Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
8
 
! Отговори
Влади преди 3 години
А нямаше ли славянски и прабългарски надписи по нашите земи от същите и по-стари времена, но с гръцки букви? Ако пък питаме руснаците, те нали всичко все първи са измислили, то и първата човешка азбука те са я измислили. И са писали на брезова ***. Али-бали!
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Именно липсата на слаавянска азбука е принуждавала славяните на ползваат германски руни."Генетично германските племена и славянските са сходни. Те са братовчеди както аналогично семитските племена в Северна Афика и Близкия Изток и евреите. Просто едните започват да говорят едни езици, другите други, по различни причини. Примерно каквото каже царя. А царските династии са били различни. То и пра-българският език е тюркски и не прилича на славянските. А царете ни са кумани повечето.
12
13
 
6
 
! Отговори
Нешо преди 3 години
Значи славяните са копирали от германците азбуката. То всичко на изток е само копиращи душици чак до китай там са майстори у копирането
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е написано с тия руни?И каква е била ръката издраскала ги?Доказва дръжки....
10
2
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Бреей!Откъде ги знаеш тия работи ве.....пътурнак?))))Виж ти!Хаха!
9
2
 
10
 
! Отговори
GG преди 3 години
До ТенгрианКирил и Методий са родени във Византия. Не виждам фалшификация. Друг е въпроса какво им е самосъзнаението и за какво са се борели
8
5
 
7
 
! Отговори
Гер Минка преди 3 години
Браво. Знаех си че германците са нумер айнц
7
8
 
13
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
В текста има поне няколко фалшификации, започвайки от това че Кирил (който приема това прозвище месеци преди да умре по името на древната ни азбука кирилиана) е византиец. Второ, руните не са славянски, нито германски, а български. Само плочата от Драгойна е много по-стара, да не говорим за руните от Ситовския надпис или Надарския. В на Воини на Тангра има достатъчно фотоматериал за това
6
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И се сринаха мечтите на булгараците възпитани от християно-фашисти и пишман-националисти. То не стига, че Свети Кирил е копирал азбуката от руническо писмо намерено в Родопите, а сега чехите им се изходиха на главите. Ама те Бай Ганчовците години наред не искаха да признаят руните от Родопите, те искаха да казват, че ЦЪРКВАТА ги е измислила тия неща. Как така ще са езически? И хоп! Чехите прогледнаха и направиха това, което българските християно-фашисти отричаха!!! На ви сега!!!
5
2
 
2
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
Ми прави са,най- стара е ромицата!
4
4
 
12
 
! Отговори
GG преди 3 години
Всичко е така и това още повече доказва приноса на Светите братя. Без тях всички тия държави щеха да пишат и говорят на немски
3
5
 
12
 
! Отговори
Извод преди 3 години
славянската азбука е австралийска !
2
3
 
30
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Именно липсата на слаавянска азбука е принуждавала славяните на ползваат германски руни. Откритата кравешкаа кост само доказва, че глаголицата е първата славянска азбука.
1
1
 
28
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
И от някаква случайна кост от крава с три знака и попаднала там незнайно откъде и как ще пишат нова история ли тез учени жадуващи за няколко минути слава?