Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

Военен конфликт заради Украйна е възможен, смята генералният секретар
Обновена: 7 яну 2022 21:21 | 7 яну 2022 21:09, Красимир Ангелов
341
Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа
Снимка: БГНЕС

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса.

Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само за Украйна и Грузия, но и за Финландия и Швеция, ако тези страни вземат решение да встъпят в организацията.

Още по темата
"Разширяването на НАТО и ЕС помогна реално през последните десетилетия в Европа да се разпространят и укрепнат свободата и демокрацията, затова този процес е жизненоважен", смята Столтенберг. Той подчерта, че НАТО неведнъж през последните години е показвала, че "нашите врати остават отворени".

"Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни", подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

По време на видеоконференцията външните министри на държавите от НАТО обсъдиха съгласуваната позиция в отговор на руските инициативи за европейска сигурност, която ще бъде обсъдена в Брюксел на 12-13 януари на първата от 2,5 години среща на Съвета НАТО-Русия.

"Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Едно от исканията на Русия към НАТО е отказът на алианса да предприеме действия за привличане на Украйна и Грузия към НАТО и денонсирането на политическото изявление на срещата на върха на НАТО в Букурещ от април 2008 г., че и двете страни в бъдеще ще могат да станат членове на алианса.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
14
 
7
 
! Отговори
то ясно преди 2 години
инак алтернативата е руски танкове казахстански стил, лагери и масови гробове
254
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция и Финландия се молят да влязат в НАТО че да им докара демокрация, Ся са много зле горките скандинавци.
253
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столтенберг, ти не си със всичкия си, ако наистина ни будалкаш с лъжата си, че нато разпространявало някаква си демокрация! Това поражда въпроса кой и от къде намира такива изкукали функционери да ги слага начело в Европа - примерно фон дер ***, Борел, Столтенберг и цялата тайфа негодници, които управляват EU?
252
0
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 години
До Братята американци Като туристи!
251
5
 
35
 
! Отговори
3 преди 2 години
Демокрация на върха на щиковете!?Благодарим,дръжте си я у вас!
250
0
 
3
 
! Отговори
Не знам но не съм преди 2 години
съгласен....хи хи....пфу.
249
30
 
1
 
! Отговори
Братята американци преди 2 години
са винаги добре дошли в България.
248
2
 
31
 
! Отговори
За България преди 2 години
Много жалко, че пак сме на грешната страна... Преди бяхме с Германия, защото *** ни политици са отишли да си търсят цар в чужбина...Фердинант съвсем нормално е бил с Германия....Сега , тук вече хич не разбирам причините, но сме с Америка! Защо? Да влизаме във война с Русия, защото не зачитала демокрацията...Господи , прости ни! Не позволявай да се стига до там, грешката ни да ни погуби! Амин!
247
1
 
27
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Този е Никой,или нещо,като партиен секретар,който провежда партийната политика и обработва партийните и непартийни членове.Нещо като Цачева,Чекмеджан,Прероден Пастиркин, Фандъкът,Драгалевския Ай дук и др. На млади години.Сиреч - от него нищо не зависи, а от Империите на Злото,които го хранят.
246
2
 
25
 
! Отговори
ВънСатаНАТОотДомаНи преди 2 години
Този е Никой,но краварете и ингилизите му плащат добре,за да бълва зловония.
245
3
 
20
 
! Отговори
До 251 преди 2 години
"....е само белег на това какво и как е "строено"...." - стига с тия заучени СДС-арски клишета. Кремиковци беше необходим за икономиката и инфрастуктурата на България по онова време и си изпълни задачата. Трябваше да бъде затворен още 70-те години но хиляди хора щяха да останат без поминък. Сега е много лесно да чатиш на топличко през телефона но тогава бяха други времена и се създаваха Основите на България. Не искам да питам какво си направил Ти за България, освен че абсолютно нищо ?
244
18
 
8
 
! Отговори
До 270 преди 2 години
"...ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАААА. НЕ мога повече, пияндурниците от северноазиатските степи ни били "близки". Примитивите, които се наливат с одеколон, и са абсолютни нефелници, мързеливи и нагли, били "близки" с нас. Наглеците, които тероризират половината свят, били "родствен" народ..Хахахахха..." - няма да питам излизал ли си някога от село Джулюница, с такива неадекватни, истерични "коментари" каквото и да напиша би било грешка и без грам смисъл.
243
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо бъркаш юай Миталите Има Лакшми Митал който контролира Митал Стиил със седалище в Люксембург и най големият производител на стомана с комбинати във Франция Белгия и тн и Прамод Митал който с Томов окрадоха Кремиковци това са две различни шица с някаква роднинска неясна индииска връзка.
242
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че НАТО навреме хвана опита на Путин да вкара клин между САЩ и останалите съюзници от алианса и Украйна получи уверения (заедно с Грузия и други потенциални страни), че вратите му са отворени за тях.
241
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 267 "Българина така и не увря че няма по-близък и родствен народ от руския или поне народ който да не го мрази чак толкова" ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАААА. НЕ мога повече, пияндурниците от северноазиатските степи ни били "близки". Примитивите, които се наливат с одеколон, и са абсолютни нефелници, мързеливи и нагли, били "близки" с нас. Наглеците, които тероризират половината свят, били "родствен" народ. Хахахахха.
240
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 266 "Завод най често фалира от неправилно управление." А още по-често от неправилно (или да си го кажем както си е за комунистите - некадърно)управление плюс ТОТАЛНА неадекватност на бизнесплана му - като се започне от това, че е неефективен, и се свърши до това, че ако няма изкуствено създадена специално за него "реализация" на продукцията, е напълно неконкурентоспособен.Всички тези неща се наблюдаваха при Кремиковци. Даже факира на стоманлеярната индустрия Митал не успя да го спаси
239
2
 
2
 
! Отговори
До 261 преди 2 години
:....ще се окажеш наследник на Александър Македонски...." ....уффф...легам да спя, не може нормално да се дискутира.Българина така и не увря че няма по-близък и родствен народ от руския или поне народ който да не го мрази чак толкова. А в днешно време сам народ, държаеа без подкрепа няма да изкара дълго, което се и вижда. Хайде лека.
238
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завод най често фалира от неправилно управление.
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 263 "Имаш ли доказателства за това" Да, завода фалира няколко пъти.
236
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 261 "А ти не си ли крал кирилицата от Византия" Няма как да си "крал" нещо, което някой не е ИМАЛ, на първо място. Русофилите така яко са ви стиснали за мозъците, че единствената ви мисъл в такива разговори е на всяка цена да не се ос-те пред ГОСПОДАРЯ си. Самия факт, че се наричаш българин е СРАМ. На тези, които не знаят историята на създаването на българската азбука им е простено, ако не са наясно и ги излъжат. На теб не ти е. С такива като теб България СЪС СИГУРНОСТ ще изчезне.