От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката

Изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм
135
От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката
Снимка: Pixabay

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви за “Труд” Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

Още по темата
По думите му се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба мараА, забравих.Картофа тази година просто е уникален.Червен картоф ако нещо ти говори.Торя стабилно с естествена тор де.Един комшия гледа животни та взимам от него.Преди садех грах.Ставаше.По едно време започна като лука.Не става и не става и се отказах.Сега май и от лука ще се отказвам.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БарселонаТова съм го разбрал отдавна.Българина иска да печели от цени, не от продажби.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба маралук за 39 ст за кг на външен вид ок а вътре изгнилоНяколко години поред лука ми е с лошо качество.Тази година се зарадвах, че изглеждаше перфектно като го вадех.След няколко дни като започна готвенето с него се видя, че вътре е започнал да гние.Не съм го поливал, а дъждовете тази година бяха оскъдни.Предишни години изгниваше защото по цяло лято валеше, но сега не разбирам защо стана така.Домати, чушки, краставици, боб, тиквички станаха прекрасни.Лука не става и не става.
72
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
лук за 39 ст за кг на външен вид ок а вътре изгнило картофи 49 ст за кг отвъндобре вътре петно до петно доматите на стаина темп стават на гнили петнаизобщо в българия не може да се говори за качество сиренето е пълно с вода а замесото да не говорим вност от зап Европа и не се знае на колко години е
71
1
 
24
 
! Отговори
Търговец до 85 преди 3 години
Основна грешка драги, основна грешка! В България оборот няма! Просто хората са оскотели от недоимък, съвсем отделно пък е как да направим паралел с един плод-зеленчук в 6 милионна Барселона и плод зеленчук в 50 000 Русе! Нямаш ли необходимата надценка, директно оттичаш в канала. Аз лично търговец на зарзавати милионер не познавам. Ама земеделски производители мулти милионери има много.
70
3
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До Търговец...Не си прав...и в други държави ги има тези такси но цената на стоката не ти реже главата...Живял съм дъълги години на Запад и такива цени не съм видял...През летният сезон съм купувал краставици за 50 евро цента при 1000 евро заплата...зелка бройката 1 евро...домати 90 до 1,20 евро цента.Првилно беше отбелязал един от коментиращите тук...при нас не се гледа оборота а надценката...
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 сьгласенбих купил зимнината от пьтя дирекно да речем но те след като го продават като от магазина какьв е смисьла,кьде е мойта печалба.Сьщото и млякото.Ще дадат за жьлти стотинки млякото на фирма а за директни по скьп от магазина.Те и затова не надскочиха себе си.
68
4
 
10
 
! Отговори
Възмутена баба преди 3 години
Лоши, много лоши търговци такива. Търгаши даже! Дано всички ги затворят, че да си отдъхнем от тях! От улицата насила ни отвличат и принуждават да им купуваме скъпите картофи! Ако ги няма търговците, ще настъпи рай! Вземам си автобусчето и ей къде ми е Смолян - има няма 300 км. Купувам си два килограма, хайде автобусчето обратно и живота е песен. Лоши, много лоши търговци такива!
67
3
 
11
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
По веригите картофите са вносни. Какво общо има изкупната цена на БГ картофи с вносните по магазините? В БГ бизнесът се е.бава един друг по цялата верига. Милионери с душа на мишоци...
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кортофите, черешите, доматите, сиренето... Вярва ли някой, че кило сирене е възможно да струва повече от кило месо? Вярва ли някой, че изкупната цена на млякото е 2 лева?При масовите мижави доходи, цените на хранителните стоки са безбожно скъпи...
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100% надценка не означава 100% печалба - правете разлика! Сърдете се не на търговците, а на тези дето прокарваха СУПТО и какво ли още не за да оскъпят с данъци и такси, които отнася крайния клиент - нормалният потребител.
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука май няма мислещи хора - не може картофа от полето до вашия апартамент да е на една и съща цена. Или не сте мислещи хора, или сте неграмотни. Или заблудени комунисти и пролетарии. Някакви утописти.
63
11
 
17
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
Много, ама много обичам клиента да ми смята моята надценка и да ми дава съвети как да оцелея след данъци, такси, патенти, наеми, тротоарно право, осигуровки, заплати, режийни, разрешителни, измислени глоби и т.н. и т.н. Мога с часове да слушам в захлас мъдрите препоръки. И като го попитам той, съветника, колко плод-зеленчука е имал в живота си, той премигва няколко пъти и се фръцва обидено.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как по точно от изкупни 25ст. до крайна цена 75ст изчислихте, че са 100% надценка, като това са си 300%
61
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, производителя ги дава(примерно) 50 стотинки за килограм картофи. Има транспорт, борси, прекупвачи кви ли не, накрая ви идват в голям хипермаркет. Е няма как да бъдат и там за 50 стотинки. Нормално е да достигнат поне 1 лв. за килограм. Ако не ти харесва, палиш колата и отиваш при производителя и купуваш един тон за зимата на 40-50 стотинки за килограм Това е. Всички по веригата до крайния потребител си искат процент, нормално.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72Суоер, но българите са масово неспособни и си мислят, че думата кооперация е за селяни и ТКЗС-та.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На картофопроизводителите с картофен акъл кой им пречи да ги продават онлайн? Няма акъл. Прави се една платформа, като десетки ферми за месо, млечни продукти и какво ли не и се продава. АКо нямаш акъл за платформа, продаваш през някакъв сайт в стила на Фармхопинг. Изобщо драмите на потребители и производители не ме интересуват. От години купувам месо, млечни продукти, зеленчуци направо от производител. В магазина купувам неща, които у нас не се произвеждат- качествен пармезан, прошуто и подобни.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са гражданите, че не настояват за права и свободен пазар. Гледат ме като луд, когато им говоря такива работи. Не се вдигаш, като тормозят търговците на дреб, когато притискат производители, когато има експлоатация, картели на цените и корумпирани институции, а после "държавата много зле уе". Да! Зле е! Зле е, защото Иво Христов е прав.
57
0
 
7
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Направили сме си кооперация 10-на човека и на всеки две седмици един от нас прескача до Румъния. На 15-на километра в посока Букурещ румънците правят тържище край пътя. Картофите са вълшебни! Нищо общо с българските тричави картофи. Че са и значително по евтини. Сирене си купуваме от бай Юмер от едно близко село - на 6 лева, ама направено единствено и само от мляко!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами направете си един сайт, от където мога да си поръчам два чувала картофи на вашите цени + доставка, бе?