В затвора третирали Джулиан Асандж по-зле от убиец

Аз съм в ада, заявил затворникът на брат си
3 сеп 2019 18:20, Нели Христова
37
В затвора третирали Джулиан Асандж по-зле от убиец
Снимки: Reuters

"Аз съм в ада“, това казал Джулиан Асандж на брат си – Гейбриъл Шиптън.

В понеделник бе организиран малък протест в защита на създателя на WikiLeaks. Зад гърба на Асандж, освен брат му, застанаха и журналистът Джон Пилджър, както и музикантът Роджър Уотърс от Pink Floyd.

Преди месец Гейбриъл Шиптън посещава брат си в затвора Белмарш. Но това, което вижда, е само бледо копие на Асандж от преди година. Журналистът е отслабнал до неузнаваемост, в гласът му се чете отчаяние.

"Не се засмя нито един път. Нямаше за какво“, разказва Шиптън пред насъбралата се тълпа. По думите му, "британската система за правосъдие прави всичко възможно да пречупи и последната останала надежда у брат му“. 

"Трябваше да сдържа сълзите си, защото осъзнавах, че това може да е последния път, в който го виждам“, заяви Шиптън.

Сега Асандж излежава присъда от 50 седмици, заради това, че не се явява на делото си през 2012 година. След това го чака евентуална екстрадиция в САЩ, където го очаква евентуална присъда от 175 години.

"Опасността, пред която е изправен Джулиан, лесно може да достигне до бившите и настоящи редактори на The Guardian, The New York Times, Der Spiegel, El Pais in Spain, The Sydney Morning Herald и много други медии, които публикуваха откритията на  WikiLeaks“, каза журналистът Джон Пилджър. Той заяви, че начинът, по който Великобритания третира Асандж е този, по който диктаторите третират политическите си затворници. Журналистът твърди, че създателят на WikiLeaks, близо 4 месеца след ареста си, все още няма достъп до важните документи около процеса му в САЩ, нито позволението да се свърже с американския си адвокат, а в „Белмарш“ го третирали  по-зле и от убиец.

"Когато попитах, какво иска да ви предам днес, той ми каза: "Предай им, че не съм само аз. Това е много по-голямо. Става дума за всички ни. Всички журналисти, които вършат работата си, са в опасност. Съобщението е просто – Внимавайте или и вие ще свършите в американска адска дупка“, споделя Пилджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, не знам какво има толкова учудени. Англичаните действат със същите методи, както в Русия. Ще го унищожат тихо и монотонно, без много шум. Те няма да ползват новичок.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук за изтекли лични данни от НАП кой и колко ще лежи? Двойни световни лицемерни стандарти. Но господ всичко вижда.Остана ни само Той.
11
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роджър Уотърс си е левичар. У нас ходи да полага цветя на гроба на английския терорист майор Томпсън.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американска демокрация, този не изобщо политзатворник концлагерист
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите се хващам за главата. Чудите се защо България упадала... ми вие сте луди за връзване бе. В какви филми сте се вкарали направо ме е страх да си представя какво става в главите ви...
8
3
 
86
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 4 години
Когато Марк Цукърбург дава личните ви данни на правителството на САЩ, той е човек на годината, а когато Джулиан Асандж дава информация за мръсните сделки на правителството на хората, той е враг номер едно. Дори тук се намериха да го оплюят в коментарите. Предател, ама друг път. Истинският предател е правителството на САЩ.
7
53
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на САЩ, така се действа с тия. Има нещо наречено държавна тайна по причина.
6
5
 
46
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Тука за убийство, изнасилване, грабеж и бягство от затвора, макс 25 години- 20 при добро поведение.В САЩ, журналист публикува изтекли данни -175 години.Не знам вие как се чувствате, но не смятам, че живеем в нормален свят.Отиде ли в САЩ ще бъде поредния самоубит, помнете ми думата.
5
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ще го самоубият като епстейн.. демокрация в действие!
4
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотук бяхме с американската "демокрация" и "правата на човека"
3
3
 
33
 
! Отговори
джо преди 4 години
Е те това е демокрацията. Няма нито един от запенените, иначе много критикуващи Русия. Където разни "дисиденти" не слизат от ефир и не крият че са на хранилка при разни НПО. Така да обяснят сега ,къде е правдата и защо когато разкриеш истината ставаш неудобен. Може би се е време да се замислим за Скрипал.
2
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пожелавам и на най-големия си враг да попадне в полезрението на Мордор (САЩ).
1
70
 
4
 
! Отговори
и правилно преди 4 години
Той е предател, загуба на пари е да хранят такива в затвора, правилно англичаните сега ще го довършат и ще умре като мръсно куче каквото той е.