Лоша изненада: Коронавирусът причинява кръвни съсиреци

Болестта COVID-19 атакува и други органи освен белия дроб
28 апр 2020 12:55, Елка Василева
44
Лоша изненада: Коронавирусът причинява кръвни съсиреци
Снимка: архив, БГНЕС

След 18 дни в интензивно отделение в Лос Анджелис специалистите, лекуващи тежко болния от COVID-19 канадски актьор Ник Кордеро, са принудени да ампутират десния му крак. Причината - съсирек, блокиращ кръвообращението, предаде Франс прес.

Това е едно от мрачните открития на пандемията - болестта COVID-19 атакува и други органи, освен белия дроб.

Т.нар. "тромботични събития" могат да възникнат поради различни причини сред пациентите в интензивно отделение, но процентът им сред болните от COVID-19 надхвърля очакванията.

Сравнително младата възраст на пациентите с подобни проблеми се оказва изненадваща.

"Имали сме 40-годишни пациенти в интензивното отделение с кръвни съсиреци в пръстите, които изглежда ще загубят, като за това няма друга причина, освен вируса", казва д-р Шари Брошанън от болницата към Нюйоркския университет. Един от тях страда от нарушено кръвообращение и в четирите крайника - случай, в който може да се наложи ампутация.

Още по темата

Кръвните съсиреци не са опасни само за крайниците. Те могат да си проправят път до белия дроб, сърцето или мозъка, където да причинят съответно летална белодробна емболия, инфаркт и инсулт.

Неодавнашно изследване от Нидерландия, публикувано в сп. "Thrombosis Research", установява, че 31 процента от 184 пациенти са страдали от тромботични усложнения - цифра, която специалистите наричат "забележително висока", дори ако крайните последствия като ампутация са рядкост.

Защо се случва това? Бехнуд Бикдели, лекар от нюйоркската Презвитерианска болница, събира международен консорциум от експерти, които да проучат проблема. Откритията им са публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология.

Експертите установяват, че рисковете са толкова големи, че при пациентите с COVID-19 може да се наложи прилагането на разредители на кръвта с превантивна цел, още преди да са поискани образни изследвания.

Причините не са напълно изяснени, но д-р Бикдели предлага няколко възможни обяснения.

Хората с тежки форми на COVID-19 често имат съпътстващи състояния като сърдечносъдови или белодробни заболявания, които сами по себе си са свързани с повишени проценти на съсирване.

Освен това пребиваването в интензивно отделение е свързано с вероятността от образуването на съсиреци заради продължителното оставане в неподвижно положение. Именно поради тази причина на пътниците на дълги полети се препоръчва периодично раздвижване и разтягане.

Понастоящем вече е ясно, че болестта COVID-19 е свързана с необичайна имунна реакция, известна като "цитокинова буря". Някои изследвания сочат, че тя също е свързана с повишени проценти на съсирване.

Специалистите допускат, че е възможно нещо, свързано със самия вирус, да причинява коагулация. Подобни прецеденти са наблюдавани при други вирусни заболявания.

Изследване, публикувано миналата седмица в сп. "Лансет", установи, че вирусът може да порази ендотелиалното покритие на органи и кръвоносни съдове, което на теория може да изиграе роля в процеса на съсирване.

Според Шари Брошанън докато разредители на кръвта като хепарин са ефективни при някои пациенти, при други те не действат, тъй като кръвните съсиреци са твърде малки, например в капилярите. За разлика от големите тромби в белия дроб или мозъка в подобни случаи операцията е неприложима и често единственият възможен изход е ампутация, обяснява специалистката./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек ще си умрем от невежество .Учените тепърва разбират ко всъщност прави вируса ?Минаха месеци ?
34
0
 
1
 
! Отговори
Bobo преди 3 години
Айде идете вече у копрец.
33
0
 
1
 
! Отговори
а добър ден преди 3 години
тест д димери, тромбоцити и при високи стойности фраксипарин
32
3
 
7
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Е то не остана симптом неприсъщ на Короната. само още не причинява Хеморагична треска, но не е късно разбира се. Има още време и за тези качесва да придобие. Нищо, че е не е от това семейство вируси, ще го преквалифицираме, няма проблем.
31
1
 
2
 
! Отговори
морков преди 3 години
да, и аз имам сенна хрема, 2 часа сутрин докато вляза в час
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега всеки провинциален фелдшер се опитва да блесне с нови разкрития за вируса. А истината е, че в момента страдам много повече от сенна хрема, усложнена от маската и въобще не ми пука за никакъв вирус.
29
3
 
2
 
! Отговори
морков преди 3 години
не мисля, че ще ми се размине, нито да липсвам на някой. и ти няма да ми липсваш. все някога ще се мре, сега сте живи, живейте
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера в новинарска емисия на канал "Россия 24" показаха как се прилага кръвна плазма... Успех на лекарите.
27
3
 
4
 
! Отговори
Mudyuхубав преди 3 години
ами то и здрави млади хора всяка година се разболяват от грип, *** мен це то ви
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно е изказването на Оливеро Валоти, началник на болницата в Бергамо, болницата в която работят руските екипи, изпратени на 22.03. Пред британски журналисти той казва, че цялото оборудване на полевата болница в Бергамо състои от руски апарати за изкуствена вентилация на дробовете (ИВЛ), част от руската хуманитарна помощ. Валоти казва, че Западът не разполага с такива апарати. "Ние ги използваме постоянно, оценихме ги. Руските ИВЛ са с най-високо качество", казва началникът на болницата.
25
6
 
17
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че тепърва ще разбираме за последиците от заразяването с този коронавирус. Лошото е, че много хора подценяват ситуацията и са убедени, че на тях ще им се размине или че всичко е измислица и често поставят в опасност живота и здравето на другите хора.
24
3
 
4
 
! Отговори
Луи Пастьор преди 3 години
И виното се вкисва заради коронавирусът!
23
4
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Ако си направите труда да прочетете статията докрай, ще разберете, че не всички имат други заболявания. Ако беше така, както си въобразявате, учените отдавна щяха да са го казали.
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лежете и яжте няколко месеца и чакайте да дойде пика, пък после не кръвно и тромби ще ви се образуват, а не знам какво. Само акъл е късно да ви се образува...
21
0
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
В болница са по-тежките случаи.
20
11
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Сега разбрахте ли, защо болните, които са по болниците умират? Защото лежат, не се движат и се появяват тромбове. Които стигат до жизненоважни органи. Тези, които са с положителни проби, но под домашна карантина - движат се и се оправят. Но тези, които са приети в болница - сигурна смърт до няколко дни. Движение и пак движение. Да сте чули някой от карантинираните да е починал докато си седи вкъщи? Иначе от болниците е ясно - всеки ден съобщават за нови случаи на починали.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилага се кръвна плазма, тя не съсирва.
18
5
 
7
 
! Отговори
обрат преди 3 години
Добре че не причинява разтеж на нови краиници че ще ми вземат инвалидната пенсия
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са простотии от платени лекари от Бил Гейтс, нали все пак ще искате ваксината срещу пари 8 млрд ваксини по колкото и да ги продадат са си пари и то много. САЩ затъват петрола пада, к'во правиме ?
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хепарин, хелии... Може, но и най-простото аспиринче, вземано три пъти на ден , заедно с другите медикаменти, ще свърше перфектна работа. Важно е лечението в началота на болестта, началото на лечението! В Китай е било много трудно, сега ние ползваме изпитани средства