"Голямата седморка" дава F-16 на Украйна

Срещата на върха започва днес
19 май 2023 17:30, Стела Стоянова
246
"Голямата седморка" дава F-16 на Украйна
Снимка БГНЕС

На срещата на върха на лидерите на Г-7 ще бъде разгледан въпросът за прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна.

Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция преди срещата на върха, в която участват Германия, Обединеното кралство, САЩ, Канада, Франция, Италия и Япония. Тя ще се проведе в японския град Хирошима на 19-21 май.

"Днес имаме възможност да обсъдим тази тема с Джо Байдън и другите членове на Г-7. Ще направим оценка на допълнителното ниво на подкрепа, което ще бъде необходимо", каза Мишел.

Още по темата

Според него е ясно, че Украйна се нуждае от повече военно оборудване.

ЕС реши да увеличи производството на боеприпаси, посочи той.

"Трябва да ускорим усилията си. Що се отнася до изтребителите, вероятно сте видели, че някои страни обявиха коалиция, която да започне да обучава пилоти. Днес ще обсъдим тази тема със Съединените щати и други партньори", добави Мишел.

Междувременно Yahoo News цитира отчет за служебно ползване на американските ВВС, в който се казва, че украинските пилоти могат да бъдат обучени да пилотират F-16 за рекордно кратък срок - 4 месеца.

С документа били запознати и съюзниците на САЩ в НАТО, които имат на въоръжение F-16. Отчетът е съставен възоснова на обучението на двама украински пилоти в Аризона, които имали опит с МиГ-29 и Су-27, но  никога не са били обучавани на F-16.

Украинският президент Володимир Зеленски също ще се включи в срещата в Хирошима. Днес сутринта бе обявено, че той отива лично, но по-късно отново се заговори за онлайн участие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: украйнаГ-7F-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
18
 
7
 
! Отговори
Руски агенти преди 11 месеца
Как е възможно украински пилоти да бъдат обучени за f16 за 4 месеца, а България за две години успя да обучи едва два пилота. Толкова ли сме зле...не вярвам. това е вследствие на обстоятелствата,че България е проядена от руска агентура и тя събитията всичко.
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За поет не ставаш! С цъpвyли кални ти минаваш по белите листи , а кой след тебе ще чисти ?
181
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоа ссс требе да е с вишо! Сичката пpaдня на един път я изкара, без точка и запетая ! Ашкoнcки ва!
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 186 Ти ли си българин бе уркопитек тук не ти е Бандерия и тя не е в ЕС.И като свърши войната още ли ще просиш бе.Това ли донесе в ЕС простотия и просия.Няма скоро да те приемат там бъди сигурен
179
1
 
3
 
! Отговори
ссс преди 11 месеца
скоро глада ще те отрезви добре че си у българия ако не те мързи ще уцелеш и друго ще пееш. и да почерпиш после и по барове ще те заведа шматка неземна смела и вълшебна как ще те стегна ама ще ти простя природата ее виновна на всеки дава различно да се изказва епично
178
2
 
6
 
! Отговори
bl преди 11 месеца
За обучение на украинските пилоти освен Top Gun ще се прожектират и първите два епизода на Iron Eagle и на Hot Shots ... безплатно!
177
4
 
11
 
! Отговори
bl преди 11 месеца
Стойността на пакета предоставен на Украйна ще е 2 милиарда. Разбивка: 4 самолета F16 - 1 милиард. Въоръжение за самолетите - 150 милиона. Медийна пропаганда доказваща че F16 са неоткриваеми и несваляеми даже и след като са свалени и изгорели - 850 милиона.
176
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След малко се прибират мойте братя русофоби от барове, ресторанти и кафета и ще ви подпукаме!
175
1
 
1
 
! Отговори
ссс преди 11 месеца
еф зения самолет ще лети но не казва курса на къде някой яко ще го лейле , но тоя патриот го небърка вече е свикнал но като го напънат от вред тоя самолет ще е в стойка въртолен дано задобрее за всеки да има м.......ет френски страсти бе хора той не пей във хора само приглася жалко за украинския народ го отнася а кой ще му приглася желаещите намаляват големите се надяват лицемерно използватко вълшебно и той лети и проси яката руска бухалка ще отнесе на някое небе
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 183 В кое семейство бе те като на теб са ти братя ти значи не си българин,а това значи ,че ни от държава в ЕС.
173
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой прочете ли кво пише на фанелката ? UNITED 24! Те затуй е усмихнат! Добре дошли братя укри в нашето европейско семейство! СЛАВА УКРАИНЕ !
172
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как "Патриот" се изложи срещу "Кинжал", ето какво направиха от Пентагона. Най-вероятно на Украйна повече няма да бъдат предавани такива скъпи системи, защото хипервука на Русия не може да бъде спрянАдминистрацията на Вашингтон отдавна хвали ракетните системи "Пейтриът" по всякакъв възможен начин. Руската армия обаче успешно унищожи инсталациите...
171
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който мисли ,че войната е хубаво нещо е пълен ***.вместо да се опитат да решат дипломатически проблема те продължават да подклаждат това варварство
170
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еднорозите страдат от стокхолмски синдром. Колкото повече ни унижават нашите равноправни евроатлантически партньори, толкова повече се кефят.
169
16
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Вчера на нас ни казаха, че не сме в състояние да използваме F-16. Пита се защо, тогава, ни взеха парите, но това е друг въпрос. А как ще ги използва Украйна? ------////------- Никой не ти е взел парите, рузки бо клуко. А Украйна има ХОРА, за разлика от БГ, в която има тьпо СТАДО.
168
2
 
7
 
! Отговори
Нема Ф-ки за българи преди 11 месеца
...ШЕ ГИ ШИТНАТ НА РУСИЯ , ЗА "БЕЗ ПАРИ --ПО БРАТСКИ"...ХА,ХА,ХААААА....ПРОДАЖНИЦИТЕ !
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как няма да даде! Това е великолепната седморка, елита, S класата! Другото е пълнеж!
166
3
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
..Ама за какво са ви тия Ф-ки , бе 175.....Я НЕ СЕ УНИЖАВАЙ С ТИЯ СТАРИ КРАВАРСКИ САМОЛЕТИ ...чакай Путин да ти подари нещо за "бог да прости" на Русия, след войната...!
165
3
 
9
 
! Отговори
Ton преди 11 месеца
А на нас една студена вода за милиарди ,унижение от където и да го погледнеш!
164
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе как така ще им "дават" F16 преди НАШИТЕ ДЕТО ОТДАВНА СМЕ СИ ГИ ПЛАТИЛИ още не сме ги получили??? Те по тая логика и ще ни принудят да си купим и буклука Патриот, дето себе си неможе да опази, а после и него ще гледаме пак в ръцете на фашагите. Ми че ега ти съюзниците имаме. Взимат парите, и после- гледайте си работата.