България ще излезе със съобщение в подкрепа на териториалната цялост на Украйна

Руските войници по границата се увеличават
Обновена: 16 фев 2022 19:00 | 16 фев 2022 19:00, Нели Христова
94
България ще излезе със съобщение в подкрепа на териториалната цялост на Украйна
Снимка: БГНЕС

След близо двучасово закрито заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание, на което беше изслушан Н. Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко за актуалната ситуация в страната му, външният министър Теодора Генчовска съобщи, че България ще излезе до минути със съобщение в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна на фона на гласувания закон в Руската Дума за признаването на Донецк и Луганск за независими републики.

Искането за тази реакция на МВнР е направено чрез нота от Москаленко. Генчовска посочи още, че към мометта съюзниците по НАТО нямат достоверна информация, която да потвърди руско изтегляне от границите с Украйна. 67 българи са се регистрирали на пратформата за евентуално еваукация оттам, като двама при нужда ще бъдат изведени чрез конвой.

Самият Виталий Москаленко съобщи, че съобщенията и видеоматериалите за изтегляне на руски войски не са достоверни и са част от хибридната кампания на Русия. Той призова България за помощ чрез предоставяне на въоръжяние, бронежилетки, медицински изделия.

„Относно информацията за изтеглянето на руски военни части, всъщност количеството на руски войски по границата с Украйна се увеличава“. Това заяви посланикът на Украйна Виталий Москаленко, предаде репортер на БГНЕС.

Руските войници по границата с Украйна са се увеличили и няма регистриран спад.

„150 000 руски войници се намират до границата с Украйна. Тези рекламни парчета, които са били показани по руската телевизия не отговарят на истината. Не съществува доказателство за тяхното изтегляне“, каза посланикът.

Москаленко поиска помощ от страна на България, каквато Украйна получава и от други страни членки на НАТО.

„Много сме благодарни на България, че поддържа териториалната цялост на Украйна и за позицията на страната ви срещу анексията на Крим. Бихме искали да получим определен вид отбранителни въоръжения. Бронирани жилетки, каски, медицински изделия“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
15
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
българите подкрепяме Украйна.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахалник
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби В Болград всички общински училища предподават български език до 4ти клас, а българския език има статут на официален език.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Започна с общите приказки, което се случва винаги, когато те хванат в поредната акция по пробутване на зловредни руски опорки. Няма смисъл да продължаваме дискусията - такива като теб не са българи. Ориентирай се към някой руски форум, там да се доказваш колко си "полезен". В България си вреден.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Венелин Българските деца в Украйна изучават Български език до 4ти клас дори и в украинските училища. Разпространяваш лъжи.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА РУСКИЯ ЕЗИК. Лъснаха ти мотивите да наричаш украинците с имена. Българските интереси ти служат само за параван за да се хвърляш на амбразурата за руските такива. Друг път не лъжи. Срам ме е, е имам такива сънародници като теб, които са готови да затрият българското за потупване по рамото.
30
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Тази статия няма да я чета !!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Български език в Украйна може да се изучава, а етническите българи го учат до четвърти клас дори в украинските училища. Пак питам, защо лъжеш, че украинците забранявали на българите да изучават български език? И ти ги наричаш лицемери!
28
2
 
0
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Остана и някой да го прочете. Съмнявам се, че и авторите ще го направят
27
1
 
0
 
! Отговори
Другата истина преди 2 години
В момента ! В момента отношението заплата към цена на хяба е 30% обеняване! и нама спестявания при обикновените българи! Ба тоз рай капиталистически! 30 години по-късно!
26
0
 
1
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
Че българинът може да си намери за.... като си използва двете ръце
25
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Никоя нация не се облагодетелствала толкова много от войни както американската.
24
0
 
1
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
Че Р ъБъ надмина БВП на НъРъБъ ако не се приравнява доларът от 1986 г. С доларът от 2021 година.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес по хоризонт, руския открит говорител на Путин в България Николай Малинов. Каза , че от Крим се изтегля руската армия. Това е предположено от него преди седмици в разговор пред медиите. Ако това е истина . То украинската армия може да се върне на Крим без да се ползва оръжие. Крим не е призната от международната общност като руска територия. А каква е истината???? Може би от Възраждане ще я кажат.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Значи знаеш за това не заради българските училища, а заради руските такива! Не те ли е срам като българин, че се криеш зад "притеснениня" за българските училища, за да пробутваш руските интереси в Украйна? Поредния случай, който уж българин (но всъщност русофил), поставя руснаците пред собствената си родина. Срам.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според фалшивите новини разпространявани от американското разузнаване през последните дни, днес Русия трябваше да е нападнала Украйна.
20
2
 
1
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
Че преди 1878 година политическа единица България нямаше и така и трябваше да остане.Лошите руснаци с помоща на румънци и финландци ни развалиха табиета.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Точно така. Боби е тук буквално с це да разпространява руски опорки. Дажи и когато се прави на занесен е с тази цел. Сега чакай поредното неадекватно излияние отиващо в съвсем друга посока. Пак с такава цел.
18
0
 
1
 
! Отговори
Истина е, преди 2 години
Че благосъстоянието на обитателите на Р ъБъ се увеличава.
17
1
 
0
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
Че в Р ъБъ няма корупция.