Мащабна кибератака срещу украински правителствени сайтове

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия
14 яну 2022 10:41, Елка Василева
80
Мащабна кибератака срещу украински правителствени сайтове
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма кибератака засегна днес украинските правителствени сайтове, предаде Франс прес.

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия. Тя става в контекст на засилено напрежение между Киев и Москва и между Запада и Русия заради Украйна.

Засегнати са сайтовете на министерството на външните работи, на образованието и науката, на министерството на извънредните ситуации и на други министерства и ведомства.

Преди сайтът на външното министерство да стане недостъпен заради атаката, там се появи послание от авторите й. То беше публикувано на челната страница на сайта на украински, руски и полски.

"Украинци, страхувайте се и се подгответе за най-лошото. Всички ваши лични данни са качени в интернет", гласеше посланието. То бе придружено и от няколко символа, сред които и лого със задраскано украинско знаме.
Украйна на няколко пъти бе мишена на кибератаки в последните години.

През 2017 г. киберпирати поразиха няколко критично важни инфраструктури, а през 2015 г. атака имаше срещу електропреносната мрежа на страната.

Американското правосъдие съобщи през октомври, че е обвинило шестима агенти на руското военно разузнаване за тези кибератаки, но също и за други атаки по света, като например и тази срещу Еманюел Макрон преди президентските избори през 2017 г.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
ТАСС е упълномощена да заяви... :)))
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготовката за нахлуване на Русия в Украйна тече с пълна сила. Все още Путин не може да вземе окончателно решение, дали да воюва или да си подвие опашката. Ако воюва ще загуби всичка, ако не воюва ще изгуби малка част от липващият и без друго авторитет.
2
4
 
12
 
! Отговори
Achtung Achtung преди 2 години
ВНИМАНИЕ, ГОВОРИТ МОСКВА!
1
18
 
8
 
! Отговори
what the f*ck преди 2 години
Хибридната война на Кремъл срещу Украйна вече започна. Очаквайте до седмица две и истинската.