Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче па Карл V е говорил на немски само с коньете си.
73
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ново 20. Германска кравешка азбука на кокал. Явно чеха е ветеринар, специалист по домашен ***. Македонците са стресирани. Този чех ги прекара.
72
1
 
11
 
! Отговори
Македонист преди 3 години
Чехите грешат. Нищо подобно, македоницата е по-стара и от слънчевата система. Да питат съседите , ако не вярват.
71
1
 
9
 
! Отговори
Аха преди 3 години
А за българските руни чували ли са чешките учени ? Информация и свидетелства за тях има доста в руските сайтове, тъй като в ранните векове народът ни е населявал предимно днешните южно- руски и украински земи. Ето ви една препратка https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D1%80%D1%83%D0%BD%D1%8B
70
1
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 73Не е Ростислав тоя дето ги е гонил и продавал в робство, а сина му и наследник Светослав защото е бил под влиянието на немските епископи! Същите които преследвали Методий и го затворили в Регенсбург! Учениците на Кирил и Методий са направили кирилицата след избавлението и идването тук в България! Има макар и много несигурна информация, че поне един от тези ученици е от Моравско!
69
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 62Така е! Те са отошли там поканени от бащата на този Светослав - Ростислав! Не е ли същото и тук : Борис 1 и сина му Владимир/Расате!? Но и те си имат ден в който почитат двамата братя като техни светии на пети юли! И се знае къде е била еписколската катедрала на Методий! Близко до Бърно е! Там имат източно православни като нас останали от онова време, както тук в България си имаме тъй наречените униати! Религия, дипломация и геополитика ведно не е нещо ново!
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О СВЕЩЕННА ПРОСТОТА
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите по товао време,вече са били приели учениците на Кирил и Методий,преобразували кирилицата от глагорица, покръстили се официално,повремето на Борис I. Глаголицата,кирилицата и евентуално, нейна предшестваща азбука, съществуват въпреки вандалското отношение на великоморавският княз Ростислав, който прогонва, затваря и измъчва древни учени, свети и честолюбиви книговници.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да кажеш, че бащата на Кирил и Методий е милеел за България докато служи на Византия е почти също толкова тъпaшкo изказване като все едно да кажеш, че Давутоглу или Ердоган или кмета на Одрин днес милеят за България.------Ами милеел е.И Ердоган милее.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а футарк от къде ги е вземал от грета тумберг
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук и северномакедонци ли пишат? Как пък разбират езици дето не са северномакедонски??
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фаршификати от рода на "ала македонскиот древен народ", от братята чехи и словаци. Смях.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Schto me triete be bylgarite sme v Evropa mnogo predi anglite,saksite i nemcite i sme imali dyrjava normalni li ste??????
61
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Но е текущата, която се ползва от 1400г. Другото няма значение. Глаголицата не е и първата българска азбука. И какво от това?
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и какво е написано на тази архаична азбука, нищо, разбрахме, че на света е живяла крава,преди 600 години. Докато на глаголица има оставени средновековни ръкописи,псалми,църковни книги.По волята на българския цар Борис Първи Покръстител, глаголицата е преобразувана в Кирилица, в България, в българските дворци и манастири, от прогонените отВеликоморавия ученици на Св.Св.Кирил и Методий, които той радушно приема в България. От там тръгват към днешния православен свят,кирпилрицата и севтите книги
59
3
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Историята зависи от находки и методи на изследване, затова се променя. Не можем да сме замръзнали във времето на Иречек. Така че за Кирил и Методий няма Кирилица, а сега и Глаголицата си има предшественик.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Chehite kat piqt dve biri i mogat da vidqt i druga azbuka na but ot prase teq sa slabi v glavite be
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nemcite sa se schuschkali okolo Rein stotici godini v nqkakvi plemenni obschtini za anglite da ne govorim kvi divaci sa bile kogato sme imali Voljka Bylgariq
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите и словаците най-малко имат право да говорят за Глаголицата и светите брътя Кирил и Методий. Великоморавският княз Светослав е проганял, затварял в тъмница и измъчвал Кирил и брат му Методий, както и техните ученици. Той проваля тяхната мисия във Великоморавия. Тази мисия е спасена от българският цар Борис I Покръстител, Михаил, който приема учениците на Кирил и Методий и им създава условия, да превеждат за парви път, от латински византийска,църковна литература, която, тръгва към други
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Izvinete ama nemcite sa si bili divaci kogato bylgarite sa imali gradove i usednal jivot i dyrjava.