Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

Военен конфликт заради Украйна е възможен, смята генералният секретар
Обновена: 7 яну 2022 21:21 | 7 яну 2022 21:09, Красимир Ангелов
341
Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа
Снимка: БГНЕС

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса.

Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само за Украйна и Грузия, но и за Финландия и Швеция, ако тези страни вземат решение да встъпят в организацията.

Още по темата
"Разширяването на НАТО и ЕС помогна реално през последните десетилетия в Европа да се разпространят и укрепнат свободата и демокрацията, затова този процес е жизненоважен", смята Столтенберг. Той подчерта, че НАТО неведнъж през последните години е показвала, че "нашите врати остават отворени".

"Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни", подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

По време на видеоконференцията външните министри на държавите от НАТО обсъдиха съгласуваната позиция в отговор на руските инициативи за европейска сигурност, която ще бъде обсъдена в Брюксел на 12-13 януари на първата от 2,5 години среща на Съвета НАТО-Русия.

"Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Едно от исканията на Русия към НАТО е отказът на алианса да предприеме действия за привличане на Украйна и Грузия към НАТО и денонсирането на политическото изявление на срещата на върха на НАТО в Букурещ от април 2008 г., че и двете страни в бъдеще ще могат да станат членове на алианса.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Христо за къде е България без Европа ?" - способните и работливите ВИНАГИ се оправят." А ти защо не се "оправяш" ами все ЕС ти пречи?
194
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 214/215 "За "рекордния" БВП около Танзания разбрахме" Това опит за омаловажаване на българския БВП ли трябваше да бъде? Може би трябва да се запознаеш с това колко е голяма Танзания, колко население има, какви природни и други богатства, какви са основните пера в БВП и т.н. :)))) Впрочем, ние имаме повече патенти от Босна и Херцеговина, Сърбия, Латвия, Естония, Хърватска и т.н. все държави "от нашата черга".
193
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 198"... Христо за къде е България без Европа ?" - способните и работливите ВИНАГИ се оправят. Неграмотните и некадърни мързели имат нужда от някой друг да ги храни. Лошото е, че демокрацията направи точно те "да са" България, която проси парите на "Европата" отдавайки независимостта си. Но как неграмотен и комплексиран про'стак да го вдене?!
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО май е обърнало резбата. Военна организация и военен съюз да говори за демокрация? НАТО е непео и организация на кармелитките и жени за мир.
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БВП е точно нищо.Нищо от създаденото не е базирано на нова технология а на технологии отпреди 50-60 години да не говорим че всичко се краде промишлен шпионаж например умните хоря не се разпределят там където фалшивото бвп е най голямо.Че произвеждаш не значи че си умен нито че произведеното е високотехнологично.Общо взето всички технологии са ясни на развитите народи извън Африка и Латинска Америка.
190
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО да застане и да каже ще се бие ли с Русия? Да започва, ако ще почва, че да гледаме сеиир реалити, как се крият по дупките из Западна Европа. Или навеки да замлъкне. НАТО е военна организация. Там няма демокрация. Ще се бие ли, или няма да се бие? Това е въпросът. Или да се бие, или да се скрива и покрива в срам. Цветни революции и ЦРУ операции в чужди държави, пращане на ислямистки бойци в Казахстан не са достойни за военната организация НАТО. Играят като подлеци.
189
3
 
4
 
! Отговори
До 214 преди 2 години
Има Реални методики за Оценка кой си какво си и това е БВП, Патенти, Технологии. За "рекордния" БВП около Танзания разбрахме, сподели какво сме изобретили, патентовали, създали технология от 30г насам ? Инак знам че съм най-красивия и умния, ама само на нашия "етаж" в мазето :))
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината е .. Истината е, че си такъв, какъвто се направиш, а това дали си голям или малък спрямо някой друг не пречи на нищо. Ние сме нужни на себе си, не е нужно да сме нужни на "някой друг", за да се уважаваме. Има разлика между това да се правиш, че не си част от реалния свят, и това да оценяваш правилно реалния свят. България, като всяка друга държава, има ценност като такава, като партньор, съюзник и възможности. Някой може да ви казва, че те са никакви: игнорирайте го.
187
2
 
1
 
! Отговори
Истината е .. преди 2 години
...че сме толкова дребни, нещастни и незначителни с вечно протегнатата за просия ръка, че на никого нито сме нужни, нито интересни. Дори и на лакомия Ънкъл Сам. Всякакви инсинуации че някой от някъде иска специално да ни нападне, завладее, ограби и малтретира са инсинуации на комплексари желаещи да изглеждат "значими" и "фактор" някъв си. Все едно приказките от 1001 нощ на Макетата ча България "застрашавала" тяхната сигурност. Подсмихваш се и скролваш надолу - какво да му "вземеш" на въшльото ?
186
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е бла бла не могат да бият Русия нито Китай защото нямат основяие да го правят техните плямпания не са базирани на нищо а само на жажда за кражба което не е довод.
185
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 205 "И аз не искам да търпя германофили в София ама ги търпя нали" Какви "германофили в София" бълнуваш? В София няма никакво друго видимо присъствие на чужда страна освен на една. В паметници, имена на основни институции, булеварди и улици и т.н.
184
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Затова в Казахстан се лее кръв,ясно.
183
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 203/206 Виждам, че освен родоотстъпник си и арогнатен, но ако наистина вярваш в Господ (щом така го споменаваш) да знаеш, че това, което си написал ВАЖИ И ЗА ТЕБ! Впрочем, и до ден днешен няма обяснение на поведението на русофилите, че щом някой е допринесъл за СВОБОДАТА ТИ, след това трябва да СИ МУ РОБ! Смисъла на свободата е да си свободен, а не просто да смениш едно робство с друго. Русофилите още не са дали отговор на това защо са роби на руснаците.
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли а бе я кажи че ако не бяхме с нацистите ВСВ Македония щеше да е българска още
181
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 204 "Не бяхме ли под давление на Бисмарк разделени на Берлинският конгрес" Не, били сме разделени по силата на договор, който Русия е подписала на 2 януари 1877. Руснаците много добре са знаели какво следва от техния "предварителен" договор. Русофилите продължават да лъжат за историята ни, дори и до този ден, въпреки, че всичко може да бъде проверено.
180
1
 
2
 
! Отговори
До 203 преди 2 години
".....НЕ на Русия и СЪС СИГУРНОСТ НИЩО от това..." - ми тогава що ревеш че Макетата ти краднат историята, пикат на паметниците и гробовете на българските войници загинали там. То даже не били български а македонски войници "самоубили" по нещастен случай. Недей така бе човек Господ забавя но не забравя.
179
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз не искам да търпя германофили в София ама ги търпя нали в смисъл не съм тръгнал с автомат и мотор да ги разстрелвам по колите им.
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бяхме ли под давление на Бисмарк разделени на Берлинският конгрес
177
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 197/202 "човек за да има БЪЛГАРИЯ го дължиш само на РУСИЯ, независимо интересите които е имала" Не. За да има България го дължа на стотици и хиляди обстоятелства. НЕ на Русия и СЪС СИГУРНОСТ НИЩО от това по никакъв начин не означава, че трябва като българин да търпя посегателствата върху идентичността и държавата ми от страна на руснаците. Вие ако искате си продавайте и душите, както виждам, че доста сте направили, това си е ваш проблем. Нямаш капка себеуважение, затова ще изчезнеш.
176
0
 
9
 
! Отговори
До 197 преди 2 години
"....България е създадена по МЕЖДУНАРОДНО РЕШЕНИЕ...." - човек за да има БЪЛГАРИЯ го дължиш само на РУСИЯ, независимо интересите които е имала. Бъди елементерно Благодарен и виж Сан Стефански Мирен договор за да ти се изяснят нещата.