Бербатов изпрати отворено писмо до президента

Причините са Борислав Михайлов и БФС
15 юни 2021 17:36, Нели Христова
38
Бербатов изпрати отворено писмо до президента
Снимка: БГНЕС

Екипът на Димитър Бербатов за кандидатурата му за президент на БФС изпрати открито писмо до президента на Република България Румен Радев, до министъра на правосъдието в служебното правителство Янаки Стоилов и до изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева с копие до правоприлагащите органи и всички други компетентни власти.

Причина е оттеглената оставка от Борислав Михайлов и последвалите процедури.

Описват се действия, свързани с провеждането на Конгрес на БФС и избор на нов президент и Изпълнителен комитет, като според писмото провеждането на Конглеса "се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома".

"Смущаващ е и фактът, че жалбата за отмяна на отказа за вписване беше гледана от същия градски съдия, който се произнесе преди време и по жалбата на Любослав Пенев срещу решенията на Конгреса при предишната кампания за избор на президент на БФС. Считаме, че сега е абсолютно необходимо Агенцията по вписвания да обжалва решението на съдия Вълков в съответствие с константната си практика и с оглед най-добра защита на нарушения според нас обществен интерес от спорното съдебно решение за отмяна на отказа за вписване на Борислав Михайлов като президент на БФС", пишат още от екипа на Бербатов.

Ето пълния текст на писмото:

В хода на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз (БФС) – сдружение, в чиито уставни цели е записано, че извършва дейност в обществена полза, установяваме, че настоящото ръководство като че ли не желае да се съобразява с тези цели. Точно обратното - въпреки очевидната пълна загуба на обществено доверие и преобладаващите настроения във футболните, и не само, среди за незабавна смяна на това ръководство и провежданите от него порочни политики при управлението на българския футбол, провеждането на избор на нов президент и колективен орган на управление - изпълнителен комитет на БФС, обявено още през 2019 г., се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома.

По-долу накратко ще опишем някои силно смущаващи и необичайни факти в подкрепа на нашето притеснение, че развитието на българския футбол, спазването на закона и устава и най-общо съобразяването с обществения интерес съвсем не са приоритет на г-н Борислав Михайлов и компания, а техните действия изглежда са мотивирани единствено от желанието да се задържат възможно най-дълго в управлението на БФС.

На първо място, след оттеглената оставка на президента на БФС и обоснования и правилен според нас отказ на Търговския регистър да впише г-н Михайлов като президент, преди върховният орган на БФС - Конгресът да е разгледал оставката му в съответствие с процедурата, предвидена в устава на сдружението, Софийски градски съд експресно и с извънредно спорни мотиви отмени отказа на Търговския регистър. Смущаващ е и фактът, че жалбата за отмяна на отказа за вписване беше гледана от същия градски съдия, който се произнесе преди време и по жалбата на Любослав Пенев срещу решенията на Конгреса при предишната кампания за избор на президент на БФС. Считаме, че сега е абсолютно необходимо Агенцията по вписвания да обжалва решението на съдия Вълков в съответствие с константната си практика и с оглед най-добра защита на нарушения според нас обществен интерес от спорното съдебно решение за отмяна на отказа за вписване на Борислав Михайлов като президент на БФС.

На второ място, считаме, че противно на задълженията си съгласно Устава да организира и проведе прозрачни и свободни избори за президент и Изпълком, сегашното ръководство на БФС извършва недопустими действия по „сплашване“ на футболните клубове и принуждаването им да изразят уж „свободна“ воля за отлагане на Конгреса, насрочен по-късно този месец. Известни са опитите да се организира подписка в този смисъл и да се предотврати осъществяване на закрепеното в Устава право на клубовете да поискат свикване на Конгрес.

На следващо място, настоящото ръководство на БФС прави всичко възможно да възпрепятства предизборната кампания на моя екип. По-конкретно, абсолютно незаконно и в пълно противоречие с разпоредбите на Устава и колегиалната етика и морал не се допуска г-н Петър Величков до заседания на Изпълкома, чиито член е той. От БФС не ни беше предоставена информация, поискана по реда на Закона за достъп до обществена информация – списък на настоящите редовни членове на БФС, което явно се прави с цел да се затрудни организирането на Конгрес по дневен ред и време, което искат мнозинството от членуващите футболни клубове.

В заключение, твърдо сме решени да потърсим защита на своите интереси и на обществения интерес по надлежния ред относно горепосочените и всички други установени от нас нередности при провеждане на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз.

Апелираме към всяка една от институциите да предприеме, в рамките на вменените й правомощия, всички законосъобразни действия, за да защити правовия ред, обществения интерес, справедливостта и не на последно място да даде надежда и възможност за така чаканото възходящо развитие на спорта у нас!


С УВАЖЕНИЕ,
ЕКИПЪТ НА ДИМИТЪР БЕРБАТОВ ЗА КАНДИТАТУРАТАТА МУ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Стефи преди 2 години
бербатов отиде разплакан при фигуранта да го погали по главата с думите "няма моето момче, сега ще му поискаме оставката" ;д ;д. Бербо при Черепа трябва да отидеш, че се бави процедурата така, президента прави това, което му се каже от Черепа, само ти ли не го знаеш това? Ах колко жалко е да си чорбар/БСП-ар
32
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Голямата Перука определено не се справя и Бербатов надали ще е по-зле като президент. На предния конгрес имаше още по-лоши алтернативи - Чичовото и Дражев, които начело на БФС щяха да натрупат дългове и да се наложи държавата да ги плаща без да подобрят нещо.Прочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2021/06/15/berbatov-izprati-otvoreno-pismo-do-prezidenta.493812
31
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Голямата Перука определено не се справя и Бербатов надали ще е по-зле като президент. На предния конгрес имаше още по-лоши алтернативи - Чичовото и Дражев, които начело на БФС щяха да натрупат дългове и да се наложи държавата да ги плаща без да подобрят нещо.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А и Кузманов нещо си трае ,министъра тиквените медали в джобовете кога ще раследвате и тай ако след нагушил
29
0
 
13
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 2 години
НИКОГА НЕ КАЗВАЙ НИКОГА.ВСЕ ПАК МЛАДЕЖЪТ Е НА 40,А НЕ ГОНИ 60 И ИМА ХЛЯБ В НЕГО
28
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бербатов няма да бъде избран за президент на БФС никога.
27
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става ясно, защо сър Алекс изгони бербатов
26
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОМУНИСТЧЕТО БЕРБАТОВ ДА ХОДИ ДА СЕ ПЕРЕ НА РЕКАТА
25
1
 
8
 
! Отговори
митко преди 2 години
По-интересно е,че маса от бившите шефове на подуянското отборче са в списъка Магнитски.За Цеката беше ясно.Разпускане и съд за БФС.Всички тези *** са тотално компрометирани.
24
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
БГ футболът е за закриване...
23
1
 
13
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Може да не е опитен, ама е ново лице. Ако успее да доведе нови хора със себе си, поне малко компетентни, ще е по-добре от сегашното "ръководство".
22
20
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
С Бербатов българския футбол - на скамейката.Сър Алекс отдавна разбра, че там където талантът е заложник на мързела, всичко е обречено на неуспех.Това ли е алтернативата на Б.Михайлов? От трън та на глог.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупция ,корупция е обхванала цялата държава Митко! За това се опитваме и искаме промяна! Прогнило е всичко от корупция вече повече от 12 години! И в съдилищата нещата са същите! Едни и същи хора,покровителствани с годинииии! Промяна е нужна и тя започна да се случва!-:)
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куклата Барби се оказа поредния мазен протестър. Скараваше се толкова години, а сега обикаля селата и обещава какво ли не.
19
4
 
18
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 години
До 19 Абе ждрольо,по интилигентен футболист от Бербатов няма сигурно в цял свят! Самия факт,че беше вече милионер и се записа да учи висше говори сам по себе си що за човек е. Тия от поколението 94 почти всички са некадърници,имената не могат да си напишат. Не искам да ти обяснявам факти и подробности, че и ти сигурно си същия. Денси яко на Преслава и си трай......Левскар съм да не си помислиш,че съм от цска и затова защитавам Берба
18
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Боби благодариме за 4-тото място 94г. Благодариме и за хванатите дузпи срещу Мексико. А сега ако обичаш се махай и освободи мястото на Бербатов,че нищо не става от тебе като президент" /////////////////////////////////////////////////////// И защо пък Бербо да става??? Щото е футболист ли? Щото е ритал в Манчестър ли? Ми той пък Боби има много повече успехи за национала от Бербата, КОЙТО ДОРИ СЕ ОТКАЗА!!!! Чичо Венци ще му счупе нокътя без да иска и той ПАК ще се откаже???
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че президента какъв е , какво очаква от него . А , стана ми ясно той сега е министър председател в сянка.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът отворени писма (пликове) не приема, моето момче!
15
4
 
6
 
! Отговори
пери преди 2 години
До Анонимен 11Не може Бербатов да няма повече акъл от Боби Михайлов. И със сигурност има повече достойнство и е повече мъж от тоя *** Боби.
14
3
 
14
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 години
Боби благодариме за 4-тото място 94г. Благодариме и за хванатите дузпи срещу Мексико. А сега ако обичаш се махай и освободи мястото на Бербатов,че нищо не става от тебе като президент! Искаме БГ футбола да тръгне в друга посоко освен само надолу! Махай се и си вземи дружките и некадърното синче