Кило череши за 8 лева, реколтата слаба заради сланите

Скъпи ще са и кайсии, праскови, ябълки и сливи
42
Кило череши за 8 лева, реколтата слаба заради сланите
Снимка: Булфото, архив

Реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка, прогнозира за "Монитор" Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България.

Според нея причината е в силните слани в последната седмица на март и първата на април. "Само в района на Карнобат бяха регистрирани около 9 нощи с температури под нулата, което се отрази пагубно на плодните пъпки. В други райони на страната положението е било подобно и са регистрирани много поражения.

Затова и ранните български череши на пазара са много малко и цената им е висока – 6 - 8 лв.", каза тя и припомни, че през миналата година те са стрували за крайния потребител между 4 и 5 лв. Според нея дори в пика на предлагането на череши след около месец няма да има по-ниски цени на пазара от 1,80 - 2,00 лв./кг. Това обаче няма да може да компенсира загубите на стопаните от студената пролет.

Гроздева добави, че има поразени и плодни дръвчета - кайсии, праскови, ябълки и сливи. Реколтата от ранни череши в Пловдивско е почти напълно унищожена. За това алармират фермери, започнали да берат оцелелите плодове.

По думите й освен сланата негативно влияние върху плодните дръвчета е оказало и лошото време по време на цъфтежа, довело до лошо опрашване при някои видове. "Очаква се и лоша реколта от сини сливи, а в същото време ще има търсене. При ябълките и прасковите положението ще е подобно и прибраните количества ще са доста по-малко от миналата година", смята тя.

"Последната такава лоша пролет бе през 2017-а, а преди нея може би 2011-а и 2013-а, което показва зачестяване на неблагоприятните явления.

Затова са нужни мерки", каза тя. Гроздева спомена за технологии, използвани в западните държави, позволяващи защитата от слана в рисковите периоди, но те не са евтини.

На въпрос дали стопаните застраховат градините си срещу слана Гроздева припомни, че застрахователите сключват полици срещу риска само за периода след 20 април, когато рискът от подобно явление е под 1 на сто.
"При градушка пък не плащат пълните щети, а само за плодовете, паднали на земята. За останалите по клоните, които също са поразени и разцепени от ледените късове, няма обезщетение и на практика се застраховат количества. Докато в западните страни винаги се обезщетяват стопаните за качествените загуби. Там за щета се смятат всички плодове, негодни да са в първи и екстра клас", обясни Живка Гроздева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: черешислана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ее няма как, всяка година едно и също, ама е пазарна икономика тръгва се от надута цена и се сваля докато се продадат.ОК, да е 10лв на пазара, няма да си купя, но ако го направя колко ще е взел собственика на черешовото дърво? 2лв има няма? Алчност по сергиите и прекупвачите!
34
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Вчера купих за по 4.5лв от пазара в младост 1. Стига сте писали глупости. Най-скъпите бяха 7лв на една единствена сергия. Имаше и по 3.5лв.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че къде ги толкова евтино? Искам да си взема, миналта година по това време бяха по 24 лв...
32
1
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Айде споко сега..!ВНОСА ше оправи цените!!!!!!НЕ сте премрели толкова за череши.Ако у нас е слана--на юг грее слънце , бе....!Череши евтини ше има за всички.Комшулука Нема да ни остави гладни.
31
1
 
12
 
! Отговори
"ж"унгла преди 4 години
Ами като минат през 5 прекупвача и всеки иска да печели тъй ще е ,а българина е алченв София тръгнаха от 10лв , сега като се развалиха ги намалиха на 8лв.На пазарите е ужас - отпред подредени хубави ,отзад ти дава гнилоч за 6,50.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така както в София може да вали дъжд, а в Пловдив да пече слънце, така е и със селскостопанските реколти. Всяка година има статии за съсипана реколта, поради простата причина че всяка година някъде из България ще падне слана или градушка. Въпросна не е дали до година ще има съсипани реколти, въпроса е колко голяма ще е площта им.
29
2
 
7
 
! Отговори
за сведение преди 4 години
Казва се килограм. Кило се казва на село.
28
1
 
12
 
! Отговори
Туск преди 4 години
Кг череши стигна цената на кг кокаин.
27
0
 
10
 
! Отговори
Тъй преди 4 години
Череши по 1(0 лв ,козунаци по15,кашкавал по20 ,но не задължително да се ядат,може и без тях,не е болката умиране.
26
2
 
9
 
! Отговори
Яжте ми .. преди 4 години
Яжте си ги. На селската ми къща съм посадил 6 череши. Лошото е , че докато пораснат ще минат 5-6 години .
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Да, 1 500, ама не за всички.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до анонимен 14 в Бл-град заплата 5оо лв , в София 1500, къде са по-скъпи черешите ?
23
3
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Ми, вземи овче мляко и виж колко точно ще излезе, всяка седмица правя, не се обяснявай много. Даже и по книгите си го пише, кило сирене = 4л. овче мляко. Не ми задавай смоттани въпроси.
22
3
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Моята крава, ако изпусна да я доя, направо сирене пуска от вимето. Доктора вика, че е мастит, но аз не му вярвам.
21
8
 
3
 
! Отговори
До млякото преди 4 години
Баце, кух си. От 7 литра мляко става килограм сирене. От 10-12 литра мляко става килограм кашкавал. А можеш ли да ми кажеш с кой от 4 части стомах на преживното животно се прави се кваси сиренето? Виждам, че не знаеш.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 8лв. се купуват 4л. овче мляко в провинцията и се прави килограм сирене.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди седмица бяха 3 и нещо - 4. Сега са между 4 и 6.
18
0
 
21
 
! Отговори
Лошо и по-лошо! преди 4 години
Лошото е, че сланата е попарила излишъка на бюджета и инфлацията изяде и малките увеличения на заплати и пенсии! Европа ни чува, ама на "Дондуков" са глухи!Редно е поне по 10-12% да се актуализират доходите, а не таксите за услуги на монополистите!
17
5
 
31
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Засадете си на село едно-две черешови дървета и ще забравите за слани, слаби реколти и други мутренски простотии. Аз отдавна намерих лек за другия познат мутренски рекет с чадърите по 6 лв. и шезлонгите по 8 лв. на Черноморието. Ходя само в Гърция и за 3 евро се наслаждавам на уникално бистро море, шезлонг, чадър и една студена Amstel.
16
2
 
34
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 4 години
И миналата година беше същото....в началото реваха че била унищожена реколтата от студоветеПосле реваха че прекалено много реколта имало и няма клиенти, половината я изхвърлиха....цели камари череши изгниха по пазарите