Възпитатели в Румъния малтретирали младежи от Германия

Тийнейджърите били държани в робски условия
29 авг 2019 15:20, Елка Василева
9
Възпитатели в Румъния малтретирали младежи от Германия
Снимка: архив, Reuters

Петима души, включително един германец, заподозрени за малтретиране на германски младежи във възпитателен център в Румъния, приемащ германски тийнейджъри по програма за социално приобщаване, са поставени в предварителен арест за 30 дни, съобщи за АФП Йоан Сас, адвокат на един от задържаните.

Адвокатът, който осигурява защитата на заподозрения германец - ръководител на въпросния център, посочва, че неговият клиент е обвинен, че е създал организирана престъпна група за трафик на хора и незаконно задържане. Няма доказателства срещу него, само улики, каза Сас, като добави, че ще оспори съдебната мярка, потвърдена от прокуратурата.

Други трима души, включително германка, която е съпруга на клиента на Сас, са поставени под съдебен контрол. Румънските граждани, заподозрени по случая, са служители или сътрудници на центъра, уточни адвокатът.

Говорителка на германското министерство на външните работи Мария Адебар заяви вчера, че не е "чувала никога да се говори за проблеми през последните 20 години" във връзка с този възпитателен център.

Във вторник по нареждане на румънската прокуратура, занимаваща се с организираната престъпност, бяха извършени обиски в жилищата на осем души, включително на германската двойка. Подозира се, че въпросните лица принуждавали тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години да "полагат изтощителен физически труд" в голям брой домакинства, държали ги при "робски условия" и ги заплашвали по "унизителен и излагащ" начин.

Заподозрените са участвали в т.нар. Проект Марамуреш - предполагаемата социална програма, наречена на името на района в Северна Румъния, където е базирана.

Проектът е финансиран от германската държава, създаден е и е координиран от един от заподозрените германци, а дейността му е лицензирана от румънското министерство на труда. Обявената цел на програмата е да "рехабилитира" проблемни деца и тийнейджъри от Германия чрез занимателни дейности и психологическа подкрепа. Според прокурорите обаче на младежите не било позволявано да учат или да взимат предписаните им лекарства, не можели да поддържат контакт с външния свят и били обект на "груби и жестоки методи на т.нар. превъзпитание".

Центърът във Визеу де Сус /Северозападна Румъния/, за който са правени телевизионни репортажи в миналото, приема от години германски младежи, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Той работи с местни жители, на които младежите са поверявани, за да извършват различни дейности.

Според местната дирекция за защита на децата общо 20 деца на възраст между 12 и 18 години са били настанени в центъра. Четири от тях са били изпратени по искане на прокуратурата в дом за социални грижи за деца и са били изслушани от прокурори. Останалите все още са в центъра, който продължава да функционира нормално, посочи Йоан Сас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
1Бригадите робски :)...дааа, закарват те сутринта - поработиш, поприказваш си с другите, донесат ти обяд - ядеш и до 3-4ч следобеда трябва да сте приключили, щото на ръководителите не им се стои! Как ми се ще и работното време на хората да беше такова сега...
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румъния нали беше много развита държава?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 5какво си искал да кажеш?делтата на Дунав е в румъния поне от 80 години?Ти сега ли го разбра?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румънски възпитатели са малтретирали германчета.Ужас!Да не са ги накарали да си оправят леглата?
5
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Миналата седмица бях в Букурещ в станция на метрото видях карта на Румъния,евала на румънците на картата показва,че гр.Черновци,Рени ,Кагул и почти до устието на север от Дунав това е ромънска територия Бесарабия е ромънска и тябва да им бъде върната.Не знам но ДНЕС БГ защо не го пишат.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еее малко и арийчетата да видт за кво става въпрос, то не може само румънците и българите да ти работят по 15 часа за 5 евро на час на черно. Не ги съжалявам аз
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ви сега програми, НПО-та, социални служби! Ето какво представляват те!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието едно после в текста става ясно, че немци движат схемата.
1
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие изобщо знаете ли какво значи робски условия. При такива условия ние работехме по бригадите по времето на соца.