Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че чешките учени не са се синхронизирали със северномакедонските си колеги.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nemcite i runi stranno nqma takava bira.Te si liuschtqt latinica otkak sa v Evropa.Vij bprabylgarite sa imali runichesko pîsmo.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
що е туй славянин .още няма точен отговор.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, ***....*** ли си, калкулатор ли??
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А един мармот завива шоколада в станиол....
49
0
 
7
 
! Отговори
ха преди 3 години
Оди питай малко по на югозапад кои са най-най-най на света...
48
0
 
28
 
! Отговори
Heavy Metal преди 3 години
Заглавието е подвеждащо. Славяните може и да са използвали германски руни, но германските руни не са славянска писменост. И ние българите понякога ползваме латиница в SMS-ите си. Глаголицата е славянска писменост и като такава е най-старата, пък била тя и по-млада от германските руни.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей чехите и те станаха подло.ги на америкнските служби сега напъна е да унижат българина и да затрият азбуката ама много са долни тва краваритепожелавам им си дзин пин да разтвори чадъра дето им го напъха путин в задниците
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отпреди шест хиляди гидини пр. Хр. има черно на бяло библия на старобълхарс7ки език, която и днес се ползва от мн еврейски племена. Питайте ги. Питайте и американските езиковеди и историци.Гръцките члемена идвабт тук и оочват фа плячкосват и да присвояват чужда история и лултура.Дълга лъжа за бг писменост се заплащамн добре на някои, някъде все още. Нвкоибпъкбидкахацсъвсрм да заличат бг букви и да ги сменят с латиница.
45
4
 
9
 
! Отговори
славянската азбука преди 3 години
Е измислена от чернокож трансджендър, сексуално малтретиран като дете от 55 - те си доведени бащи, който иска да се ожени за още петима и да осинови 15 деца, които да просвети в култа на трансджендъството, а кокъла от статията е на Пешо от гаражо, кога ядоха ребърца, щот Пешо е малко зъбат и го е надраскал.
44
0
 
5
 
! Отговори
намерих кокал .... преди 3 години
на него пише....... ша тъ изям Радке... Кой е авторът на тази писменост...
43
1
 
2
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Драгнет, ами отговорът се крие именно в онова време, 9-и век. Католикът Павел може да ти разясни как тия рунически знаци са ристиенски, ама не са.Има едно нещо, което ние го знаем като Забранени години (12 века) и Колобърско проклятие. Още сме в него....Може и да не излезем от него.
42
0
 
2
 
! Отговори
на пет ракии преди 3 години
пиша азбуки, а задния ги произнася. как може да се пишат такива глупости...
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите пишат на латиници и какво им пука за славянската. Важното е че няма славянски книги и след Кирил и Миетоди вече ги има.
40
5
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
На мнение съм, че Кирил и Методий са Българи, а глаголицата им е поръчана от цар Борис !Но тези диспити не бива да ни отклоняват от главната тема - защо сега сме на светлинни години от някогашното ни величие и как да си го върнем !!!Защо ние, потомците на онези Българи, се оставяме да ни тъпчат мутри и кому-няги !!!ЗАЩО !!!!НАРОДЕ !!!!
39
0
 
7
 
! Отговори
освен това преди 3 години
Страбон определя фригийците като тракийци.
38
4
 
8
 
! Отговори
ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SP преди 3 години
ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ Блог за истинската българска история, за sparotok.blogspot/2015/10/blog-post_ Заслужава си да се спомене и това, че най-ранната писменост в цял свят е изобретена не в Месопотамия, или страната на пирамидите - Египет, а тук, на наша територия. Знаците по керамиката от Градешница, Караново, Хотница и други места предхождат шумерския клинопис и египетските йерог
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТурците още не са съществували по тези места. Те са чергарски племена.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А пък екип от френски учени научно доказа че стоунхендж в англия е създаден от цивилизация която е дошла точно от Българските земи !!!"В грешка си. Цивилизация дошла от земите на днешна източна Турция. Генетично много се различаваме точно от този регион там. Както в миналото, така и до ден днешен.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДържавата се е казвала Фригия (със столица Гордион).