Германците разделени дали да се забрани "Алтернатива за Германия"

42% биха подкрепили започването на такъв процес
12 яну 2024 18:46, Александър Попов
98
Германците разделени дали да се забрани "Алтернатива за Германия"
Шолц обеща подкрепа за всички. Снимка: БГНЕС/ЕРА

От месеци партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ) е в подем. Според проучване двама от всеки петима германци вече подкрепят забраната на партията. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер е скептично настроен към подобна процедура и говори за "изключителни пречки", пише германското издание „Велт“.

Въпросът за процедура за забрана на АзГ разделя германците: 42% биха подкрепили започването на такъв процес, а 42% са против, сочи изследване на института за проучване на пазара и общественото мнение „Ипсос“, публикувано вчера. Съществуват ясни разлики между Западна и Източна Германия: 45% от анкетираните в западната част на страната подкрепят процедурата, а 40% са против, но само 32% в източната част на страната подкрепят забраната на АзГ, а 51% са против.

Според проучването подкрепата за забрана на партията е най-висока сред привържениците на "Зелените": 71% от тях са "за", а 19% - "против".

Проучването е проведено сред 2000 избиратели на възраст между 18 и 75 години в Германия между 5 и 7 януари, избрани според възрастта, пола, образованието, региона и поведението при гласуване на последните федерални избори.

Зьодер вижда "изключителни конституционни пречки"

Лидерът на ХСС Маркус Зьодер е скептичен по отношение на процедурата за забрана въпреки неотдавнашните разкрития за срещи между десни кръгове и екстремисти и служители на АзГ.

"Смятам, че пред забраната просто има крайни конституционни пречки. И стремежът към такава забрана вероятно ще доведе до доста сигурен провал", заяви баварският министър-председател пред радио „Дойчландфунк“. Това би дало картбланш на AзГ и би я укрепило до такава степен, че тя "вероятно би била практически неудържима на демократични избори".

На среща във вила в Потсдам, на която се събраха представители на десни кръгове, лидерът на крайнодясното движение "Идентитаризъм", австриецът Мартин Зелнер, е представил идеи за "ремиграция" - репатриране на имигранти, както е потвърдил пред ДПА.

Зьодер осъди най-остро "плановете за депортация от най-лош вид".

"Това наистина е предвестник на най-мрачното и отвратително нещо, което може да си представим", заяви той.  Според Зьодер с АзГ трябва да се води политическа борба. Освен назоваване на проблемите са необходими и разумни концепции и решения, особено в областта на миграцията. Възможно е AзГ да бъде значително намалена, смята той. "Дори преди тези провинциални избори, между другото, ако в Германия има по-добри политики".

Германското издание „Цайт“ разглежда в свой материал основните акценти от срещата на представители на десни движения, която се проведе наскоро в Потсдам. Според доклада на изследователската група „Коректив“ централно място заема казаното от Зелнер за крайнодесните му идеи, свързани с масовото експулсиране на хора, които той не желае. Твърди се, че Зелнер е представил своя "генерален план" за масово депортиране на мигранти в Германия и според Зелнер има три целеви групи, за да се "спре заселването на чужденци", смята Зелнер: търсещите убежище; чужденци с право на постоянен престой; но и германски граждани, които според него не се асимилират в Германия, трябва да бъдат изведени от страната.

„Коректив“ обобщава: "Хората трябва да могат да бъдат изселвани от Германия, ако имат, например, неправилен цвят на кожата или произход - и не са достатъчно "асимилирани" според хора като Зелнер."

Терминът "ремиграция" се използва от експерти, за да опишат завръщането на хора, които са избягали или мигрирали, в страните си на произход. Зелнер пише в имейл до ДПА, че предложението му включва "не само депортации, но и местна помощ, водеща култура и натиск за интеграция".

Той предлага да се създаде "държава модел", която "да бъде отдадена под наем и организирана като специална икономическа зона в Северна Африка". По думите му тя ще трябва да приеме до два милиона депортирани. „Цайт“ прави препратка с плана на националсоциалисти да заселят милиони евреи на остров Мадагаскар, но въпреки това не е известно дали Зелнер е намеквал за това. Според „Коректив“ присъстващите не са отправили критики.

Изследването предизвика възмущението на други страни. Олаф Шолц заяви, че срещата в Потсдам е случай, който трябва да бъде разгледан от Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване), тъй като е насочена срещу свободния демократичен ред.

"Няма да позволим на никого да разграничава хората в нашата страна според това дали някой има мигрантска история или не", написа Шолц в „Екс“. Всеки е защитен, независимо от цвета на кожата или произхода, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
Така преди 3 месеца
Вие сами си създавате проблема, разбира се, че трябва мигрантите да бъдат максимално интегрирани, да знаят езика и зачитат обичаите на приелата ги страна. Това се подразбира и е в морала на всеки разумен човек. Иначе обществото просто се разпада.
48
0
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 3 месеца
Само да ви обясня, в Германия когато на управляващите нещо не им е угодно веднага го наричат нацист - партия, протест, човек с различно мнение ;)Такава е историческите специфика на Германия!
47
3
 
13
 
! Отговори
шолц преди 3 месеца
пак се прави на луд....ония са казали че ще изселят цветни които не са се интегрирали добре или например турци с немски паспорт пак недобре интегрирани и мразещи германския начин на живот .....те не говорят за всички ....има разлика !! а и хората са прави...не бива да оставят гостите да променят начина на живот на немците...виждаме какво е в америка
46
0
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 3 месеца
Ауу и някакви доказателства че Алтерн За Германия е нацистка партия или да ти верваме ей така ;)))
45
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пичуе, пак се излагате, като пишете тъпотййй. Правете разлика между опозиционна партия и нацистка такава. Германците вече са си патили от нацисти, както сега руснаците си платят от фашисти.
44
0
 
16
 
! Отговори
демократите преди 3 месеца
В САЩ Използват съдебната система и службите да отстранят политическия конкурент, в България променят конституцията а в Германия забраняват цели партии на килограм! Всичко за да останат на власт и да имат абсолютна власт!! Баси Демокрацията!
43
2
 
12
 
! Отговори
До 43 преди 3 месеца
Така е то! При демокрацията се забранява всяка Алтернатива!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Eй Шмyц, koй gyмнa naтoцитe?
41
1
 
11
 
! Отговори
Хитлер преди 3 месеца
Само така Шолц! Ja wohl! И по мое време имаше само една партия! Немската Националсоциалистическа партия! Опозиция за какво ти е? Само проблеми..
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има нещо иронично в това, че "проевропейска" партия иска да се забрани партия носеща името Алтернатива за Германия
39
1
 
10
 
! Отговори
Шолц преди 3 месеца
Дамен унд Херен, подкрепата ни в народа е 20%!Време е да забраним всички други партии!
38
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ИПСОС Е СОБСТВЕНОСТ НА ФАЩ ИЛИ ЕС САМО ПРОУЧВАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ЕС УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ФАЩ ПУСКА :D
37
0
 
10
 
! Отговори
Да забранят Алтерна преди 3 месеца
Тивата и Германия ще се разцепи и ще има гражданска война между Изток и Запад! В Източна Германия 70% са за Алт За Германия!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мокрите мечти на Мюсюлмансоциалния съюз.
35
0
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 3 месеца
Само след тази фалшива новина пропаганда, подкрепата за Алтернатива да Германия скочи с 5%!Те напрактика нямат нужда от реклама и предизборна кампания! Некадърната, антидемократична авторитарна коалиция от зелени социалисти вършат цялата работа и правят всимко възможно да тласнат народа към АЗГермяния!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Източна Германия отново ще стане ГДР с немски Орбан!
33
10
 
2
 
! Отговори
Къде преди 3 месеца
Къде пък се опитвате да се намърдате "Възраждане", "ИТН" и разни там русофили и ислямофили? След либералите сте вие.. Нито Полша, нито Германия ще ви търпи. Вместо да вклинявате разделение и унищожение в Европа, помислете как да превърнете държавите си в проспериращи такива.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако никой не ги контролира, ще избият всички палестинци в Израел -> И трябва да ни пука, защото...? Да се избиват взаимно, щом имат желание. Нито за едните ще седна да peва, ни за другите.
31
0
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 4 месеца
Няма никакво разделение..само в мокрите сънища на зеленосоциалистити в правителството на Шолц!Алтернатива да Германия е втората най силна партия в момента ! След две години до следващите избори ще е Първа сила!! Марионетките на САЩ като Шолц много ги е страх от това!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма демокрация - забраняваме партии... ами да забраним "Зелените"? И ПП да забраним на локално ниво. Струва ми се логично...