От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката

Изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм
135
От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката
Снимка: Pixabay

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви за “Труд” Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

Още по темата
По думите му се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Гунчо преди 3 години
До Категоричен И как се познава вносната стока?да няма талон за регистрация в кат,или всеки картоф има вграден микрочип?
114
1
 
1
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
Да бе, купувам картофа на 10 стотинки и го продавам за лев бе! Какъв ти е проблема? Нещо те влача от улицата с насилие да ми купиш картофа ли? Ако не ти изнася - марш от магазина ми бе гъдулка!
113
0
 
0
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
Абре 111, ти четеш ли бре!? Можел ли да четеш? Праз целто време пиша за цена на килограм бре? И да на борсата в Любимец можеш да си купиш диня на килограм! Предполагам, че и в София можеш и Пловдив също! Ти какво ще кажеш по въпроса? Инак ако транспортната цена на килограм от 5 ст ти стане 1.45лв пак да кажа за килограм, че виждам, че не ги четеш тия неща, та ако имаш такава транспортна цена, ми де да знам да не караш на диалманти или нещо самолет?
112
0
 
4
 
! Отговори
don преди 3 години
Така е в държава на автопилот,създадена за благото на мафията.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та да продължа как ДОКУЗАНОВ в края на работния ден раздавал на бедните така наречените вътрешности като чер дроб и други без пари а сега всичко отива в колбасите че и още други *** слагат вътре и се чудят защо не им вървят и въобще търговията само за да не се залежи по 3 пъти на ден са сваляли цената ! Сега това го няма а уж хората през войната са се борели за по добър живот е те ви го ..сами си копаме гроба за пустата чиста печалба от над 200% минимум и хората озверяха и има защо мисля ..!
110
1
 
4
 
! Отговори
противник на ТЕЦ преди 3 години
За жалост у нас не производителя честен печели а гадния търговец който е решил за 1-2 години къща да дигне и кола ако може да си купи а че хората едва смогват не му пука и за това у нас нито оборот има нито нормално потребление заради тая непочтена лакомия на търговците и храната ще я хвърлят но цената ще си я държат висока напук, докато в цял свят привечер или след обед тя намалява сама и само да се продаде а уж сме европейци да ама не ! Едно време до девети съм чел и чувал как ДОКУЗАНОВ -
109
0
 
11
 
! Отговори
777 преди 3 години
Не само картофите а млекото прясното особенно от 1.90лв от няколко дни е 2.45лв това са 30% суровакане от този месец в Фантастико 1кг пържени картофи са 11.90лв при цена 1лв за суров е колко процента е според вас това златно пържене 1200% май чеи на касата най-нахално събират по 1лв за болни деца а печалбата само от картофите е 10лв за кило .?! та няма да карат бентлита е бмвета шефовете им ли но 1 лв просят от клиетга кайто го ошушкват кат такова.! А едни *** вместо при ТЕЦ да митингуват те.
108
9
 
2
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
Абе какви са тия глупотевини да смятате надценката на търговеца? Това си е негова работа. Една стока струва точно толкова, колкото клиента е склонен да плати!!! Това е основен закон в търговията. Слагам 500% надценка на картофа, но пък никой не ме пита колко съм изгубил от бракувани домати /примерно/. Като не ви изнася, не яжте картофи бе! Яжте трюфели!
107
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ДанчоМалко са 100%. Трябва да са поне 300%. Добре, че се измъкнах от тука. Сега в Беларусь си живея като цар.Стой си в Беларусъ и дано никога в живота си не стъпиш отново в България.
106
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Аз мисля, че са 300% ...
105
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Цените не са високи. Заплатите и пенсиите са ниски.
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само храните.Всички стоки се продават най малко с 100 % надценка.За това всички искат да са търговци. Производителите са малко.
103
6
 
2
 
! Отговори
Зарзавата преди 3 години
Ако искам ще си сложа 8 000% надценка! Нещо ви дърпам от улицата ли? Като не ти изнася, отивай в съседния зарзават. Ако и там не ти изнася, пали колата и си купи тон картофи за зимата от земеделец. То бива мрънкане ама вече е досадно!
102
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ,че Полша,Германия,Франция,Холандия,Белгия пласират фуражни картофи със които се хранят прасетата.Ако българите не са бедни никога няма да си купят картофи вност от тези страни
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук изкупна цена на прясно мляко 0,32? на магазина 1л са 52 до 75центапо просто тройно правило излиза че в Бг изкупната цена е левче.... А дали е така....
100
2
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Българина ако не те измаме набие и нае-- не може да спи
99
0
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Ще се сетите..
98
12
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Стари басни на нов глас.Да си ги продават сами.Аз предпочитам немски и холандски картофи, сирена, колбаси...всичко което идва от Еврп. подлежи на контрол, без разлика какъв е, от БГ. само празни приказки.Един кмет от Смолянско отказа добив на волфрам (метал който само поскъпва), защото имали там нива с 80дек. картофи - да си ги ядат и после да се радват на нсиките си доходи...
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ... 104А колко мислиш, че струва транспорта от Любимец до София? Ти сравняваш цена на камион в Любимец с цена на килограм в София.Купи си цял камион в София и цената ще е друга.
96
15
 
8
 
! Отговори
Категоричен преди 3 години
Не купувам продукти произведени в България. Категоричен съм. И най калпавата продукция произведена извън България подлежи на сериозен контрол. Ама месо, ама домат, ама картоф, не и от България! Ценя си здравето!