Първият турски космонавт излетя към МКС

Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16
19 яну 2024 08:30, Елка Василева
40
Първият турски космонавт излетя към МКС
Снимка: БГНЕС

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ.

Ракетата с Гезеравджъ бе изстреляна в 00:49 ч. турско време (23:49 ч. българско).

Церемонията по изстрелването бе проследена от огромен брой турски граждани. Много хора, включително журналисти и чуждестранни гости, се събраха в полунощ край специално разположения планетариум на площад Къзълай в столицата Анкара. Зрителите имаха възможността да наблюдават изстрелването от специално монтиран екран на площада.

Много хора проследиха церемонията и на площад Таксим в Истанбул. Церемонията по изстрелването бе наблюдавана и в редица научни центрове в Турция (в Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери).

Министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и делегация от учени пристигнаха в САЩ, за да присъстват на церемонията.

Часове преди излитането Каджър написа в профила си в социалната мрежа Екс: "Хайде, Турция, хайде всички пред екрана в 00:49 ч. тази нощ!"

Гезеравджъ трябваше да излети вчера, но полетът бе отложен заради силен вятър. Полетът му бе отменен за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

"Името ми не е важно", написа Гезеравджъ в своя публикация в социалната мрежа Екс по повод мисията и добави: "Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса."

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ние имахме 250 хилядна, армия 250 изтребителя 5000 танка стотици ракети можещи да носят ядрени бойни глави сега имаме 5 изтребителя 30 хиляди армия по малко от полицията и чакаме още 6 изтребителя които са още на чертежи
15
7
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 3 месеца
Оффф, дядка! Нямаше и по онова любимо време, за което бленуваш, компютри и интернет с които те дари цивилизацията, че такива завършени онанисто-киселяци като теб, по цял ден да драскат глупости в паузите между порно каналите. Не те ли е срам, дядо? Имал АЕЦ, сега нямал дядката! Кратунизъм пълен.
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само 42 г. след първият български космонавт.
13
1
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 3 месеца
Те отдавна са там - Жугдердермедин Гургагча 101 космонавт!
12
5
 
3
 
! Отговори
Ужасът преди 3 месеца
Ще летят като искат да си плащат, и за да задоволят мегаломанските амбиции на султан Ердоган. Жалкото за русоробите е, че след като Вова настани абсолютния лаик, нео-нациста Рогозин, този със слабоумието си успя да превърне РаZZия в второкласна космическа държава, чиито мисии претърпяват тотален крах и индийците вече са по-напред от тях. Вова накрая махна тъпоруския наZZи, но пакостта е свършена. Вова с КГБ интелекта предпочита да слага верните си крадливи песЬове, отколкото компетентни личности
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашия първи космонавт кога беше кога бях млад по бай Тошово време сега абсурд такова нещо да, се, случи отново в България сега, само разруха и хаос
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо сте се объркали, сънувате нещо българия не е имало космонавти, русия не ние помагала била е узурпатор, и не е имало турско робство а сме били част от най развитата империя през което време сме благоденствали... четете учебници .... одобрени от ппдб...
8
1
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Гоче Ивановски летя в Космоса 8 месеца преди да се роди този Гейзеравджи! Но, поздравления за Турция!
7
1
 
14
 
! Отговори
Кирчо преди 3 месеца
Аз пък още си искам македонския космонавт.
6
14
 
8
 
! Отговори
Сигурно не знаете преди 3 месеца
България и в момента има космическа програма. Имаме наши сателити разработени в България, последно мисля че миналата година изпратихме 2 сателита с ракети на SpaceX. Няма никакъв смисъл да пращаме хора в космоса като може да пратим роботи и машини които да свършат същата или много по добра работа. Изпращането на хора е скъпо и ненужно в днешно време.
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опитите продължават! Дано все пак успее да роди в космоса!
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия и Северна Корея вече са на слънцето.
3
6
 
10
 
! Отговори
Аферим! преди 3 месеца
Това е имал в предвид Данчо Ментата вчера ,изстреляли са КараДАЙъ в космоса от космодрума в Росенец... :)
2
6
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
45 години след нас. Браво! Ердоган се съюзи с руснаците както ние навремето и хоп, в космоса. 45 години стигат :)
1
11
 
28
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
за родените преди 1989, България имаше двама космонавти, мноооого години преди фесовете. Те ще си останат и единствените. след събарянето на руски паметници, скоро много други неща ще останат в историята в графа Имахме, аец, нефтохим, спортни успехи, тец, включително бг етнос.... каквито си избрахте това са резултатите