Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!

30% от източногерманците не искат мюсюлмани за съседи
14 юли 2019 14:15,
176
Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!
Снимка: архив, Reuters

Германците са толерантни, но все по-малко толерантни към исляма, показва половингодишния анализ на фондация Бертелсман. Проучването показва също така, че подкрепата за демокрацията сред германците е висока.

Около половината гермаци възприемат исляма като заплаха за страната им. Още по-висок е процента на тези, които смятат исляма за заплаха в Източна Германия - 57%. За сравнение, резултатите от проучването сочат, че в Западна Германия този процет е около 50, сочат резултатите от проучването "Идеологическо разнообразие и Демокрация".

Още по темата

Очевидно много хора възприемат исляма по-малко като религия, и повече като идеология, посочва експертът Ясмин ел Меноар. Социалният дебат и медийното отразяване също са поставили исляма в негативна светлина, посочва тя.

Въпреки това по-голямата част от германците -87%, са отворени към различни възгледи за света, посочва изследването. На фона на тези данни обаче едва всеки втори германец смята, че религиозния плурализъм обогатява обществото, пише "Der Tagesspiegel".

Скептицизмът не е равен на ислямофобия

Само една трета от населението на страната вижда исляма като обогатяващ обществото. За сметка на това християнството, юдеизма, хиндуизма и будизма се смятат за благоприятни за развитието на обществото.

Друго заключение от проучването показва, че личните впечатление от исляма намаляват негативните възгледи за религията. Хората, които редовно са имали контакт с представители на други религии по-рядко намират мюсюлманите за заплаха.

Хиляди крайнодесни шестваха в Берлин против исляма

Хората, които обаче имат по-ограничени контакти с други религии, съзират заплаха в исляма.

Според Ясмин ел Меноар скептицизма по отношение на исляма представлява повод за притеснение.

"Съществуващите резерви създават платформа за крайнодесни популистки групи и партии", посочва експертът. Според нея страховете на хората могат да бъдат използвани и да обърнат скептицизма в абсолютно отричане.

"Точно тук идват практическите проекти, които могат да започнат и поощрят комуникацията и личните срещи", посочва тя

30% от хората в Източна Германия не желаят мюсюлмани за съседи

В Източна Германия, където има най-малко мюсюлманско население, резервите са още по-големи, отколкото в Западна. Според проучването, 30% от източногерманците и 16% от жителите на западна Германия, не желаят мюсюлмани за съседи. В национален план в Германия живеят около 5 млн. мюсюлмани, като 1,5 млн. от тях са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Скептицизмът към исляма обаче не е равнозначен на ислямофобията, признава Ясмин ел Меноар. Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави.

Широко одобрение за демокрацията, независимо от религията

Демократичните ценности и принципи са широко приети от германците, без значение от религията - дали юдаизъм, християнство или ислям. 89% от населението счита демокрацията като добра форма за управление на Германия.

Имиграцията и глобализацията са създали по-разнообразна религиозна картина в Германия, но те не дават отражение върху нагласите спрямо демокрацията, посочва анализът.

"Представители на която и да е религия могат да бъдат добри демократи", пишат авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
10
 
! Отговори
РОБОВЛАДЕЛЕЦ преди 4 години
Привети от Сейшелите ! - На запада му трябват работници. За това привлича от африка, азия . Запада така е свикнал . Ама ще отвикне.
78
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияЦялата икономика на западна Германия след втората св. война беше издигната и подобрена благодарение на мюсюлманите ,които дойдоха и започнаха да изграждат една нова и просперираща Германия ! Колкото и да ни е мъчно да го признаем ,това е факт неоспорим ! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА !
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма - няколко руси жени.
76
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източна Германия е 5 пъти по изостанала от Запададна Германия , където им нещо общо с Руско е глад и мизелия от там идва и злобата и омразата , Източана Германия след 2-та Световна война е била под контрола на Русия няма нищо за чудене и паника , всичко е ясно
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, като искате капитализъм, а нямате капитал, какви се надате да бъдете?!
74
3
 
11
 
! Отговори
не се справят преди 4 години
Не Ислямат им е виновен на Германските Власти а неквалифицираните им Полицаи които не могат и не са в състояние да се справят в Криминалния Контингент предимно Гастарбайтери от Ливан които имат вериги от Структури като от филма на италианскта мафия Октопот, Германия не може да се справи това е истината и накрая някой трядва да изяде калая
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятелю, гоите не трябва да мислят, а да изпълняват. Явно мюсюлманите са с правилната настройка за разлика от източногерманците.Другият извод е, че богатият няма грижа за бедния дори да са от една националност.Имам всякакви познати включително червиви от пари българи.Последните директно си го казват за служителите: Те са мои роби.Това е.
72
3
 
5
 
! Отговори
пфф преди 4 години
До 72Обяснявам си го с десетилетното пребиваване под съветска власт, както болшинството бивши соц-държави, а не с липсата на мюсюлмани.
71
4
 
13
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 4 години
Няма такава Статия в германския онлайн Тадесшпигел , статията е слгобена тука
70
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като видя чалмосан или чалмосана лошо ми става. Иде ми да им сваля ***, но пък веднага ще дойде полицията.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимендо 60 Освен казаното от теб в САЩ бият ***!
68
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооу...редакцията!Ние кога ще прочетем тук какво мислятжертвите от всякакво естество на исляма.Голямо чудене пада заплаха ли е исляма.Трябва ли всички да пострадаме,че да ни уврат главите.Или то се случва на други там далеч.Ние сме тарикати и ще минем метър.
67
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
На Бизнесът трябва човешки матриал за експлоатация - имигранти...
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една добра новина! Скоро ще ги гоним със сопи!
65
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
махни го всеки втори германец какво мисли, никой не го пита. нали ПЪРВИЯТ германец / германка/ си ги кани,без да ги пита.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважавам психологията.Тя създава обществени нагласи при това професионално.*** психологически опит:Опитайте да се разхождате и да изваждате последователно от 1000-7т.е. 993-7 е 986 -7 и т.н.,ако сте настоятелен в задачката ще спрете да ходите, защото мозъкът ви ще е ангажиран със смятане.Същото се случва, ако мозъкът ви е ангажиран с лоши новини, шоу, сериали, ероточни кадри-мозъкът ви престава да работи т.е. да контролира, да мисли.Е така се създава глобално общество.
63
7
 
20
 
! Отговори
lYl ТАНГРА lYl преди 4 години
Няма алаах малаах, и трите са евр,ейски секти... Ако бяхме паднали под османска власт преди приемането на християнството, турските чал,мари и тогава щяха да ни избиват защото не сме мюсюлмани а тангристи! Ислямът е зараза която трябва да бъде унищожена! А един народ си запазва етноса чрез езичеството! Погледнете великата Персия в какво се превърна като ги завладя исляма... Слава на върховните богове на нашите български, славянски и тракийски предци! ТАНГРА, ПЕРУН и ХЕРОС
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много некадърно и неграмотно написана статия.
61
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма е отрицание на всички човешки добродетели. Исляма е заплаха навсякъде по света. Където има ислям, няма цивилизация. Цивилизацията свършва там, където започва исляма.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпление е да се позволява на хора без компютърна грамотност да списват статии, в днешно време програмите са в състояние да компенсират липса на грамотност и езикови познания, но за целта човек трябва да знае какво да прави ако грешната буквичка е подчертана в червено.