Ключовият град Николаев под всекидневен обстрел

Пробив тук ще доближи руските сили до Одеса
36
Ключовият град Николаев под всекидневен обстрел
Снимка: БГНЕС/ЕПА

В Николаев всеки ден има обстрел. Руснаците са в покрайнините на изток и юг, удрят околните села и принуждават хиляди да бягат. Виенето на сирената за въздушно нападение е прелюдия към удар отдясно, докато колата ни си проправя път през предградията на това голямо пристанище. Пушек на няколко километра потвърждава попадението на друга ракета, разказва в своя репортаж журналистката от Би би си Лаура Бикър.

Николаев беше един от първите нападнати градове, когато започна инвазията. Руските сили се приближиха до границите на града, но бяха изтласкани. Този регион е ключов за руската стратегия за завземане на цялото южно крайбрежие. Пробив тук би позволил на силите на Кремъл да се приближат до Одеса на 130 км на запад - най-голямото гражданско пристанище в страната. След това Владимир Путин може да завърши своя сухопътен мост до Приднестровието, което се е отцепило от република Молдова.

Руските атаки се засилиха през последните седмици, което породи опасения, че ако Кремъл надделее в Донбас, тогава той ще съсредоточи силите си на юг и ще опита отново да превземе Николаев.

Управителят на града Виталий Ким ми казва, че последните въздушни атаки на юг са били насочени към украински контраофанзиви.

„Николаев, като Херсон, като Мариупол, е отключваща точка за руснаците“, каза той. "Те са разочаровани, че контраатакуваме. Имаме мотивацията и волята да победим. Това е нашата земя и ще направим всичко възможно."

Той стои пред бившия си офис, сградата на областната администрация, която бе разкъсана от крилата ракета през март, убивайки 36 души. По-рано тази седмица двама души бяха убити, когато руснаците обстрелваха жилищен блок и детска площадка.

Г-н Ким е наясно с рисковете от оставането. „Не знам какво е вече да живееш нормален живот. Много ми се иска да сложа край на войната, но не мога. "Засега имаме само една цел. И всичко, всеки човешки ресурс, пари, време се изразходват само за победа."

През 2017 т. населението на града е било малко над 486 000 души./БГНЕС, BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей поредната журналистическа лъжа от мен да мине пропаганда нема да се спирате без страм и честт вие сте хора на фашистка украина.рус ви освободи царевна а вие го обърнамхте обратно и сега правите същото
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички логистики за доставяне на оръжие и местоположение. вече се унищожават без сантименталности. Дават им непрекъсното оръжие на украинците, те го крият в сгради на цивилни. Това е.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 И ти разбира се си изпаднал в дълбока амнезия за предишните 8 години преди военната операция. Ца кое по.точно. За окупирането на Крим или за руските военни в Донбас и опита да ги окупирате. Или за изселването на укранците оттам, за да прочистите етнически населението. Или за Осетия, Абхазия, Приднестровието. Я ми припомни. Или по назад - Курилите, половин Сибир от Китай, Ичкерия, Татаристан, Башкирия, Ингушетия. Някой от по-малките народности почти изчезнаха заради руската любов.
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"сградата на областната администрация, която бе разкъсана от крилата ракета през март, убивайки 36 души". БиБиСи казва през МАРТ!!!!!!!!!!!!!!!
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Може би са се борили с полското влияние не мислиш ли ? Велика историческа мисъл. Ама и полща е била окупирана от руската империя или са искали за прекъснат украинското влияние в Полша. Четете я тази история. И не само тази от ЗК на Москва. Ами във окупираната Финландия с какво са се борили тогава. Сигурно и затова радселват кримските татари, етническите българи и подтискат кацазите. Заради полското влияние ли.
17
7
 
7
 
! Отговори
L. преди 1 година
Лично аз считам, че Спецоперацията се превърна в Наказателна спецоперация. Така мисля.
16
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господа рашистански ***, кажете поне едно зиг хайл де, поне да демонстрирате любовта си към нисичкия ви и плешив вожд.
15
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Доволни сме. Браво. гордей се, че в 21 век човек е доволен от избиването на хора. Бэди горд. Наистина рускоробите достигане нови висоти във ващият морал. Вяма по.моралво и човекорюбива от тава да разрушиш есин град и да убиваш цивилви. Голяма гордост за един рашист.
14
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 А знаеш ли, че малоруският, тока руснаците казнат на украинският, е цабранен с декрет от руският император през 1876 година. Защо забраняват да се говори на малоруски, да се издават книги и вестници и се затварат читалища, като уж говорат един и същи език. А знаеш ли, че сегашният химн на Украйна го има на запис от 1908 година. И не е на руски. Това, че е окупирана от руската империя не означава, че не съкествува украинска нация и език.
13
19
 
10
 
! Отговори
УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО преди 1 година
Още търся санкциите на запада срещу Украйна от 1954 година , когато Русия и подарява Донбас Херсон и Крим . А и минското споразумение, където Украйна се отказва от фашизма , ядрени оръжия и натовските апетити за граница с Москва .
12
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко голям смях е, че дивите азитски руски орди изтриват градове от земята. Смей се и се гордей, че си човек. За теб това е най-хуманното нещо. Бъди горд и го показвай и щазвай навсякъде как се смееш и си доволен от убийствата и разрушенията. Покажи, че си горд от хумаността на сатрапите от москва.
11
17
 
5
 
! Отговори
До8 преди 1 година
Ее вярвам ти, туко що гледах картата. Хахха
10
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките стрелят по жилищата на хората, вчера и манастир са запалили. Стига сте ги защитавали.
9
23
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
И ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПОНЯКОГА КАЗВАТ ТАКИВА НЕЩА , АМА ТАКА СЕ СМЯХМЕ , ТАКА СЕ СМЯХМЕ !!!
8
20
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Наистина си кукуруку.
7
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв див възторг, че рускопитеците разрушават градове и убиват цивилни. Това ли е нашата мечта. Дивото азитска русия може само да убива, разрушава и поробва. Колко пропаднали и болни мозъци има в България. Продължавайте да показвате възторга и удоволствието от убийствата и разрушенията. Ог гова по-добра рекла за руският манталитет няма. Да гивее РуZZия касапина на Европа. Дано сте доволни от това.
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асан, в Новорусия и на Кримския полуостров хиляди места са свързани с името на великия княз Григорий Потьомкин - велик и като военноначалник и като строител на Южна Русия.
5
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те рашистанците само това могат - като страхливци да стрелят от разстояние. За сметка на това, украинците вече наближават самия Херсон, като са освободили доста селища в Херсонска област.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам Николаев още от времето на СССР. Минавал съм по мостовете над устието на Южен Буг, над закотвените корвети и фрегати на ВМФ на СССР. Тук се говори само за Николаев, но в непосредствена близост е забележителният за руснаците Очаков.
3
12
 
9
 
! Отговори
ото фон бисмарк преди 1 година
знам 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата, обаче не знам нито един да я вкарам обратно вътре