Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

Военен конфликт заради Украйна е възможен, смята генералният секретар
Обновена: 7 яну 2022 21:21 | 7 яну 2022 21:09, Красимир Ангелов
341
Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа
Снимка: БГНЕС

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса.

Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само за Украйна и Грузия, но и за Финландия и Швеция, ако тези страни вземат решение да встъпят в организацията.

Още по темата
"Разширяването на НАТО и ЕС помогна реално през последните десетилетия в Европа да се разпространят и укрепнат свободата и демокрацията, затова този процес е жизненоважен", смята Столтенберг. Той подчерта, че НАТО неведнъж през последните години е показвала, че "нашите врати остават отворени".

"Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни", подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

По време на видеоконференцията външните министри на държавите от НАТО обсъдиха съгласуваната позиция в отговор на руските инициативи за европейска сигурност, която ще бъде обсъдена в Брюксел на 12-13 януари на първата от 2,5 години среща на Съвета НАТО-Русия.

"Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Едно от исканията на Русия към НАТО е отказът на алианса да предприеме действия за привличане на Украйна и Грузия към НАТО и денонсирането на политическото изявление на срещата на върха на НАТО в Букурещ от април 2008 г., че и двете страни в бъдеще ще могат да станат членове на алианса.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 242 "Не знам какво са ни крали руснаците" Не знаеш или се правиш, че не знаеш? Американците превърнаха Мариците от технологично изостанали в топ инфраструктурни обекти с екстензивна реинвестиционна програма, а общините в които се намират, са с един от най-високите приходи в България. За разлика от Лукойл, който не плаща и стотинка на държавата а дере стотици милиони печалби всяка година. Златните мини бяха ЗАКРИТИ през 80те заради екологичната катастрофа от експлоатацията им.
214
3
 
2
 
! Отговори
До 238 преди 2 години
".....Руснаците ни крадяха по всякакъв възможен начин и продължават да го правят най-нагло....." - разбираш сега защо Господ ни е събрал с Макетата на едно място да се мъчим и дърляме. Ти му обясняваш с факти, аргументи, ясно, то се затворило като мишка и неговото си бае. Какво може да "открадне" Русия от бедна, самоокрала се, саморазпродала се България. Шепа народец колкото един град и от цял свят пък баш точно нас ще крадат ? Пък и кво да ни земат - киселото мляко, сиреньето, мусаката ли ??
213
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
до 231 Впрочем, освен, че такова нещо не е имало де факто, човек само трябва да види какво руснаците "уж" били съгласни да направят: да СПРАТ ДА ОКУПИРАТ държави! Като че ли окупацията на държави е нещо, което е издържано в НОРМАЛНИЯ свят!И това било въпрос на "мъжка договорка".Най-жалкото и фалшиво фантазиране. Впрочем,не"мъжки договорки". Руснаците не си спазват ПИСМЕНИТЕ ТАКИВА, каквото имат с Украйна: предаване на ядрените оръжия на Украйна, срещу фиксирането на границите й -включително Крим
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До анонимен 209/237 Когато поставяш някой, който те мачка теб, държавата ти, достойнството ти, езика ти над себе си, въпреки всичко, си ТОЧНО ТОВА. Ако се срещнем, ще има разплакани, определено. За твой късмет, едва ли ще е в този живот.
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 230/234 Руснаците ни крадяха по всякакъв възможен начин и продължават да го правят най-нагло. Знаеш ли, че Лукойл е ЕДИНСТВЕНАТА губеща рафинерия в Европа? Тя не е губеща, просто руснаците са си прокарали лобита и никой не ги контролира. С десетилетия България плащаше най-скъпия газ в Европа пак от "братята". ДА не говорим за културните набези на руснаците над идентичността ни исторически и в последните години.
210
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен 209 преди 2 години
Аз съм русофил до мозъка на костите си!Получих образованието си в знаменит университет!Запознах се с с руската и СВЕТОВНАТА култура там!Видях Европа там!Запознах се с големи учени, прекарвах цели дни в богати библиотеки, в световни музеи, слушах велики изпълнители, гледах уникални постановки!Шедьоври на архитектурата! Докоснах с до дълбоката душа на истинския руснак!Влюбих се в музикалния, богат, прекрасен руски език!И някакво червяче да ме нарече роб!Ако ни се кръстосат пътищата,ще те разплача
209
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
До 231 "Между Горбачов и Рейгън имаше джентълмендко, мъжко споразумение СССР да се изтегли от Източна Европа в замяна без НАТО в Източния блок." Хем пишеш да се чете Историята, хем не я знаеш. Такова нещо не е имало. Дори Горбачов, който в едно интервю казва, че е получил "уверения" (точните му думи са " включително хората, които ни обещаха, че няма да мръднат един сантиметър на Изток") в по-късни интервюта признава, че въпросът за разиряването на НАТО ИЗОБЩО не е бил ПОВДИГАН по това време
208
1
 
3
 
! Отговори
До 232 преди 2 години
".....В името на какво? На всяка геаница има буферна зона. И с причина!....." - ако Макетата разположат Скъдове по границата с България че уж ги заплашва, що ще кажеш ? :))
207
0
 
3
 
! Отговори
До 230 преди 2 години
"...след това трябва да СИ МУ РОБ!"..." - човек слез на Земята, огледай се. Кой с какво те заплашва, иска да те пороби и защо да го прави след като просто Няма какво да вземе ??? С какво сме по-"специални", "ценни" и "богати" от Румъния, Полша, Унгария, Чехия та някой някъде далечната Масква в тъмни доби да крои пъклени планове да ни завладее, пороби, унищожи. Ми не си добре човеко. Та ние сме зависими дори само от газа, горивата и АЕЦ, още накъде ? Някой да те врътнал кранчето, спрял урана?
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друзя очертават се теи империи които ще контролират Света Русия Китай и Турция.Запада и Сащ ги немя у схемата беше квот беше.
205
0
 
0
 
! Отговори
(£( преди 2 години
Моля??? В името на какво? На всяка геаница има буферна зона. И с причина!
204
1
 
2
 
! Отговори
До 227 преди 2 години
"....Време е да спрете да наричате нещата с обратните на това, което са имена..." - Историята твърди друго и затова е много ценна и полезна наука. Между Горбачов и Рейгън имаше джентълмендко, мъжко споразумение СССР да се изтегли от Източна Европа в замяна без НАТО в Източния блок. Уви западните джентълмени вече не са старите джентълмени и НАТО разположи военни бази и ракети в страните от бившия Варшавски договор. И кой сега е виновен ?
203
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 209...."...няма обяснение на поведението на русофилите, че щом някой е допринесъл за СВОБОДАТА ТИ, след това трябва да СИ МУ РОБ!"...."Роб" е любимата дума на роба, неговото универсално обяснение за собственото му нищожество! Ти си от робски произход - предците ти са коленичели пред минаващия турчин, имаш робско мислене и държание и го джиросваш на другите! Моите са секли заптийски глави, един се е бил в страховити битки с французите, друг е бил много ефективен и смел антифашист!
202
6
 
2
 
! Отговори
До Христо Христов преди 2 години
Каква Съветска, Съюзна Република ? Нали сме в ЕВРОПА и е вге ме да станем Европейци. Ти къде искаш да сме - в Европа или в ОНД ?
201
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 225 Приятелю, нещо жестоко си се объркал, Русия е тази, която "ще взема военни мерки" срещу разширяването на НАТО, Русия е тази, която има изцяло пропагандни телевизии за война, Русия върти нон стоп филми за ВСВ и си прави анимацийки за безаналоговите им оръжия, в Русия по площадите вместо статуи има тропосани танкове. Време е да спрете да наричате нещата с обратните на това, което са имена.
200
4
 
2
 
! Отговори
До Христо Христов преди 2 години
".....Но как неграмотен и комплексиран про'стак да го вдене?!..." - именно точно и аз това питам....без да те обиждам ? Нали трябва и ние да имаме някакъв принос към ЕС, да сме Европейци, а какъв е той ?
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде бе, НАТО, кога започваш войната с Русия? Искаме да гледаме по СНН новата Зиман буря. Сега е моментът за абонамента. Пуснете нещо ново по вашите пропагандни телевизии. Хитлер се изтърка. Този човек го въртите в гроба и не го оставяте на мира. Дайте да видим сега вас на негово място. Вие как ще се справите с Русия. Много знаете и много акъл давате по документалните си филми. Хайде да ви видим вас.
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Пак те питам, ти защо не се "оправяш" ако само драскаш за ЕС?
197
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 217 "БВП е точно нищо.Нищо от създаденото не е базирано на нова технология а на технологии отпреди 50-60 години да не говорим че всичко се краде промишлен шпионаж например умните хоря не се разпределят там където фалшивото бвп е най голямо." Че, то ако е така руснаците съвсем никакви не са. На тях буквално половината им БВП е от неща които "извират от земята".
196
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
ЕС трети в света след Бутан и Северна Корея изоставиха БВП и изобретиха свой собствен критерий за благодиленствие, включващ гей правата като критерий.