На път към еврозоната - да сменяме ли левовете в евро?

Икономистът Петър Ганев съветва да не бързаме
9 яну 2024 12:27, Петър Бойчев
61
На път към еврозоната - да сменяме ли левовете в евро?
Снимка: БГНЕС

Не бързайте да обменяте лева с евро. Това съветва икономистът Петър Ганев. В предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" старши изследователят в Институт за пазарна икономика каза:

"Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г. Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос.

Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем. Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент. Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто митове".

Според Ганев не би трябвало да има риск при превалутирането между лев и евро: "Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н. Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск. По принцип никога не трябва да забравяме, че във финансовата сфера риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
А е ние левовете в марки не сменихме, марката умре, та сега едно еуро ли ще ни уплаши? Кой се е хванал с нашата валута, е умрел. Справка-марката.
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Г-н Ганев,не само не бързаме,а изобщо не искаме еврото,защото една Германия ,с мощна икономика,още не се е оправила,от както е приела еврото,а ние как ще се оправим,като нямаме никаква икономика,приемем ли еврото ,България окончателно,ще е загинала.
34
7
 
11
 
! Отговори
От хората преди 4 месеца
Българите трябва да сме много ***.Страни /Унгария, Полша/ влезли преди нас в ЕС не приемат еврэто,ние сме хукнали.Да,така е с управници като настоящите.Твърдо -РЕФЕРЕНДУМ. Народа да си каже думата.
33
5
 
11
 
! Отговори
до анонимен 31 преди 4 месеца
Не ти ща нито рублата, нито долара, нито еврото, държа на Българския Лев!!!! Унгарците и Поляците по-глупави ли съ от нас или и тях шъ наречеш русофили???
32
9
 
3
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ В РУБЛИ.. преди 4 месеца
Хахахха..... ЩАСТЛИВИ....
31
1
 
11
 
! Отговори
Може преди 4 месеца
и да е добра идея да се обменят сега, защото след (евентуалното) падане на борда, което ще отвърже фалшивия курс на лева към еврото, нищо чудно да има някаква изненадичка... като например РЕАЛЕН курс!
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Рендету.. 28..Дръж се за РУБЛАТА - така ли, ве ренде..?
29
5
 
12
 
! Отговори
Ако беше преди 4 месеца
Ако еврозоната беше толкова примамлива, поляци и унгарци отдавна щяха да са приели еврото! И кой, естествено нашите кукли на конци си подлагат народа.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не държим пари в брой!
27
5
 
16
 
! Отговори
Рендету преди 4 месеца
Ква "еврозона", с тази галопираща инфлация, бе!!!! Локомотивът на ЕС, Германия, се тресе от рецесия!!!! Видя се колко струва прословутата немска промишленост без евтините руски енергоресурси!
26
3
 
6
 
! Отговори
LBN преди 4 месеца
Четейки коментарите, оставам в потрес, как масово не се прави разлика между Шенген и Еврозона...
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ПОСЛЕ В КАКВО ЩЕ СМЕНЯМЕ ЕВРОТО??...
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еврото е фалшива валута обременена с дългове от 80% от БВП на страните от еврозоната.
23
1
 
5
 
! Отговори
бял мерцедес преди 4 месеца
Доларите в марки!
22
3
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 4 месеца
Кооо си глеал уе? Каж бро и аз да скии, само дано има смии
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Европейската банка и трябват нашите резерви и злато защото те ги източиха за Украйна ние трябва да ги попълним за това ни вкарват в Шенген бедна България ще погасява чужди кризи
20
2
 
11
 
! Отговори
абе до 18 преди 4 месеца
Ами да - ще се преброят и глупаците, и умниците, и тези които се готвят да окрадат резерва на борда, пък и платените драскачи също. Ама Сглобката не иска и не иска. Страх ги е от нещо в преброяването, така ми изглежда.
19
1
 
23
 
! Отговори
Фенклуба на Берое преди 4 месеца
Винаги правете обратното на това което ви съветват икономическите анализатори!Винаги...
18
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера, гледах една независима тв не нашите американски под... логи в Европейския съюз е абсолютен хаос инфлация и стегнация във всички сектори германската индустрия се изнася в чужбина за по ниски данъци и ефтина работна ръка стачки навсякъде и ние ще влизаме в Шенген точно в най голямата криза не знам що за безумие е това,
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До абе Рфереендум на глупостта. Аз съм за - да се преброят глупците.