България ще излезе със съобщение в подкрепа на териториалната цялост на Украйна

Руските войници по границата се увеличават
Обновена: 16 фев 2022 19:00 | 16 фев 2022 19:00, Нели Христова
94
България ще излезе със съобщение в подкрепа на териториалната цялост на Украйна
Снимка: БГНЕС

След близо двучасово закрито заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание, на което беше изслушан Н. Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко за актуалната ситуация в страната му, външният министър Теодора Генчовска съобщи, че България ще излезе до минути със съобщение в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна на фона на гласувания закон в Руската Дума за признаването на Донецк и Луганск за независими републики.

Искането за тази реакция на МВнР е направено чрез нота от Москаленко. Генчовска посочи още, че към мометта съюзниците по НАТО нямат достоверна информация, която да потвърди руско изтегляне от границите с Украйна. 67 българи са се регистрирали на пратформата за евентуално еваукация оттам, като двама при нужда ще бъдат изведени чрез конвой.

Самият Виталий Москаленко съобщи, че съобщенията и видеоматериалите за изтегляне на руски войски не са достоверни и са част от хибридната кампания на Русия. Той призова България за помощ чрез предоставяне на въоръжяние, бронежилетки, медицински изделия.

„Относно информацията за изтеглянето на руски военни части, всъщност количеството на руски войски по границата с Украйна се увеличава“. Това заяви посланикът на Украйна Виталий Москаленко, предаде репортер на БГНЕС.

Руските войници по границата с Украйна са се увеличили и няма регистриран спад.

„150 000 руски войници се намират до границата с Украйна. Тези рекламни парчета, които са били показани по руската телевизия не отговарят на истината. Не съществува доказателство за тяхното изтегляне“, каза посланикът.

Москаленко поиска помощ от страна на България, каквато Украйна получава и от други страни членки на НАТО.

„Много сме благодарни на България, че поддържа териториалната цялост на Украйна и за позицията на страната ви срещу анексията на Крим. Бихме искали да получим определен вид отбранителни въоръжения. Бронирани жилетки, каски, медицински изделия“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Боби....... Лъжеш момиче, лъжеш и разпространяваш руска дезинформация. Никой в Украйна не забранява изучаването на родният език на малцинствата. Става въпрос, че ДЪРЖАВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В УКРАЙНА СЛЕДВА ДА СЕСЕ ИЗВЪРШВА НА УКРАИНСКИ ЕЗИК. Както в България се извършва на б лгарски. Който иска може да си направи частно училище, да събира такса и да обучава на какъвто език иска. Но за да се признае трябва да се държат приравнителни изпити.
15
2
 
4
 
! Отговори
Истината е, преди 2 години
Че в Р ъБъ работят граждани на Украина, а българските граждани не искат да работят.
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На руска информация не се вярва. Тя може да се променя, че и самите руснаци да се заблуждават. В тая държава НИКОЙ И НИКОИ , не носят ОТГОВОРНОСТ. Всяка заповед е пред последна за Къси срокове. Заблудата , лъжата се приема за нормално. А за корупция превод нямат
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ще излезе до минути със съобщение в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и ще стрсне Путин да спре признаването на ЛДНР за независими републики. В същото време руски военни от Тихоокеанския флот на РФ успешно откриха и прибраха суперсекретното оборудване, изоставено от американската подводница клас "Вирджиния", която преди дни наруши руската морска граница и беше прогонена от ТОФ РФ фрегатата "Маршал на СССР Шапошников".
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс Цял ден "решавате" същия "проблем" в темата, че руснаците уж се изтегляли. Не ви минава номера.
11
15
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Истината е, че Русия винаги е била и в момента е Империята на злото!
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Защо лъжеш? Украинската реформа се отнасяше до украинските училища и не засяга такива съзададени специално от държавите, чийто граждани имат друго самосъзнание.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме съобщение от ул."Козяк" каквото ни съобщят, това ще съобщим.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вие от управниците вбг внимавайте какво говорите че пак ще плачете че газа е много скъп колко ще говорите против русия по с къпо ще платите вземете пример от виктор урбан газа му е стотинки
7
1
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не се занимавайте с хохлите.Имаме по-важни проблеми за решаване.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съобщаваме, че не знаем какво да съобщим война нЕма и съобщение нЕма.
5
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става, русофилите, нали руснаците "се прибраха"? До такива отклонения води руската телевизия!!!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посланикът призова България за помощ чрез предоставяне на въоръжяние,))))Че от къде? Ние нямаме за нас, освен няколко пушки кремъклийки от музейте в страната.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тези рекламни парчета, които са били показани по руската телевизия не отговарят на истината." Мдаааа. Никакви изненади.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите комсомолци станаха по - големи ястреби от ВПК на САЩ. П. С. Как ще подкрепим независимостта на Украйна (50м човека) срещу Русия (140м) човека?
1
3
 
5
 
! Отговори
Съчинение по картинк преди 2 години
Картинката е от сборник за психоанализа - можеш да си интрпретираш петното според тъмните дебри на подсъзнанието! Показателна статия!