Мащабна кибератака срещу украински правителствени сайтове

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия
14 яну 2022 10:41, Елка Василева
80
Мащабна кибератака срещу украински правителствени сайтове
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма кибератака засегна днес украинските правителствени сайтове, предаде Франс прес.

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия. Тя става в контекст на засилено напрежение между Киев и Москва и между Запада и Русия заради Украйна.

Засегнати са сайтовете на министерството на външните работи, на образованието и науката, на министерството на извънредните ситуации и на други министерства и ведомства.

Преди сайтът на външното министерство да стане недостъпен заради атаката, там се появи послание от авторите й. То беше публикувано на челната страница на сайта на украински, руски и полски.

"Украинци, страхувайте се и се подгответе за най-лошото. Всички ваши лични данни са качени в интернет", гласеше посланието. То бе придружено и от няколко символа, сред които и лого със задраскано украинско знаме.
Украйна на няколко пъти бе мишена на кибератаки в последните години.

През 2017 г. киберпирати поразиха няколко критично важни инфраструктури, а през 2015 г. атака имаше срещу електропреносната мрежа на страната.

Американското правосъдие съобщи през октомври, че е обвинило шестима агенти на руското военно разузнаване за тези кибератаки, но също и за други атаки по света, като например и тази срещу Еманюел Макрон преди президентските избори през 2017 г.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Копирането не върши работа, когато адресата прави нещо различно" - и какво различно правите ? Само го карате по тактиката "крадеца вика - Дръжте крадеца!" И много се обиждате ако някой го отбележи!
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До реципрочно Копирането не върши работа, когато адресата прави нещо различно. Само ви лъсват тактиките, нищо повече. :)
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48 "демагогия", "ужас и паника" са емоционални пропагандни думички, които нямат нищо общо с фактите. Затова русофилите ги използват, когато нямат какво друго да кажат.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До американофилчетата: 6) демагогията е задължителна, за да изглеждате адекватни (но проверките на фактите ви довеждат до ужас и паника)
40
1
 
3
 
! Отговори
реципрочно преди 2 години
Тва американофилите сте още по-забавна пасмина. Чудите се какво да излъжете и да скриете, за да се убеждавате един друг и да прецакате когото може. Да се надяваме, че съкращенията в администрацията ще се погрижат да си имате истински проблеми.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ИМ КАЗА НА ОБРАТНИТЕ? - ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ НАТИСНА КОПЧЕТО.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До западни акота 6) копирането е задължително, за да изглеждаме адекватни (но приказките за "плащането от Запада" само потвърждава написаното.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Хихихи. Тва русофилите сте доста забавна пасмина. Чудите се какво да излъжете и да скриете, за да се убеждавате един друг. Да се надяваме, че съкращенията в администрацията ще се погрижат да си имате истински проблеми.
36
2
 
1
 
! Отговори
западни акота преди 2 години
Тактическите ходове на американофилите:1)крадеца вика - дръжте крадеца 2) не е вярно, такова нещо няма 2) такова нещо има, но не е в кръга на интересите ни 3) такова нещо има, голяма работа е, но ние сме защитници на 'доброто' (въпреки че е извършено срещу някого, който "случайно" точно в момента има проблем с тях 4) такова нещо има, голяма работа е, но няма начин да не е дело на 'демократичния запад', за да ги дискредитират 5) такова нещо има, но са 'трористи' (на които плаща Запада).
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия извърши някаква свввинщина. Листчето с "първа помощ" на русофилите: 1) не е вярно, такова нещо няма 2) такова нещо има, но не е голяма работа 3) такова нещо има, голяма работа е, но не са го направили руснаците (въпреки че е извършено срещу някого, който "случайно" точно в момента има проблем с тях 4) такова нещо има, голяма работа е, но няма начин да не е дело на противниците на руснаците, за да ги дискредитират 5) такова нещо има, но са НПОта в Русия, на които плаща Запада.
34
3
 
3
 
! Отговори
БАСЕ И МАЩАБА! преди 2 години
"Голяма кибератака засегна днес украинските правителствени сайтове" - сайтът на външното министерство на Украйна...Ъ! ??? И Тримата годишни посетители са дълбоко разочаровани!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: "Миролюбиво" и НЕ Е от Русия, а от западните "приятели" - подстрекатели търсещи кръв и зрелища!
32
2
 
4
 
! Отговори
бабини деветини преди 2 години
А може някой бандеровец да се спънал в захранването на switch-a или просто да са загубили aдмин паролата :):)
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миролюбиво от Русия.
30
4
 
5
 
! Отговори
Американокакашка преди 2 години
предвид интелектуалното ниво на американофилите - те знаят че капитан Америка и отмъстителите ще накажат злосторниците!
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бабини деветини Като се има предвид интелектуалното ниво на русофилите, нищо чудно да повярват на такава "версия".
28
3
 
6
 
! Отговори
бабини деветини преди 2 години
Версии: Никому ненужен и безизвестен уркаински сайт са го баннали защото не си е плащал лиценза и олеле! А може 'новината' даже да е съчинение по американски комикс, някой усетил, видял пострадал да има?
27
3
 
3
 
! Отговори
Пак ли? преди 2 години
Пак ли двамата КГБ агенти са натворили разни поразии?
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, тя Русия само се защитава от лошия Запад. Лош Запад, виж как я принуждават да прави кибератаки срещу други държави. Горката Русия.
25
2
 
5
 
! Отговори
ЕС Притеснения преди 2 години
ДООБРЕ! До българин - глу-пак : НАТО, онова беззъбо нещо дето само лае по руската мечка, ако мечката му скочи, кой ще го опази та от него да не остане само каишката?