Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Склонен съм да го повярвам. На тези снимки се виждат поне 8 фалоса обърнати на различни страни. Пиши Х и да си ходим. Нашенско е.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Верно не му се разбира. Кви групи, кви общности, кви писмености и езици, кви администрации??? Ама нищо не мое му хванеш на тоя дет драскал. То по объркващо и от самата статия.Сигурно мисълта му тоя тече по-бързо, отколкото може да пише. хахаааааа
92
1
 
6
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Тези пък.... най-старата писменост е северномакедонската ;) Излишен спор
91
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
До Анонимен 92Аве, чиляк, нищо не ти се разбира кво дрънкаш!
90
1
 
6
 
! Отговори
Бащата на историята преди 3 години
Софокъл,хвърлил един кокъл,ударил Перикъл,а той са изцирикъл.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от учени - кост от крава, от 7-ми век. Алооо, учените, за 300 години ни кост остава в земята, ни нищо. Всичко изгнива. А и не вярвам тия от 7-ми век да са били толкова напред в "консервирането" на кости. Още повече с драсканици върху тях. Още повече - що да е писал на кост? Малко ли неща има където да се пише а той точно на кост от крава решил да пише. ЕЙ, съвсем за калинки ни взеха тия учени в последно време................
88
0
 
13
 
! Отговори
ха преди 3 години
Добре де, кравата си и е живяла през шести век, така е, костта и е датирана точно. Как обаче доказват, че руните също са писани тогава? Върху въпросната кост може да е писано и 300 години след това, да речем, че тогава случайно я е намерил авторът на текста. :)
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великоморавският княз е преследвал и подлагал на мъчения светите братя, Кирил и Методий, и учениците им, прогонил ги е, защото е имал намерение тези народи,да приобщи към католическата вяра. Ако там е битувала по-стара "славянкка"азбука, защо католиците нямат нито един средновековен ръкопис на нея? Докато на глаголица има, да не говорим на кирилица. Дори католиците хървати, са използвали глаголица. Трябва някой да спре свободните интерпретации,т.е. фалшификати,в световната историография.
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горното доказва, че Чехия е изконно немска земя
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да чуем какво казват македонците по въпроса. Сигурно ще извадят накоя кост на динозавър.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все откриват писмени знаци върху домашни вещи като предполагаем език с писменост за време,а не откриват писмена кореспонденция налична за езика за общуване между членовете на обществената група или групи представени от личности по нива длъжности заемани в обществения живот за времето сякаш между себе си личностите,що и по образовани хора не са общували писмено как език по разни въпроси след като от преди 2020 год. е имало обособена вяра,народни сборове,административно определение за общностите.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И костта е от крава живяла еди кога си, не означава, че написаното върху костта е от същото време? как са доказали кога са написани тези букви?
82
1
 
4
 
! Отговори
За сравнение преди 3 години
И между другото, обратното ''Е'' в руската азбука навярно е заимствано именно от българските руни, а някои други стари знаци са почти идентични със съвременните. Вече се чудя... дали и там не са живели ''македонци'' !
81
6
 
6
 
! Отговори
Бре преди 3 години
Чешката бира е много хубава. Прага е прекрасен град. Чехия е с най-ниска безработица в ЕС . Много наши съграждани работят и живеят там. Престъпноста е на най-ниско ниво. Законодателството и здравеопазването са едни от най-добрите нива в ЕС.Средната пенсия там е 1200 лв. А това което са обявили във dnes.bg е статия за учени които са открили дадена азбука.Какво ви става хора. Много сте негативни и нещастни.
80
2
 
8
 
! Отговори
За сравнение преди 3 години
Германски руни - 24 знака , прабългарски руни от същия период - 132 знака ! Какво да говорим повече.. ?!
79
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая крава е била много учена.
78
2
 
1
 
! Отговори
Аха/77 преди 3 години
Ще помоля най-учтиво които ми слагат минуси да се обосноват ! В противен случай ще го смятам като дребнава, невежа и необоснована злоба !
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето защо чешките мошеници подкрепиха сега макетата срещу България, а преди години спонсорираха и антибългарски македонски филм Трето полувреме. Чехия е изключително корумпирана държава и там за пари се прави какво ли не!
76
1
 
17
 
! Отговори
Защо ми се струва,че преди 3 години
Явно чехите ги е яд, че навремето са прогонили учениците на Кирил и Методий, и по този начин са пропуснали историческия шанс да бъдат разпространители на славянската азбука - свято и благородно дело, което вместо тях е извършила България ! Затова сега, заедно с Русия се опитват да омаловажат нашия дял, и подкрепят РСМ в историческите ни спорове ! Не бях очаквал това от тях, но е факт !
75
0
 
6
 
! Отговори
Хал Дрого преди 3 години
а пък аз на кокал от дракон таковах оная русата и вие сега руни било, писменост било... тя гризеше кокала... аматьори!