Доц. Мангъров: За момента няма дефинитивно лечение на COVID

Вирусът се лекувал "като счупен крак" - със стоене вкъщи
11 ное 2020 20:15, Нели Христова
114
Доц. Мангъров:  За момента няма дефинитивно лечение на COVID
Снимка: БГНЕС

COVID-19 се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Такъв човек трябва да си стои в къщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой. Това каза пред bTV началникът на Инфекциозната клиника, в която се лекуват болни от коронавирус - доц. Атанас Мангъров.

По думите му, ако бронхопневмонията е вирусна, на човека могат да му се дават един или два антибиотика, но те няма да повлияят тези белодробни изменения.

„Евентуално, ако се добави вторична бактериална инфекция, но това става доста по-напред в хода на заболяването, може да се наложи антибиотик, но тези вирусни промени, които се наблюдават, не са чувствителни на лечение с антибиотик, независимо какво си мислим.

Трябва много добре да кажем на хората, че за момента няма дефинитивно лечение на COVID. Не може да се очаква, че човек, като влезе в болница, там ще му се даде нещо и на него ще му мине, както става, когато има бактериален менингит, или някаква друга белодробна бактериална инфекция.

Има смисъл да се влезе в болница само тогава, когато може да се направи нещо, а това, което може да се направи, е да се дава кислород. Всичките тези – Ремдисивир, плазми, да, добре, хубаво е, но няма категорични показания, че като дадеш на някой това и на него ще му мине".

Истината е, че няма дефинитивно лечение, нещо, което да се направи, и на човек да му мине, обясни доц. Мангъров.

"Има технологично време, което трябва да мине и евентуално през това време болният да бъде държан жив и да се чувства в задоволително състояние, да се рехидратира. Значителна част от тези, които идват в болницата, идват сухи като стафиди, защото не са пили достатъчно течности.

Затова на хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва още от самото начало да се дава някакъв антибиотик, обикновено този прословут азитромицин, защото от него няма никаква полза. На тях трябва да се каже, че трябва да си останат вкъщи".

Какво да прави човек, който е с положителен тест?

"Първото, което трябва да се каже на човека, е да се успокои.

Второто - да му се обясни, че в следващите 2 седмици, 12-15 дни, той ще бъде болен. Ще му мине някъде след края на втората седмица, след 15-ия, 16-ия ден, някъде там. Много е важно това да се каже, за да няма човек нереални очаквания, тоест психическата нагласа - да се обясни на хората какво да очакват е много важно.

Този човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой . Това се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто.

Третото нещо – този човек трябва да приема достатъчно течности, за да не се обезводни. Това е много важно нещо.

Четвърто – трябва да взема нещо, което да намалява способността на кръвта му да се съсирва – най-простото нещо е една таблетка аспирин от 100 мг. Това има антиагрегантно действие, може да се замести с дипиридамол – антистенокардин.

Когато има силно главоболие, не може да спи, има много силни болки в мускулите – може да вземе някакъв аналгетик – парацетамол, ибупрофен, аналгин, за да може да се наспи, защото човек да се наспи е важна част от лечението".

По думите му, тези хора не трябва да си свалят на всяка цена високата температурата, защото тя е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията.

"От една страна си активира защитите – левкоцити, ензими, антитела, от друга страна - създава неблагоприятни условия на вируса, който го е нападнал – образно казано сварява вируса. Когато тази температура се сваля, не се помага, а се пречи, независимо какво си мисли болният или този, който го лекува.

Човекът трябва да се настрои психически, че няма де е един ден, два дни – това е както да се изкачвате по Витоша – Княжево, Златните мостове, хижа Алеко, Черни връх, пиете чай, слизате към Бистрица, чакате рейса, тоест една дълга история".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
8
 
! Отговори
Най-големите хитове преди 3 години
Мангъров: Това е обикновено простудно заболяванеМангъров: Ще отмине до лятото, ако не стане ще си скъсам дипломатаМангъров: В Италия и Испания хората умират, защото са възрастни. Един вид сухи съчки. При нас такъв материал няма.Мангъров: ще постигнем от само себе си стаден имунитет.Мангъров: Маските са безполезни. Аз не нося маска когато влизам при пациентиМангъров: Антибиотиците не помагат при лечението на КОВИДОчаквайте скоро новите Хитове на Д-р Менгеле.
39
2
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Ahahaaaaaaaaaaa bravo za baj Mangarov..... lek za Covid IMA. Sekoj Bolgarinj da si kupi po eden cekan [CUK] i da UDRI po kolenata dva pati vo 1 den -ednokratno... i eto ti prinuden 2-3 mesecen dobrovolen karantin
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще им препоръчам и друго от личен опит.... Дишането на пресно настърган лук ама не да чакате да легнете да умирате ..може и профилактично. Пробвал съм го не един път лекува и кашлица и запушен нос
37
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни занимават с тоя масов убиец. Даже в щаба влизал. Ужас
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искате, човека спасява тези с паниката, за да остане време и място за лечение за сериозно болните. Достатъчно наплашиха народа, нека първо се успокоят и да се види какво реално може да се направи.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали антибиотиците не помагаха, Мангър?Какви антибиотици?
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров е вреден , защото минава на другата крайност
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато борисов , нинова , кралев , адемов , и други от тази категория отидат при него и той ги лекува с чай и търпение , тогава да приказва ТРъмп с чай ли го лекуваха
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една таблетка аспирин от 100 мг е недостатъчна доза за грипчето, особено, ако си дебел и стар, от личен опит го знам...Докторът определя дозата според особеностите на пациентаА къде е простият аналгин-хинин, за дезоксихлорокина - няма да питам, много е евтин, за да ни го предписват в началото за домашно лечение.Хич да не ви пука, нали знаете, че все пак сме смъртни.
31
1
 
12
 
! Отговори
Заврян зет преди 3 години
Личи си, че е детски доктор. На децата счупен крак минава за броени дни. На старците трябват месеци и по някой път операции, пирони, терапии. Тъщата още реве за рамото, което си счупи миналата година и не може да се оправи с 6 болта и 2 платини.Абе, дъртото си е дърто.
30
5
 
8
 
! Отговори
До 13 и до Мангъра преди 3 години
Не. Не се лекева като счупен крак. "Седиш и чакаш да ти мине." С чакане нищо не се лекува. И скоро сам ще го разбере.
29
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пич въобще не е наясно, че задухът, който получават хората от ковид, не е вследствие на възпаление в дробовете, а в следствие на това, че вирусът е атакувал кръвта. Според него от какво умират хората? От липса на чай ли? Клоун!
28
1
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Е, аз какво казвам, че си ***. Няма нужда да потвърждаваш тезата ми. Слушай си го. Не казаам да не го. Казвам, че си ***, понеже го и понеже ти казвам истината и очеизвадмо имам повече акъл от теб, ти ме плюеш, както казах, че правите. Демек си всичко, което описах. Сам се прецака. Схващаш? :)
27
3
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Ремдесивир. Вероятно без антибиотици. Както и за Корнито. НО КОЙ ДА ТИ КАЖЕ? КРИЯТ СХЕМАТА ИМ ЗА ЛЕЧЕНИЕ. НИКОЙ НЕ Я КАЗА ДОСЕГА.
26
1
 
5
 
! Отговори
Realist преди 3 години
До Анонимен 2 : Ще има за "елита" защото ние сме си виновни - плащаме си данъците...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гениален 13 Ама не са малко случаите , когато този метод на лечение отвежда хората директно в гроба
24
0
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Важното е, че вече носи маска. Правилно! Дано да промени протоколите за лечение, които са Грешни и водят до по- голяма смъртност вместо да помагат.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво давахте на Баце кажете, само с аспиринче ли оздравя?
22
0
 
13
 
! Отговори
Пенционер преди 3 години
Ако ми млад, седиш и чакаш да ти мине. Ако си стар чакаш катафалката. Се ла ви.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен това, соето казва се отнася до повечето грипове, които сме изкарали през годините.За всеки грип лекарите винаги са казвали, че минават без антибиотици. Лошото е ,че когато започнат усложненията поради отслабване на организма от вируса, тогава се налага да се пият антибиотици. Това винаги си е било така.