Ердоган: Мнението на други не променят решението за "Света София"

Според президента на Турция, това било по волята на народа
12 юли 2020 07:45, Петя Славова
59
Ердоган: Мнението на други не променят решението за "Света София"
Снимка: БГНЕС

Мнението на други страни по света няма да промени решението за това катедралата "Света София", която 86 години работи като музей, да бъде превърната в джамия. Това съобщи турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от анадолската агенция.

По думите на президента, в издаването на Указа за промяна на статута на катедралата, Анкара се е водила от "волята на народа", предава БГНЕС.

"Турция реши да промени статута на "Света София" от музей в джамия въз основа на желанието и волята на хората. Мненията на други страни не могат да повлияят на нашето решение", подчерта турският президент.

Още по темата

В петък Турският държавен съвет отмени правителствен указ от 1934 г., с който катедралата бе обявена за музей. Веднага след това Ердоган подписа Указ, с който катедралата става джамия, а първата мюсюлманска служба там е планирана за 24 юли.

По-рано той съобщи, че първата дата, на която се планира да има ислямска служба е 24 юли, като самият той също ще участва в първата молитва.

Реакции за решението дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни, а ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. "Света София" е музей от 1934 г.

В същото време съветникът на върховния мюфтия на Египет Ибрахим Нигм нарече решението на турския президент Ердоган да промени статута на катедралата "Света София" в Истанбул "опасна политическа игра", предаде ТАСС.

Според него това е опит на турския президент да спечели повече привърженици в страната. "Превръщането на катедралата в джамия трябва да се разглежда от гледна точка на политическата цел, очертана от турския президент. Времето и обстоятелствата на това събитие показват, че това е изключително политическо решение, което може да се разглежда като опит на турския лидер да се превърне в герой, като уж защитава мюсюлманските светилища и възражда славата им", заяви Нигм.

Много хора сега обсъждат и изразяват позиции относно превръщането на музея в джамия, но истината е, че това е само безполезна историческа дискусия, каза той. "Всъщност от тази стъпка няма полза, защото тя само ни отвлича от реалния контекст на тази опасна политическа игра. Въпросът има изключително политически произход и е предназначен да повдигне имиджа на президента пред турския народ. Ердоган не е просто човек с политически амбиции, надвиснали над нефтени и газови кладенци, неговата алчност е ясно видима тук, което той показа в редица страни, опитвайки се да изземе техния суверенитет и ресурси", подчерта Нигм. "И този проблем няма нищо общо с джамии и религии."

По-рано в интервю за ТАСС шейх Салем Абдел Галил, бивш съветник на Министерството на вакфските въпроси, съобщи, че според основните ислямски стандарти категорично е забранено унищожаването на църкви и други места за поклонение, респективно превръщането им в джамии е недопустимо. "Проследяваме поведението на първите мюсюлмани от времето на пророк Мохамед", обясни той. "То изключва възможността чужди храмове да бъдат "адаптирани" към молитвени домове на мюсюлмани. Единственият път, по който чужди сгради могат да се трансформират в мюсюлмански храмове, е чрез официална покупко-продажба", напомни шейхът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате джамиите в Европа да бъдат разрушени и да бъдат превърнати в нещо друго? Защото според вас не било честно върху нещо друго да се строи друг храм? Океееййй... Веднага да разрушавате 80% от църквите и катедралите тогава, понеже са построени върху старите светилища на автентичните европейски божества! Дори и в България, къде са храмовете и светилищата на Траките и защо на тяхно място са построени църкви? Къде са храмовете на древногръцките богове? Ами на римските?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не си построй една голяма разкошна джамия като иска любовта на народа? Неее това е подигравка с християнския свят.
20
8
 
2
 
! Отговори
бачо Ердоган преди 3 години
НИЕ сме Победителите-ще правим каквото си искаме на нашата територия. Отделно - НИЕ станахме наследници на Византия - превзехме я, завладяхме я и и наложихме нашата религия. Не ни се бъркайте във вътрешните ни работи!Какви са тия "гърци"- имало е елини и ромеи, които ромеи се кръстиха византийци.Какво общо има между гърците и византийците-НИЩО.От къде се пръкнаха тези гърци-сбирщина от ута йки те на различни народи.Като бяха под наше владичество-рушаха българските църкви, а уж били християни ?
19
0
 
8
 
! Отговори
Предлагам преди 3 години
В ЕС да бъдат проведени референдуми и на национално, и на регионално ниво относно съдбата на всякакви видове джамии, намиращи се на европейска територия - построените върху основите на разрушени езически и християнски храмове, създадените вследствие на преработка на запазени църкви, построените в периода на Османската империя и най-новите, строени през 20-и и 21-и век.Каквото каже народът на съответната държава или селище, това да се направи.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21, да,не е действаща църква,но е паметник и световно културно наследство,което те показват,че не уважават! То и джамия не е от много години,но ето че отново на джамия я правят!
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега западния свят, ако им топки, трябва да превърне джамиите на своите територии на дискотеки."Това е идиoтскo изказване. Света София последно е била джамия. Имате право да се сърдите, само ако турците превръщат в наши дни действаща църква в джамия. Но случаят не е такъв. Света София не е действаща църква. Тя дори не е църква. Някога може и да е била, но отдавна не е.
16
1
 
6
 
! Отговори
Eвропка преди 3 години
ама, Ердо, моля ти се миличък, не така грубо, че ще те щипна по бузките - ти си прави каквото си знаеш и искаш, ама ние ще се ВЪЗМУЩАВАМЕ силно, много силно.....докато овцете ни забравят за това, както е било до сега и както ще бъде и за напредс обич мер кел
15
0
 
8
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Това, която прави Ердоган не помага на мюсулманите и Исляма като цяло. Много мохамедани са против тази гавра, но по-ниско интелигентните, фанатизирани анадолци празнуват. Пълна глупост!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега западния свят, ако им топки, трябва да превърне джамиите на своите територии на дискотеки.
13
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименИслямът,както и християнството е създаден на базата на Юдеизма,като е адаптиран за особеностите на арабите.Тея три религии се наричат аврамически.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джамиите са много по-красиви, когато са без минарета, когато никой не вие през час, и когато вместо буквата С, най отгоре има знака плюс.
11
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Играта на Ердоган беше двойна-от една страна с крайно религиозните,а от друга с Европа.Идеята беше да му дадат нещо за да не прави Св.София действаща джамия(т.е. изнудване),а ако не се получи-поне да привлече подкрепа от крайните.Е,не му дадоха.Аз лично съм доволен-всяко отдалечаване на Турция от Европа е добре дошло!Колкото по-рано европейците разберат,че за Турция НЯМА място в Европа-толкова по-добре.Всъщност за исляма въобще няма място в Европа,несъвместим е с тая цивилизация.....
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е държавата с най-много джамии на глава от населението,та реципрочно на политиката на Турция нека и ние решаваме каква да бъде съдбата им.Църквите,които са превърнати в джамии да станат отново църкви.Не знам на колко хора е известно,че точно св. София е била модел,по които турските архитекти са строили и други джамии,то както Мохамед е бил плагиат,така и архитектите им ...Апропо,Синан дето я е направил джамия е бил ***,смятайте и великия им архитект колко е турчин
9
2
 
14
 
! Отговори
НАДАЛИ преди 3 години
СЕГА ПУТИН АКО Е МЪЖ,ДА НАПРАВИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ В ЕВРОПА НА РУСКА БАНЯ!АМА...
8
2
 
22
 
! Отговори
Неизбежно преди 3 години
Този психопат пипне ли Света София,голямо бедствие ще се стовари върху местните ***!Помнете ми думата!
7
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Че като има агарянски джамии на територията на България да си ги правим каквото си искаме!Например да изстреляме минаретата с виещите песове към Луната!?
6
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички противници на ердоган да го духат.
5
3
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Същината на проблема има две страни.Първата опира до същността на исляма като модел на отношение и поведение към християнския свят/те имат свирепо животинско поведение и отношение/.Втората страна опира до това,че ние станаме все по-малко,по стари ,а мюсюлманите все понече,по-брутални,нагли и свирепи.Устата ми се изкриви да казвам,че докато говори за негско образонание,женска кариера,равенство на половете,свобода на ***,лесбийки и т.н,нашия христ.свят ще погима.Няма деца,няма бъдеще.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света София" е музей от 1934 г.--------Музей е била, но музей-джамия.Православна църква не е била от 570 години насам.
3
18
 
13
 
! Отговори
атеист преди 3 години
Не разбрахте ли че Света София е на територията на Турция и могат да я направят мол, музей, джамия, автосалон, каквото си поискат. Защо рипате толкова? Това християните и мюсюлманите сте много прозди, да се мразите и избивате за фантастични герои от книги, написани от полуграмотни хора.