8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
На ей тези убавци, всички задружно им плащаме целия масраф....
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военни експерти от белгийската армия обявиха F-35 за опасен за пилотите.
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора, какво като САЩ избиха милиони цивилни, винаги е така на война, нормално. А САЩ ни донесоха демокрация и сега имаме тоалетна хартия и банани.
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По данни на ЦЕРН 100% от евроатлантиците са геронтофили.
73
7
 
2
 
! Отговори
Кутев преди 4 години
Браво на вас, хибриди мои юначни!Нищо, че не сме умни. Важното е, че сме с плам в очите и с бойна песен в устата! Затова, помнете ми думата, ако ще още 50 пъти да ни бият на избори, ние пак ще сме тук! Тук, в тролската стая и пак ще има водка в хладилника! И даже и ток за хладилника ще има, обещавам ви! (Днешните затруднения са временни, изчакайте само малко и ще дойде финансирането за следващите избори)Продължавайте, дерзайте! Вие сте моите герои, истински достойни хибриди!
72
1
 
4
 
! Отговори
52 милиона американц преди 4 години
е чск гладуват не, но ходят се редят за купони да не умрат от глад. 1/6 от населението е това, за Бг е повече
71
3
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
до........75 Какво общо има твоят коментар с темата ???Тези исторически познания ,можеш да ги разкажеш това лято на Бузлуджа.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия успя да се превърне от велика държава (на която се опитват да налагат комплекс за малоценност) във велика държава победителка. В течение на последните години Русия печели една след друга само победи.
69
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бойко , *** си с мир, халал да са ви къщичките за гости!Направи една достойна постъпка , и си подай оставката, след като българския народ не ти вярва!!!Българският народ иска да е в НАТО и ЕС, но не иска начело да е герберската корумпирана шуро-баджанашка селско-простаика държавна администрация, която му краде еврофондовете, а ние да търпим всички лишения и негативи от началото на прехода до наши дни!!!Бойко , *** си с мир!!!Агент Алвин Бонър!ЦРУ!!!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73. Абе човек назови страна която няма примери с издевателства над цивилно население! САЩ!Русия, Югославия, България, Япония, Китай, Ирак Иран.......ВОЙНА хората се побъркват
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е държава създадена от затворници осъдени на до живот и изпратени там .Какво очаквате от наследниците им -демократично мислене или отмъщение за Европа
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нато *** си в чувал :)
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са най-големият производител на петрол в Света и в същото време 52 милиона американци гладуват! Къде са тръгнали да се противопоставят на Русия!
64
2
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 4 години
а 99,9 от феновете на крави пред снимка на баща си
63
6
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
....До Русиялюбците,много къса памет имате. Куба????60-те къде Русия си правеше ученията? .......та я да чуем кога и къде СССР е проел учение около Куба през 60 те....нещо си фантазираме а ?
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Виж какво драги, всички знаем какво беше.Въпросът е какво се случва сега? Ще повтаряме класа, така ли? само че нещата ако излязат извън контрол, всички сме аут. Разбираш ли?
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са фалирали и пращат слугите си да показват мускули на Путин.
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2016 г. всеки СЕДМИ американец си е лягал всяка вечер гладен /данните са на Министерството на земеделието/ Тук обаче не казват едни други неща по темата, които са доста важни че от тези 42 милиона гладуващи американци, 25,7 милиона са БЕЛИ /9,1 % от населението/
59
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58. Заради Пърл Харбър, ти знаеш ли че им потапят целият флот там, че избиват не въоръжени 20 годишни войници и жените им и децата им. Япония им направи подъл удър от засада. Заради това САЩ им измислиха най-гадния възможен начин на отмъщение с атомните бомби. До днес САЩ не могат да преглътнат какво им Япония направи
58
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8И като си си нашлякал плюсчета кво от това??? НАТО може да смачка Русия като въшка.