От 1 април ще издаваме шенгенски визи за руснаци

ЕС въведе "частичен Шенген" за България и Румъния
15 мар 2024 11:30, Петър Бойчев
47
От 1 април ще издаваме шенгенски визи за руснаци
Снимка Фейсбук

Българското посолство в Русия потвърди, че издаването на шенгенски визи за руснаци ще започне от 1 април, пише ТАСС, позовавайки се на дипломатическата мисия. Заявленията на гражданите ще се обработват от служители на консулската служба на българското посолство в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург.

Дипломатическата мисия обясни пред ТАСС, че туристите ще могат да използват краткосрочни национални визи тип C, издадени до 31 март 2024 г., само за влизане в България и за пътувания до Румъния и Кипър. Дългосрочните визи D ще позволят на руснаците да правят "краткосрочни пътувания“ до други страни от Шенген. Събеседникът на агенцията уточни, че времето за чакане на опашката за подаване на заявление ще бъде същото като "в други страни от Шенген".

На 31 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз въведе "частичен Шенген“ за България и Румъния. Страните от ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол по морските и въздушните граници от март 2024 г.

Контролът по сухопътните граници ще остане. България и Румъния очакват интеграция в Шенгенското пространство от присъединяването си към ЕС през 2007 г. ЕК обяви готовността на двете страни да предприемат тази стъпка още през 2011 г., но процесът беше блокиран от различни страни от ЕС в продължение на 12 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Шенгенруснацичастичен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сапунджията подаде оставка, може да спират цирка с приемането тарамбуки, ония *** имат по-големи проблеми, никой няма да ни извади от въздушно капковия шенген
21
20
 
12
 
! Отговори
Кубрик преди 1 месец
Ха,ха,ха, Руснаците лоши? Важно че укрофашисти, спокойно, нагло, живеят по цялата еврогейска ***,на гърба, който работи,
20
16
 
26
 
! Отговори
руска кочина преди 1 месец
Кой иска да иде в мракобесна русия!
19
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глейте руснаците да не ни издават визи на нас, че натам е тръгнало.
18
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички имоти на руснаци в България трябва да се конфискуват Тези имоти са на хора които подкрепят путинския режим - разни бивши държавни служители на високи постове в администрацията им и бивши военни които са участвали във войните на русия в Грузия ,приднестровието или в Сирия Нормалните руснаци едвам изкарват месеца с 200 , 300 долара заплата , камо ли да си купуват апартаменти в България
17
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първите визи да са за Малинов, Костя, Радев и Йончева. Това не са българи.
16
13
 
22
 
! Отговори
мразя руснаци преди 1 месец
Не е добре да издаваме визи за тези мoнголоиди, могат да пренесат Новичок или да направят някой бомбен атентат в България, случвало се е вече много пъти
15
1
 
10
 
! Отговори
Първоаприлска преди 1 месец
На първи април ще подпишат мир с Украйна .
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таман ще се освободят малко имоти по Черноморието. Че инак изкупиха България.
13
14
 
28
 
! Отговори
,,другар" преди 1 месец
Ще издадем виза на Путин,за да посети Хага.
12
6
 
25
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 1 месец
Напълно е нормално да се издават два типа визи. Русия също издава визи, не че някой се е засилил за Русия де. Ха ха ха. Нямам против Руснаците, но определено имам против диктатурата и войната на Путин.
11
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо не разбрах руснаците ще имат Шенген,а българите нямаме защото сме втора ръка членове на ЕС.Е все пак българите все пак можем да хванем кораб до Румъния, защото Румъния също не е в Шенген.
10
12
 
9
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Надяваме се тези визи, издавани в точно това посолство (що ли въобще още го държим), да са до една първоаприлски и на граничен контрол да има нещо като "хаха, бъзик бе, визата е майтапчийска, а сега - кръгом и обратно там от където" :).
9
5
 
3
 
! Отговори
Дони преди 1 месец
Звездите ми говорят
8
5
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
А кого да приемем или ние при кого да отидем, или какво друго, 4?
7
19
 
13
 
! Отговори
Мечока Иван преди 1 месец
После да не ревете че е слаб летния сезон.Ще ви комперсират със върнати мигранти.Вие да ги храните.
6
13
 
14
 
! Отговори
Християнин преди 1 месец
За пореден път ЕС и България показват какво е да си християнска организация - на лошото отвръщаме с добро, на насилието, не отвръщаме с насилие, младите руснаци не са виновни за грешните избори на техните родители, нека да пътуват по света и да видят как се живее нормално, амин!
5
10
 
25
 
! Отговори
Че за какво им са? преди 1 месец
Че кой ще ги пусне тези терористи в Европа? Нали според тях Европа е изгубена, завладяна от мигранти и в страшна криза? Хайде, боряшниците да си стоят в Сибир.
4
5
 
8
 
! Отговори
Капитан Америка преди 1 месец
Българите ще чакат още много да махне визите за тях.
3
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън САШ и ЕС !