Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Германия има останки от славянски замъци,които в миналото са били княжества, след това са асимилирани от немците и се смесват с тях и какво от това?Днешната география и население ,не е такова, каквото е било през миналите години и Средновековието.
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така ! Къде е "вожда" Г. Димитров да каже, че германците не са имали писменост когато баба му пишела на кирилица !?
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До НяматДълбоко се съмнявам,че самите чехи ги дрънкат тези глупости, по-скоро е немска пропаганда или друга чужда пропаганда, която иска да скара славяните с немците, немците тогава не са имали изобщо държава и не са били по тези географски ширини в миналото, немците основават държава чак в късното Средновековие,а до тогава там са живяли славяни. Повечето им исторически неща са измислени през нацизма,даже фалшиви артефакти имат от времето на Хитлер.
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славянка е Екатерина Велика,която я представят за немкиня,просто защото тогава е имало славянски княжества и славянско местно население по тези земи на Германия,да не говорим пък за 100% славянска Великоморавия,в която е влизала и територията на днешна Чехия,днес са немски земи,но немците са около 40% славяни по произход, защото в източната част на днешна Германия се смесват със местните славянки племена и досега има малка местна славянска общност на сорбите в Германия,даже останки от славянск
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна смешка, как може 1 кост от крава да докаже на какво са писали славяните? Това не е сериозно. На тази кост може да са писали германски племена, които са преминавали или са се заселили там и т.н. Има тракийски надписи на елински, това не значи че това тракийска азбука. Стават смешни с тия опити да преиначат историята. Хайде сега чехите са германци. Ми хубаво, бъдете и марсианци ако искате, просто не разбирам защо ви трябва историческа подкрепа.
109
0
 
8
 
! Отговори
До 112 преди 3 години
То има славяни в Германия, само че тия руни са германски, а не славянски, самите чехски историци са го казали !
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германски руни са славянска писменост? Не знам дали тия съзнават какво казват.
107
0
 
0
 
! Отговори
Аха до 112 преди 3 години
Не се представяй за друг !
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славянка е Екатерина Велика,която я представят за немкиня,просто защото тогава е имало славянски княжества и славянско население по тези земи.
105
0
 
11
 
! Отговори
До Нямат преди 3 години
Корупцията в една държава или общество е много общо понятие, и я има навсякъде (в различна степен), но тук става въпрос за друго нещо - за статии, опитващи целенасочено да омаловажат ролята на България в създаването и разпространението на славянската писменост, и в същото време явна подкрепа за РСМ в споровете с нас ! Защо се прави, при това точно в Чехия - древната Моравия, която заради немското влияние прогонила учениците на Кирил и методий ? Логично е да се помисли, че е с користни цели !
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на нас ни писна от лъжиТези номера са ни познати,така австрийците измислиха румънската и украинската нация,но този път,този номер номер няма да мине!Дивите немски племена тогава са живяли в горите в западната част на Европа и са нямали държавни устройства,за разлика от славяните, славянските племена са стигали до днешна северна Италия и до 18 век там се е използвал славянски език,в изтточна германия също са живяли славянски племена,дори коренните жители на Берлин - лютичите ,са били славянии
103
4
 
3
 
! Отговори
Аха преди 3 години
В Германия също има славяни наричат ги западни славяни и има не само там. Трябва да четете малко история,но не само наша. Ако ползвате Английски може да разгледате чрез интернет история от различни страни на пр. Англия,САЩ и други.
102
1
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
тЕпЛКЕ тЕЛКЕ....като няма какво да копи пействаш, не си изсмуквай статии от пръстите, колкото да покриеш норматива...
101
1
 
7
 
! Отговори
И преди 3 години
Откога германците са славяни ?
100
1
 
9
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
То по тази логика, славяните по нашите земи са ползвали елински букви доста преди това. Поне 1 все е имало. Как Германски руни могат да бъдат славянска азбука, като са германски. Идеята не е кога са ползвали съществуваща азбука, а коя е тяхна. Демек статията си противоречи. Не може ГЕРМАНСКИ руни да са най-старата славянска азбука, щото просто не са. Друг е въпроса, че в 7 или 9 век никъде няма сведения за народи наречени славяни. Славянството е доста скорошно изобретение.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може така братя славяни. На дъното на паницата, от която е сърбан първичният бульон много ясно е написано - "Произведено во Северната Македониjа".
98
1
 
0
 
! Отговори
Нямат преди 3 години
Нямат,но хората по долу в коментарите обвиняват че Чехия е корумпирана държава и лъжлива .
97
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ние сме с 44 точки индекс на корупция на последно място.Чехия е с 59 индекс на корупция,което е много по-добре.Като имате предвид колко точно се отчита е, сигурно нещата са още по-зле.
96
0
 
1
 
! Отговори
До Корупция преди 3 години
Тия неща имат ли някаква връзка със статията ?
95
3
 
2
 
! Отговори
Корупция преди 3 години
Ние сме на първо място по корупция в ЕС. Чехия е точно обратното ,на едно от последните места за корупция. Защо пишете глупостите. При нас не е корумпиран само този от който нищо не зависи. Даже и сантарите в болниците взимат корупция.