На път към еврозоната - да сменяме ли левовете в евро?

Икономистът Петър Ганев съветва да не бързаме
9 яну 2024 12:27, Петър Бойчев
61
На път към еврозоната - да сменяме ли левовете в евро?
Снимка: БГНЕС

Не бързайте да обменяте лева с евро. Това съветва икономистът Петър Ганев. В предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" старши изследователят в Институт за пазарна икономика каза:

"Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г. Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос.

Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем. Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент. Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто митове".

Според Ганев не би трябвало да има риск при превалутирането между лев и евро: "Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н. Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск. По принцип никога не трябва да забравяме, че във финансовата сфера риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АбеЕе ... До 2 години кикой няюа да го слуша тотуйтиту пусолство, ама киряла и кокорджака може и да са осъдени от народнияяя ахаххаххайаййа
15
8
 
6
 
! Отговори
do 7 преди 4 месеца
"Лъвът" отдавна умря - 1997. Уби го правителството на Виденов 1997. От тогава имаме еквивалент, разписка 1 евро=1,96 BGN.
14
2
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 4 месеца
По-скоро щи рязцепа чутурата и после ще ходиш по улиците и ще ревеш, ама хорат аше ти викато РОДООСТЪПНИКООО и ще те плюят и мерят с камънииииииии!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво!ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН! А е кат някалви мекави, дето и мъже не са, които скоро ще с вмахат от БГ хее хее хеее
12
7
 
5
 
! Отговори
Румен Полукопейкин преди 4 месеца
Аз пък ще сменям в рубли.
11
6
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 4 месеца
Стягай мешката и дупарата за Украйна. Съответстваш точно на "профила". Нищо не можещ нищоправец, изкарващ за пицата като тролей на Козяк. Направо в първата партида на мобилизираните си.
10
11
 
20
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
Нямаше ли някаква подписка за референдум по този въпрос, с 500 000 подписа? Или Сглобката ще си прави каквото иска? За Сглобката законите не важат, защото зад нея е Посолството, а. Само че до година-две не се знае Посолството какво ще мисли и дали въобще ще мисли. И тогава ще влязат в сила други закони. Внезапно, но строго.
9
0
 
12
 
! Отговори
Boeb преди 4 месеца
Аз моите левове ги сменят за златни монети, друго не ми трябва.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Левовете в марки сменям аз, вино за да пия в този час. Доларите стават, левовете не. Аз ще се напия в долари поне.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЛЪВЪТ УМРЯ. СОРОС ДЕНКОВ КРЪСТЮ ГО ПРЕДАДЕ.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам за Еврото но ви почнахме яко от ден 1. Само така. Затова всички гласувахме за него. Искаме срещу големите данъци които плащаме да има резултат! А не барутници по сфетофарите да ме блокират. Който няма принос за БВП-то или не внася високи данъци ще го тричат в Украйна! Win-win ситуация, така няма кой да търкаля барутници по улиците и да ни пречи!! Ние можем, и ще го направиме, само гледайте хахаха
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Много го окраси. Така е за банките, но е пълно с изплашени хора, които си държат парите под дюшека.
4
0
 
15
 
! Отговори
дo 2 преди 4 месеца
Вдигането на лихвите предстои, но няма никаква връзка с еврото. По-точно казано, то се забави по политически причини, а и в банките все още има много пари от депозити.
3
1
 
19
 
! Отговори
Много го окраси. преди 4 месеца
Дръжте лева до последно. Ако влезем в еврозоната превалутирането на сметките ще стане автоматично така или иначе.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит" ............Е нали всички тръбят, че с влизането в еврозоната, лихвите ще паднат?
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
аз отдавта ги смених,вие чакайте..