н.на първо място да ама в света място за толкова първи и национални егоистични *** няма така че това е формула за трета световна война.Акл всички искат да са първи а е ясно че може да е само един тогава този един трябва да унищожи всички други претенденти в този случай целия свят извън страната му.Нали се сещате бе *** жалки къде ще е България в такава ситуация, именно в отвъдното де.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 41 като видяхте в НАТО американската наглост какво направихте дотук разбирам че и тоя фюрер на четвъртия райх САЩ сте го сдържали като предния и ефекта ще е същия.Или ше се обедините или ще свършите като роби на плантацията в САЩ.Ей за това не ми се слушат анти ЕС националисти.Ако някой си обича нацията трябва да е заинтересован тя да е в съюз с други с подобна култура срещу империята на злото САЩ, а не да всява конфликти и така да разцепва Европа и да помага на окупаторите, ега ти.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До АмериканЕС плаща грънци. Военните разходи на САЩ са по големи от всички държави в ЕС, барабар с русия и китай взети заедно. Тъй, че тия сметки как ЕС плащат 90% от разходите в НАТО... по сериозно моля.
38
2
 
6
 
! Отговори
Donald Trump преди 5 години
AMERICA FIRST!!!Не ЕС, не Германия, не Франция АМЕРИКА. Това обеща и затова бе избран!!АМЕРИКА ФЪРСТ!!!!!
37
0
 
11
 
! Отговори
някой си преди 5 години
А защо ли крият новината ,че най много деца родени в Берлин носят името Мохамед! УЖАС...
36
2
 
3
 
! Отговори
26-ти май преди 5 години
За Европа на суверенните нации !!!
35
5
 
5
 
! Отговори
До Американ преди 5 години
Ти наясно ли си че ЕС плаща 90 % от парите и във ООН и във НАТО Говоря за ЕС като обща организация от 28 държави но вече са едно цяло.
34
2
 
9
 
! Отговори
Баба Неда преди 5 години
САЩ (сатаната тире масони, илюминати и тем подобни изчадия адови) няма партньори и приятели, а слуги и подлизурковци!
33
15
 
5
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Всъщност Тръмп каза на еврогейците и на ООН, че който плаща той и командва.Не може еврогейците да поддържат социалните си ситеми за сметка на САЩ който да плаща в НАТО и ООН редовно и най-много, а те да се правят на ударени и да искат да са равностойни партньори
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тези западноевровъшки,толкова години след ВСВ,сега ли почнаха да проумяват,че са просто едни безропотни американски слуги,за да не употребя по-точната дума,роби!Роби,далеч по-безправни,отколкото бившите социалистически държави,по отношение на СССР!Така сега,пък ние, напъханите във васалната на ФАЩ империя ЕС,се намираме под двойно робство!Ама сами си го направихме!