Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Бунтата преди 3 години
Дъра бъра-два чадъра!!!!Абе не ви ли омръзна да пишете глупости???Искате да ни унищожите,мръсни европейци но няма да успеете!!!Българския народ е непреклонен и няма да позволи унищожението му!!!Даже и банкянския *** няма да успее,колкото и да му нареждат американските ***!!!!
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата славяни е измислена през 16 век в Русия, които пък след генетични тестове се оказаха угро финни, тоест финландци говорещи славянски език.Славяни няма и е време да проумеем това.Има народи които говорят славянски език.На тракийските народи на север от Дунав ,римляните им казвали Склавини или Склавони.Под римляни обаче трябва да разберем и голяма част от тракийските народи на юг от Дунав...
132
1
 
5
 
! Отговори
До За преди 3 години
Като теб ли ?
131
4
 
0
 
! Отговори
За преди 3 години
В тези форуми само зубъри с комплекси.
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руните не са писменост а рисунки и символи които са се разтълкували от ,,вещи'' хора.Когато са се затруднявали с разтълкуването са хвърляли боб за да разгадаят какви са значенията на завъртулките.Глаголицата прозлиза от названието ,,глагол'' демек звук,в по-съвремени времена ,,глагол'' означава движение,действие,дейност и др. Та германите когато са рисували на кокали от умряла крава,по нашите земи вече се е учило четмо и писмо по школите.Това за ,,византиеца''?? То по-късно би бил и ,,османлия"
129
0
 
5
 
! Отговори
Великоморавско преди 3 години
Да бъде вечно делото на Първият Епископ на Велика Моравия- Епископ Страхота. Това е свети Методий. След като Бохемия и разни немски барони завладяват преди 1000 г. Велика Моравия и Панония заличават гр. Велехрад и гроба на Св.Методий.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата " славянска" ,само не е ясно кои са славяните?Великоморавия не е населена преобладаващо със славяни,примерно хърватите не се идентифицират като славяни,германците,чехите,поляците евентуално или словените,но пък те нито да руси,нито светлооки.Всъщност траките са били руси и синеоки,без да са славяни!
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да изследват и прабългарските или тракийските руни да видим кои са по древни?Както е започнало кои са по ,нека се направи широко проучване в Европа ,защото изобилства от древни артефакти,че и да докоснем и елинската измишльотина!
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не са маГедонски руни ей, я гледайте по-добре. Щом са 24 знака прилича повече на близка до латиницата. Старобългарските букви са 43. А старобългарските руни са повече от 60.
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерили една кост с рунични знаци и хоп азбуката е вече ясна!Много крехки доказателства!
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И древните българи са дошли с руническа писменост,но от изток.Нека посетят Мадарския конник ,музея,схоството с барелефа от Северен Афганистан,в Плиска са запаьени камъни с рунични знаци.В музея казаха ,че прабългарите идват с тази писменост,а не че германските племена са я сътворили.Да бяха ползвали и български археолози и от Азия.
123
0
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 3 години
Ти прочети - пише, че костта е изследвана от международни екипи, но точно чешките учени са я обявили за древна славянска писменост пред Франс-прес.
122
1
 
2
 
! Отговори
До 130 преди 3 години
Само че тук не става въпрос за живеещите в Чехия немци, а за чешки историци и археолози.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 121В Чехия живеят и малко немци, а каква е гаранцията, че ако им платят, дори и да са чехи, няма да ръсят лъжи срещу заплащане?
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 121Ами не,прочети - "учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия"Но и в миналото Хитлер например е имал служба и цех за създаване на "немски исторически" артефакти уж от миналото и не само цех,а цял отдел и експедиции,учените отдавна доказаха,че много от тези артефакти са фалшиви и създадени през 19 век,защо да им вярваме сега, като добре знаем, че тогава немските племена са били разположени в горите на северозападна Европа ,а не на днешното място на Австрия,Германия, Швейцария?
119
1
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 3 години
Чакай сега, според статията това го твърдят чешки учени, а според теб германски ! Хайде разбери се с автора кой от вас казва истината !
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете абсолютни глупости,знаем как Хитлер е имал специален отдел за създаване на уж "немски" и "исторически" артефакти,цяла фабрика за лъжи и историческа пропаганда. Да не говорим как е плащал за експедиция и е търсил "арийци" сред монголоидите,за да докаже,че монголоидите са арийци,смях в залата,а не наука!Тогава немци изобщо не са живяли по тези земи,какви немски руни?
117
0
 
1
 
! Отговори
А преди 3 години
А това за населението през средновековието и сега само за Германия ли важи?
116
0
 
6
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Така е днешното население няма общо с това в миналото. Много са променени нещата.
115
0
 
1
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Какво значение има тази крава какво е била и какво са писали. По скоро кой е писал и какво е писал.