Германците разделени дали да се забрани "Алтернатива за Германия"

42% биха подкрепили започването на такъв процес
12 яну 2024 18:46, Александър Попов
98
Германците разделени дали да се забрани "Алтернатива за Германия"
Шолц обеща подкрепа за всички. Снимка: БГНЕС/ЕРА

От месеци партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ) е в подем. Според проучване двама от всеки петима германци вече подкрепят забраната на партията. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер е скептично настроен към подобна процедура и говори за "изключителни пречки", пише германското издание „Велт“.

Въпросът за процедура за забрана на АзГ разделя германците: 42% биха подкрепили започването на такъв процес, а 42% са против, сочи изследване на института за проучване на пазара и общественото мнение „Ипсос“, публикувано вчера. Съществуват ясни разлики между Западна и Източна Германия: 45% от анкетираните в западната част на страната подкрепят процедурата, а 40% са против, но само 32% в източната част на страната подкрепят забраната на АзГ, а 51% са против.

Според проучването подкрепата за забрана на партията е най-висока сред привържениците на "Зелените": 71% от тях са "за", а 19% - "против".

Проучването е проведено сред 2000 избиратели на възраст между 18 и 75 години в Германия между 5 и 7 януари, избрани според възрастта, пола, образованието, региона и поведението при гласуване на последните федерални избори.

Зьодер вижда "изключителни конституционни пречки"

Лидерът на ХСС Маркус Зьодер е скептичен по отношение на процедурата за забрана въпреки неотдавнашните разкрития за срещи между десни кръгове и екстремисти и служители на АзГ.

"Смятам, че пред забраната просто има крайни конституционни пречки. И стремежът към такава забрана вероятно ще доведе до доста сигурен провал", заяви баварският министър-председател пред радио „Дойчландфунк“. Това би дало картбланш на AзГ и би я укрепило до такава степен, че тя "вероятно би била практически неудържима на демократични избори".

На среща във вила в Потсдам, на която се събраха представители на десни кръгове, лидерът на крайнодясното движение "Идентитаризъм", австриецът Мартин Зелнер, е представил идеи за "ремиграция" - репатриране на имигранти, както е потвърдил пред ДПА.

Зьодер осъди най-остро "плановете за депортация от най-лош вид".

"Това наистина е предвестник на най-мрачното и отвратително нещо, което може да си представим", заяви той.  Според Зьодер с АзГ трябва да се води политическа борба. Освен назоваване на проблемите са необходими и разумни концепции и решения, особено в областта на миграцията. Възможно е AзГ да бъде значително намалена, смята той. "Дори преди тези провинциални избори, между другото, ако в Германия има по-добри политики".

Германското издание „Цайт“ разглежда в свой материал основните акценти от срещата на представители на десни движения, която се проведе наскоро в Потсдам. Според доклада на изследователската група „Коректив“ централно място заема казаното от Зелнер за крайнодесните му идеи, свързани с масовото експулсиране на хора, които той не желае. Твърди се, че Зелнер е представил своя "генерален план" за масово депортиране на мигранти в Германия и според Зелнер има три целеви групи, за да се "спре заселването на чужденци", смята Зелнер: търсещите убежище; чужденци с право на постоянен престой; но и германски граждани, които според него не се асимилират в Германия, трябва да бъдат изведени от страната.

„Коректив“ обобщава: "Хората трябва да могат да бъдат изселвани от Германия, ако имат, например, неправилен цвят на кожата или произход - и не са достатъчно "асимилирани" според хора като Зелнер."

Терминът "ремиграция" се използва от експерти, за да опишат завръщането на хора, които са избягали или мигрирали, в страните си на произход. Зелнер пише в имейл до ДПА, че предложението му включва "не само депортации, но и местна помощ, водеща култура и натиск за интеграция".

Той предлага да се създаде "държава модел", която "да бъде отдадена под наем и организирана като специална икономическа зона в Северна Африка". По думите му тя ще трябва да приеме до два милиона депортирани. „Цайт“ прави препратка с плана на националсоциалисти да заселят милиони евреи на остров Мадагаскар, но въпреки това не е известно дали Зелнер е намеквал за това. Според „Коректив“ присъстващите не са отправили критики.

Изследването предизвика възмущението на други страни. Олаф Шолц заяви, че срещата в Потсдам е случай, който трябва да бъде разгледан от Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване), тъй като е насочена срещу свободния демократичен ред.

"Няма да позволим на никого да разграничава хората в нашата страна според това дали някой има мигрантска история или не", написа Шолц в „Екс“. Всеки е защитен, независимо от цвета на кожата или произхода, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Такава държава модел има в Африка. Нарича се Либерия. Столица и е Монровия на президента на САЩ Джеймс Монро. Там през 19 век се заселват освободени роби. Държавата бе почти унищожена в края на 20 век от гражданска война и е една от най-слабо развитите в света.
68
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом е демокрация как ще забраняват, който не иска няма гласува за нея.
67
1
 
19
 
! Отговори
AfD преди 4 месеца
Радвам се да видя как германците скачат по улиците.
66
1
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 месеца
Той, май беше прав, за много неща. В посмешище се превърнахте, германците
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Алтернатива за Германия е партия на въздуха и илюзиите. В действителност за Германия е балон .
64
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютна фалшива новина. Нагледен пример за руската дезинформация и пропаганда. Живея в Кьолн и тук никой изобщо не е чувал подобно нещо.
63
0
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Самият факт че се обсъжда забрана на партия подкрепяна от 40% от избирателите е обезпокоителен. И т.н. "зелени" са всъщност най-кафяви от всичките забранители.
62
3
 
7
 
! Отговори
не пиши преди 4 месеца
До Анонимен...срещу исляма че ще ти напраскат минуси както на мен. тия от алтернатива за германия да вземат да открият клон и в България
61
0
 
17
 
! Отговори
Ленин Шолц преди 4 месеца
Няма Опозиция Няма Праблем :))
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това демокрация пък в Русия няма забранена пария и било тоталитаризъм
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като забранат нищо не рещават а ще стана ислямска държава. Преди гонеха евреите но сега ислямите и ромите ще ги претопат както хуни съсипаха Рим.
58
0
 
15
 
! Отговори
Бойко, Шиши и Киро преди 4 месеца
Требва да им обяснят че така не се прави! Ако искат да останат на власт, най сигурно е да Променят Конституцията!!
57
2
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 4 месеца
Значи в Германия са похарчили трилиони до трилиони марки и евро след 1945 да осъзнаят историята си за я документират и се поучат от нея за да не се повтори!И сега какво?? Подкрепят Израел да върши Геноцид ( спомени от Холокоста) в Газа! Подкрепят Украйна също да прави етнически инжинеринг на нацията си и да се дерусифицира ( разбирай да премахнат етническите руснаци)Пр осто е невероятно!!Историята е циклична и се повтаря!
56
0
 
10
 
! Отговори
Клвдий преди 4 месеца
Германците винаги са ме кефили, как винаги са горди, когато са унищожили една държава дори и собствената.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се забрани алтернативата?? Това значи ли че ще имат само калпави власти като сегашната?? Луди хора!
54
1
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 4 месеца
Германия има най високите данъци в света! Държавата има приходи от данъци 1 ТРИЛИОН евро! Но и те не стигат за Украйна и милионите нелегарни бежанци! Сега пак вдигнаха данъците.. и започваха да орязват и съкращанат всичски пари на местното население! Вече няма пари за земеделие, енергия се внася от чужбина на тройни цени, индустрията фалира, няма пари за учирища, болници, пенсионери, фермери, детски защото всичко се дава на Украйна и бежанците!!
53
0
 
5
 
! Отговори
странно преди 4 месеца
писах че ще гонят и турци и ми напраскаха минуси а на постовете преди и след моя няма и един ??? нещо май има неодобрение от някой с български паспорти недобре интегрирани еххх тоше тоше добре го беше започнал ти
52
0
 
17
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Всичко е много просто - трябва да се спазват правилата и допускат само легални мигранти. Но понеже правилата се пренебрегват драстично, с 90 процента нелегални имигранти, Алтернативата ще се шояви, няма как.
51
0
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 4 месеца
Ей сега протестират земеделците- Правителството ги нарече нац исти! Водачите на локомотиви протестират също и те според Шолц са нац исти! Тираджиите, фермерите, лекарите всечки са нац исти щом протестират! Да ви звучи познато? Май Денков ги нарича терористи..но това са географски специфики!
50
0
 
14
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Понеже мейнстрийм левите и особено десните партии, християн-демократите в Германия, отидоха твърде наляво в разбиранията си за миграция, позволиха на мигрантите да диктуват дневния ред, разбира се че ще се появи партия като Алтернатива за Германия.